Hoofdartikel: Opoffering 

Dat we bij Achilles een jonge talentvolle selectie hebben moge duidelijk zijn. Vorig jaar werd er in een raar Corona seizoen, in een aangepaste competitie door zowel Achilles 3 (dus Achilles 2) als Achilles 1 promotie naar de Overgangsklasse afgedwongen. Inmiddels zijn we in dat Overgangsklasse seizoen over de helft en kijken we naar het einde van de competitie. Achilles 2 is inmiddels wel veilig, Achilles 1 staat nog op het randje, maar zit voorlopig aan de goede kant van de rode lijn. 

Afgelopen zaterdag mocht Achilles 1 aantreden tegen directe concurrent Victum uit Houten. Victum staat laatste in de poule en is ook op het veld een tegenstander van ons Vlaggenschip. Op het veld werd ruim gewonnen en in de zaal werd de thuiswedstrijd gelijkgespeeld tegen de Houtenaren.

De afgelopen weken werden al de nodige punten gepakt, maar deze directe confrontatie met een directe concurrent, stond al weken omcirkeld in de agenda van de staf van onze Achillesselectie.
Eén probleem: Achilles 2 speelde op nagenoeg hetzelfde tijdstip uit bij KCC in Capelle. 

Toen ik zelf nog als speler actief was in de Achillesselectie, speelde ik het meerendeel van mijn wedstrijden in Achilles 2. En als je in Achilles 2 speelt, moet je niet alleen regelmatig omgaan met de teleurstelling van het niet in 1 mogen spelen, maar ook met opoffering. Iets wat er nou eenmaal bij hoorde. Afgelopen weekend was het zover voor de huidige spelers van Achilles 2 en 3. Want door omstandigheden moesten niet maar
één speler of twéé spelers de eigen wedstrijd opofferen voor Achilles 1: nee, álles werd (terecht) uit de kast gehaald om niks aan het toeval over te laten in Houten en gingen er maar liefst zeven spelers én een coach van 2 mee.  

De opofferingen, die gedaan zijn om de punten in Houten op te halen, drongen door tot in Achilles 3, waar tijdens hun eigen wedstrijd vroegtijdig gewisseld moest worden om spelers die vervolgens in Achilles 2 moesten spelen, rust te geven. Van mij, bij dezen nogmaals dan ook hier in het hoofdartikel: mijn grote dank aan de spelers en coach van Achilles 3. Want op je vrije zaterdagavond mee naar Capelle en daar vervolgens misschien niet eens minuten maken, is voor de jongelingen in deze selectie misschien wel de ultieme opoffering tijdens het carnavalsweekend. 

Opofferingen maken we met de selectie voor elkaar en voor onze vereniging. Deze groep jonge Achillianen doet misschien wel meer voor Achilles dan de selecties in de afgelopen 15 jaar. Of het nou coachen of fluiten is, of het organiseren van activiteiten. 

Ik denk dat een groot deel van een verenigingsleven gebaseerd is op een bepaalde vorm van opofferingen. Een week of twee geleden is onze nieuwe kantine tot nader order gesloten op zaterdagavond. Na een zaterdagavond, toen er het een en ander is geëscaleerd, hebben de vrijwilligers van de KC samen met het bestuur besloten dat er een einde komt aan de gezelligheid op zaterdagavond na de uit- en thuiswedstrijden. Zonde, want het kwijtraken van onze vergunning is geen optie, maar inkomsten mislopen in de tijden waarin we leven natuurlijk ook niet. Voor de duidelijkheid: als er zaken niet goed of netjes zijn gegaan dienen mensen daar op aangesproken te worden. 

Maar laten we dan wel in oplossingen denken en vooral niet de deur van onze nieuwe trots tot nader order sluiten. Onze vergunning kwijtraken is natuurlijk geen optie. En in het stuk van de KC werd ook een oplossing aangedragen. 
Dus…welke vrijwilligers binnen onze club staan er op en zijn bereid op zaterdagavond een oogje in het zeil te houden en om vooral te genieten van en met deze gezellige jonge groep Achillianen. Dat verdienen deze Achillianen in hart en nieren en dat verdienen wij als (en de clubkas van) Achilles.
Want: Vlonder wonderkroeg, toch?!

Groeten,

Bart Kasten

Datum 21-02-2023 11:00