Wedstrijdverslagen: Achilles C2 'kampioen'!

Zaterdag werden de laatste competitiewedstrijden in de zaalcompetitie gespeeld. Voor een aantal ploegen betekent dat rust en voorbereiden op het veld, maar Achilles 1, 2, 3, 4, 5 en A1 spelen de komende twee weken nog in de zaal. Achilles 1 doet dat dankzij de eigen overwinning op DES (24-21) én de overwinning van VEO voor promotie; in de play-offs wacht ONDO 1. Achilles 2 versloeg ook de reserves van DES, maar helaas waren play-offs om degradatie te voorkomen al zeker. Verder speelde de B1 gelijk en waren er overwinningen voor de B2, E2 én C2. Deze laatste ploeg eindigde daarom bovenaan hun poule, dat werd natuurlijk beloond met een presentje! Lees verder voor de wedstrijdverslagen.

• Niet iedereen kan álle wedstrijden kijken, maar met de verslagen houden we elkaar toch een beetje op de hoogte. Bij de Opstellingen staat - naast wie er spelen, rijden of fluiten - ook altijd aangegeven wie er verantwoordelijk is voor het verslag.
  • Ook een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan voor maandagochtend 12:00 uur naar website@hkvachilles.nl.

Achilles 1 - DES 1

Van uw razende reporter: 'Achilles maakt zich op voor promotiewedstrijden'

Achilles had de laatste speelronde verlenging van de zaalcompetitie niet meer in eigen hand. Een bedankje mocht uit naar VEO, dat deed wat Achilles zelf midweeks niet kon: winnen van Excelsior. Dinsdagavond moest Achilles zegevieren om promotie in eigen hand te houden. Dat gebeurde niet (19-19). Dus moest het zaterdag ten eerste zelf winnen van die andere Delftse ploeg DES om vervolgens te hopen op een goede uitslag uit Voorburg.

Dinsdagavond op bezoek in Delft begon goed voor de ploeg van Achillescoach Glenn de Vries. Tot 6-4 kon Achilles mee, waarna Excelsior een gat sloeg naar 8-4. De Achillianen toonden veerkracht, wat leidde tot een 10-10 ruststand. Joël Sanches vond na een mindere periode de weg weer naar de korf met vier treffers voor de rust en vier erna. De dames hadden meer moeite om hun stempel te drukken. In de thuiswedstrijd waren zij samen goed voor zestien goals, maar bleven nu steken op acht, wat de verdienste was van Excelsior. Met 10-13 en 14-17 als tussenstanden leek het kwartje de goede kant op te vallen. Cruciale uitwerkfouten door de verdediging in de eindfase leverde Excelsior vlak voor tijd alsnog een 19-18 voorsprong op. Het slotakkoord was gelukkig voor Joël die koel de gelijkmaker binnenschoot. Luttele seconden voor het eindsignaal leek Tobias Welbergen zelfs nog voor de winnende aan te tekenen, maar de bal rolde helaas uit de korf.

Zaterdag betekende alles minder dan een overwinning sowieso uitschakeling in de race om promotie. DES had in de eerste wedstrijd (20-20) al laten zien dat het een geduchte tegenstander is. De ploeg speelt leuk en opportunistisch. Als een speler vrij kan schieten dan doet hij of zij het ook, desnoods herhaaldelijk achter elkaar. Voor Achilles was het dus zaak om de boel te ontregelen en dat kon goed met een krachtige rebound en meevang. Dat plan werkte niet volledig, want DES bleek scherp in de afronding. De Delftenaren lieten dat ook al zien in de laatste wedstrijd tegen poulewinnaar VEO wat toen ook al op een doelpuntrijk gelijkspel werd gehouden (22-22). De Vries: ‘We wisten dat we de rust moesten behouden en vertrouwen op onze eigen kracht’. Tot 9-9 bleven de ploegen in evenwicht en middels een korte versnelling met scores over diverse schijven wist Achilles met een 14-10 voorsprong de kleedkamer op te zoeken voor de rust. ‘Ons geduld bleek beloond,’ zag De Vries. ‘Nu was het zaak om de wedstrijd te controleren, want om in aanmerking te komen voor een promotie-kruisfinaleplek moesten we winnen en waren we afhankelijk van een overwinning van óf VEO óf Excelsior. Zij begonnen een uur later dan wij tegen elkaar’. Een salonremise tussen die twee zou uitschakeling betekenen. Het lot van Achilles hing dus aan een zijden draadje!

Het vlaggenschip voldeed goed aan de opdracht om gecontroleerd de wedstrijd uit te spelen. Het verschil bleef schommelen tussen de twee en vier goals. Degelijk haalde Achilles met 24-21 de buit binnen. Joël werd opnieuw met acht goals topscorer. Danique de Bruijn was met drie doelpunten de meest trefzekere dame. Achillescoach De Vries spoedde zich na de wedstrijd naar Voorburg om de ontknoping tussen de concurrenten live mee te maken. Met nog twintig minuten op de klok te gaan zag hij een zenuwslopende partij, waarbij het met een paar minuten te gaan en 20-20 op het scorebord, het er allerminst rooskleurig uitzag. ‘VEO voldeed gelukkig

aan haar sportieve plicht en trok de zinderende wedstrijd naar zich toe,’ zag De Vries met eigen ogen. Zo won VEO de poule, eindigden Achilles en Excelsior met een gelijk aantal punten op de tweede plek, maar trok Achilles aan het langste eind door het onderlinge resultaat: eenmaal winst en een gelijkspel.

‘Voor wat wij onderweg allemaal hebben meegemaakt, is dit wat mij betreft een ongekende prestatie, waarvoor ik de ploeg zeker complimenten mag geven,’ vertelt De Vries achteraf. ‘Twee langdurige blessures (Marit, Benthe), Noa die lang niet fit was en niet speelde, Danique die het begin van het seizoen aan zich voorbij moest laten gaan en twee spelerswisselingen hebben nooit aanleiding gegeven voor onze groep om te klagen en om dit als excuus te gebruiken voor bepaalde situaties’. De Vries vervolgt zijn betoog: ‘We hebben een zeer jonge selectie en staf die erg hecht bleken, niet alleen door de onderlinge vriendschappen, maar ook door een gezonde concurrentiestrijd bij de spelers. Hard blijven werken en de juiste focus op de zaterdagen. En dan nu geplaatst voor de kruisfinales waar een promotie naar de Overgangsklasse aan vastzit. Hoe mooi kun je het hebben als vertrekkende hoofdtrainer? Trots ben ik op heel de selectie. Net zoals op Daniëlle, Bart, Bas en Jan, want het is zoals we zo vaak zeiden tegen elkaar binnen de staf: "Het begint bij ons, wij laten zien hoe het hoort, zijn het voorbeeld en dan volgt de groep!" Nu gaan we met heel veel plezier, geloof in eigen kunnen en vertrouwen de kruisfinales in. We hopen allen op spannende en leuke wedstrijden voor het tweede en voor het eerste’.

Achilles 2 - DES 2

Vandaag stond de laatste wedstrijd van de poulefase op de agenda. We speelden tegen DES, die zelf stijf onderaan staan met 0 punten. Het was een wedstrijd die nergens meer om ging, de stand onderin was al bepaald. Wij en DES moesten gaan strijden in de play offs tegen degradatie.

Het scoren gaat ons eigenlijk het hele zaalseizoen nog niet echt goed af en in deze wedstrijd lukte het ook niet echt. Na 8 min stonden we 4-0 voor. Dit hebben we niet kunnen uitzetten tot een veel verdere voorsprong, want we gingen rusten met een 8-4 voorsprong. Het spelletje wat we wilde spelen lukte wel, alleen de ballen vielen niet, iets wat ons bekend klinkt. Toch waren we gebrand om nog meer goals te maken en gingen we in de 2e helft er weer vol voor.

In de 2e helft met nog zo’n 20min te spelen kwam Dylan het veld in. Na zoveel blessureleed maakte hij vandaag eindelijk zijn rentree.

We gingen door met de wedstrijd en konden telkens niet echt uitlopen want DES bleef in onze nek hijgen. Uiteindelijk konden we dan de voorsprong nemen van 14-10 en toen was de wedstrijd wel al beslist. De wedstrijd is geëindigd in 15-11. Goed voor onszelf vertrouwen weer eindelijk die 2 punten.

Reserves bedankt!

Volgende week staat de 1e play off wedstrijd al op het programma hopelijk zien we jullie dan!