Focus op 2025

20221010161221-d8a7f4c3-me.jpg hoofdartikel

Ik zou weer eens aandacht kunnen besteden aan de top van korfballend Nederland, maar dat heb ik in het verleden al regelmatig gedaan. Dus: dichtbij huis blijven en focus op ons eigen cluppie Achilles. Nou, zeg maar club, want we hebben 100 jaar geschiedenis op de teller en we kunnen ons nu ook scharen in het rijtje verenigingen dat over een top accommodatie beschikt. De toespeling ‘League waardig’ heb ik al een paar keer voorbij horen komen. Ook onze bondscoach vond dat. Nogmaals hulde en dank aan eenieder die heeft bijgedragen aan de realisatie van ons schitterende onderkomen. Trots en nog steeds heel bijzonder.

Hoofdartikel.PNGEn nu doorpakken was ook een veelgehoorde opmerking de laatste weken. Waarmee dan vroeg ik? 'Nou ehh… zo’n accommodatie dat smaakt naar meer toch?!' Wat is dan ‘meer’ wat jou betreft? Ik kreeg antwoorden in de categorie ‘we hebben alles nu om een "multi of omni-vereniging" te worden’. Dat is zeker een gedachte wat mij betreft, maar daar heb je net zo goed veel kader voor nodig en verdeelde aandacht komt niet ten goede aan onze core business, en dat is korfbal, en daar hebben we al te weinig handen voor.

Gelukkig kreeg ik ook antwoorden in de sfeer van: ‘doorpakken nu met Achilles korfbal en dat echt structureel op goed hoog niveau krijgen, want dit is het moment'. Okay, nice… en wat is wat jou betreft dan hoog niveau? ‘Puf, realistisch is de selectie op steady niveau bovenkant overgangsklasse, aansluiting 3 en 4 op de niveaus daarachter (dat is nu al zo) en weer maximaal focus op jeugdopleiding. De wedstrijdsportteams moeten meedraaien in de bovenste regionen’.

Ik kan me vinden in dit realisme, al is de hoofdklasse met de komst van de nieuwe ereklasse straks gewoon de oude overgangsklasse. Kortom, met een goede lichting, een plan en focus is de hoofdklasse ergens rond 2025 echt geen utopie. Maar wat ik wel merk is dat we een beetje een club aan het worden zijn van elkaar uitleggen waarom iets (nog) niet kan of het stapelen van de vele andere prioriteiten. Nu goed, dat clubhuis staat nu en heeft 100 jaar clubgeschiedenis en vele successen in z’n fundering zitten. Deze voorwaarde voor hogerop hebben we nu afgetikt, check. Tegelijkertijd is ons nieuwe onderkomen wat mij betreft het lanceerplatform voor de nieuwe fase die nu aanbreekt: de fase van doorpakken. Nu kan de focus weer vol op korfbal en iedereen die dat elke dag mogelijk maakt.

Oei, daar is-ie weer: het kaderprobleem, een hardnekkig verschijnsel en typerend voor sportclubs en vrijwilligersorganisaties. En nee, ik ga het kaderprobleem niet bagatelliseren en hulde voor iedereen die wel de handen voor Achilles uit de mouwen steekt. Maar weet dat onze collega sportclubs allemaal dezelfde problemen hebben. Het is de kunst om je desondanks te onderscheiden door het net even beter, slimmer en efficiënter te doen. Een smart plan helpt ons daarbij.

Nu waren en zijn Achillianen altijd al super trots op hun cluppie, maar Achillianen worden over het algemeen nog maffer en trotser als we echt gaan presteren, titels pakken en promoties afdwingen. In de aanloop daar naar toe worden die extra inspanningen als vanzelfsprekend gedaan en lijkt het amper moeite te kosten. Althans, de roes van het komende succes dempt de inspanning. Het is denk ik de derde keer dat ik dat in een hoofdartikel roep dat hoog spelen louter voordelen heeft, zoals: een aanzuigende werking, de reden voor talent om te blijven, de reden voor een grote sponsor om in te stappen, de formule voor meer baromzet en de methodiek om kader te binden. Immers, iedereen wil bij een club horen die het goed doet en zelf onderdeel zijn van dat succes. Het één versterkt het ander. Dat is een feit. Andersom is dat net zo goed het geval. Een club in verval daar valt de bereidwilligheid om iets te doen steeds verder weg.

Over het algemeen ervaar ik Achilles als een realistische, soms te behoudende club. Geloven in de maakbaarheid van middellange termijndoelen dat brengt energie en enthousiasme, ook omdat jouw dagelijkse inspanningen ineens gaan aanvoelen als een echte bijdrage aan een ‘hoger op’ doelstelling. Pel hem maar van doelstelling naar de dagelijkse praktijk af en dan blijkt dat alle kaderfuncties van groot belang zijn om de volgende trede van de trap te kunnen nemen.

De sterren staan goed nu, we hebben het momentum. Wie geeft het startsein voor een smart masterplan 2025? Op de weg daarnaartoe worden we een nog mooiere club waar gezelligheid prima hand in hand gaat met prestatiekorfbal.

Peter Frauenfelder

 

Datum 15-11-2022 11:00
Tags