Achilles doet goede zaken in play-off duels

IMG-20220412-WA0002.jpg hoofdartikel

Je kunt de huid niet verkopen als de beer nog niet geschoten is, maar wat een prachtig weekend voor Achilles met uitstekende uitgangsposities voor de returnwedstrijden. Waar doorgaans slechts bij een gelijke stand na een lange competitie een beslissingswedstrijd soelaas biedt om te bepalen wie in een onderling duel de beste is, vaart Achilles vooralsnog wel bij dit nieuwe, enigszins noodgedwongen door corona-vertragingen, concept.

hoofdartikel.JPG

Pernix A1 - Achilles A1 17-21
Achilles 5 - Meervogels 3 16-12
Achilles 3 - Vitesse 2 17-21
Achilles 2 - Nieuwerkerk 3 18-12
Achilles 1 - ONDO 1 22-18

De enige zure uitzondering op dit mooie rijtje was de reglementaire 5-0 nederlaag die Achilles 4 leed tegen Tempo 3. Team 4 kon geen team op de been brengen en moest de nederlaag slikken omdat Tempo niet wilde meewerken aan het verplaatsen van de wedstrijd. Maakt iemand daar notitie van voor het geval er weer eens een belletje uit Alphen komt? De Alphenaren kunnen de borst natmaken als ze komende zaterdag een getergd Achilles 4 treffen dat zal laten zien wie er op basis van sportieve prestaties in de reserve Eerste Klasse thuishoort.

Het hoofdgerecht van de zaterdag werd geserveerd vanuit ‘s-Gravenzande. ONDO kon uit de poulefase uitstekende cijfers overleggen. Slechts eenmaal kende de cijferlijst een gelijkspel tegen stadsgenoot Die Haghe met verder louter ruime overwinningen op Refleks en ALO. De eerste zaalnederlaag werd dus afgelopen zaterdag een feit voor de Westlanders.

Achillescoach Glenn de Vries was naar aanleiding van ONDO’s ongeslagen zaalstatus een gewaarschuwd man: ‘Van tevoren wisten we dat het een loodzware wedstrijd zou worden. In de voorbereiding pasten we de trainingen en de tactiek enigszins aan de tegenstander aan’. ONDO beschikt over een paar killers. ‘Die moesten wij verdedigend collectief aanpakken,’ zo had De Vries zijn ploeg op het hart gedrukt. In het eerste kwart van de wedstrijd was deze aanwijzing goed terug te zien. Achilles verdedigde straf en stond in deze fase maar één tegentreffer toe.

‘Zoals zo vaak dit seizoen pakten we na het beginsignaal een leuke voorsprong (4-1),’ benoemde De Vries. ‘Het was dan steeds hetzelfde verhaal, want als we toen al een gat konden slaan, dan speelden we niet zo'n vechtwedstrijd, dan konden we controleren’. Van controle was zaterdag echter niet echt sprake. ONDO toonde aan wel degelijk over vechtlust te beschikken en kwam terug in de wedstrijd. Naast dat ONDO erg zuiver schoot, liet Achilles veel goede kansen onafgerond. ‘Voor het publiek en omwille van de spanning is hard strijden natuurlijk beter en leuker om te zien. Als coach echt niet,’ vond De Vries. Via 6-6 en 8-8 ging Achilles met een nipte voorsprong van 11-10 de rust in.

In de kleedkamer aan de Sportcampus werden kort wat aandachtspunten besproken en motivatiepushes gegeven om in de tweede helft op voorsprong te blijven. ‘Winst is belangrijk in deze eerste van de finalereeks. De ploeg voldeed perfect aan de meegegeven opdracht en tegen het einde hadden we nog steeds een verschil van twee in ons voordeel’. Achilles wist voor die tijd al uit te lopen naar een 16-12 voorsprong, maar liet ONDO zelf op het vinkentouw zitten door de uitploeg terug te laten komen tot 16-15 en 18-17. De voorsprong van 20-18 werd in de laatste minuten uitgebreid door in eerste instantie, topscorer bij de dames, Daphne van Zweden, die uiterst koelbloedig haar vrije bal scoorde. Ogenschijnlijk werd ze geholpen door de consternatie die ontstond na een verdedigende wissel bij ONDO die de eigen verdediging leek te ontregelen: de met veel strijd gepakte rebound moest worden opgegeven. Even later bleek Joël Sanches met zijn zesde treffer, ditmaal vanaf de stip, net zo koelbloedig als zijn vakgenoot.

Vier verschil is een net iets fijnere uitgangspositie dan de twee waar de wedstrijd op leek af te stevenen. Desalniettemin is de marge krap. De ONDO-supporters waren goed verstaanbaar aanwezig en de Westlandhal zal dan ook (hopelijk) op z’n kop staan. Wat is er mooier dan om in zulke omstandigheden een beslissend duel te spelen? ‘Het betekent dat we weer met dezelfde energie er tegenaan moeten. Het wordt spannend!’ besluit De Vries.

De Westlandhal is om 19:50 het toneel voor het allesbeslissende duel om een plek in de Overgangsklasse. Achilles 1 mag een nederlaag van drie verschil lijden om aanspraak te maken op een plekje in een klasse hoger. Verderop in het programma kun je lezen waar en hoe laat je de andere Achillesteams kunt aanmoedigen die strijden voor behoud of promotie. Het beloofd een heet weekend te worden! Komt dat zien!

Erwin de Laleijne, met dank aan Glenn De Vries

 

Datum 12-04-2022 11:00
Tags