De JAV als club(J)AVond?

Achilles 100 jaar publiek.jpg hoofdartikel

Afgelopen vrijdag was het tweede deel van de 100ste JAV. Het zal sneu genoeg niemand verbazen: het quorum (minimum aantal aanwezigen voor een geldige vergadering) werd niet gehaald. Als je alleen naar deze vergadering kijkt, denk je misschien dat onze club op sterven na dood is. Toch ironisch, want iets langer dan een maand geleden voelde iedere Achilliaan dat dat zéker niet het geval is. Toen stond diezelfde kantine een weekend lang nog bommetje vol met Achillianen. We roepen het vaak en hard, maar zijn we nu wel echt meer dan een club?

Hoofdartikel.PNGHonderden Achillianen vierden jubileum

Voordat je je echt zorgen gaat maken, natuurlijk zijn we meer dan een club. Tijdens het jubileumweekend waar ik aan refereerde bezochten meer dan honderd 55+ (oud-)leden de reünie op donderdag, deden bijna 140 deelnemers in 27 teams mee aan de pubquiz op vrijdag, werden meer dan 300 Achilles-sjaals uitgedeeld aan zwart-wit-groen-gekleurde harten aanwezig bij de wedstrijd tussen ons vlaggenschip en de Achilles Legends en konden we diezelfde avond zelfs ons eigen sporthalletje vol krijgen tijdens het slotfeestje. Maar ja... Bij het opruimen op zondag stonden dan weer ‘slechts’ 35 toppers met een kater te zwoegen om die kantine en sporthal weer schoon te krijgen.

De schoonmaak onder de clubactiviteiten

Terug naar de JAV. Blijkbaar is dat toch ‘de schoonmaak’ onder de clubactiviteiten. Het was niet bepaald de eerste keer dat het quorom niet gehaald werd, maar tegenwoordig heeft het zelfs geen zin om met de aanwezigenlijst een rondje langs Achilles-bewoners rondom het veld te leuren voor de laatste loodjes. Je gaat je afvragen: is het gros van onze leden dan alleen te porren voor de leuke dingen en de feestjes? Weten we dan niet allemaal, dat er ook minder leuke dingen zijn waar we allemaal verantwoordelijkheid kunnen of zelfs moeten nemen? Maar goed, daar kunnen we over zeuren en sleuren, maar we kunnen ook proberen er wat aan te doen.

Kan het korter?

Het beeld van een ledenvergadering is vaak dat het saai is, langdradig, veel tekst en nou ja, saai dus. Dat moet beter kunnen. Al moet ik zeggen, kórter is misschien wat lastig. De JAV van afgelopen vrijdag duurde nog geen half uur, daarna kon men al verplaatsen naar de bar voor een drankje. De laatkomers die om 20.30 uur binnendruppelden, hadden de vergadering al gemist. Korter kan dus bijna niet. Mand.

Per e-mail?

Als dit een vergadering op werk was geweest - sorry hardwerkende bestuursleden - zou mijn reactie kunnen zijn ‘had dit niet per mail gekund?’ In coronatijd is de digitale JAV via Teams en stemmen per mail wel eens geprobeerd, maar of dat nou de oplossing was… Op vrijdagavond zat ook niemand per se te wachten op een vergadering met de laptop op schoot. Daarbij, zijn speeches zoals dit keer voor Chris Weerman (vanaf nu Lid van Verdienste) en Gerard Mulder (vanaf nu Erelid) en het bijbehorende applaus voor hun inzet natuurlijk vooral live van ontzettende meerwaarde. Gefeliciteerd heren!

Is de vrijdagavond het juiste moment?

Want ja, dan vieren onze doordeweeks hardwerkende leden ook gewoon weekend. Heb je dan zin om naar een JAV te gaan? Daar zullen de meesten niet per se enthousiast van worden. Maar ja, heb je daar op een maandag-, woensdag- of zondagavond wél zin in?! De andere avonden zijn wedstrijd- of trainingsdagen, dat wordt ‘m ook niet.

Er iets léuks van maken?

Tijdens verschillende activiteiten in het jubileumweekend heb ik het grapje vaker gehoord: ‘Kunnen we nu geen JAV houden?’ De kantine komt niet snel meer zo vol als tijdens onze honderdste verjaardag. Het zet wel aan het denken: moeten we de JAV niet combineren met iets leuks? Bij Dunas wordt op vrijdagavond samen gegeten, misschien is dat twee keer per jaar iets voor onze JAV? Of… Kan die vriendenvrijmibo vanaf een uur of 17.00 niet in de Vlonder plaatsvinden? Ronde frituur tussendoor en aansluitend de JAV? Of... Moeten we de good old clubavond nieuw leven inblazen? Na de vergadering een muziekje aan, spelletjes en de pokerset op de tafels, garantie van een rondje namens het bestuur? Een aantal heren gaf afgelopen vrijdag al een goed voorbeeld en sloeg na de JAV aan het pokeren.

Laat je horen!

Het zijn maar wat hersenspinsels, maar wel goed om over na te denken. Waarom kom jij niet naar de JAV? En nog belangrijker: wat zou er kunnen veranderen waardoor je wél overweegt te komen? Linda heeft namens het bestuur al vaker aangegeven open te staan voor ideeën en suggesties. Spreek de bestuursleden aan, of stuur een mail naar bestuur@hkvachilles.nl. ‘Meer dan een club’ zijn, doen we samen!

Desiree de Bruin

 

Datum 08-11-2022 11:00
Tags