Achilles 1, 2 én 3 koploper!

Afgelopen week was het eindelijk tijd voor dé wedstrijd voor Achilles 1: concurrent Merwede werd verslagen en zo nam Achilles de koppositie over. Ook Team Twee faalde niet en gaat nog altijd foutloos aan kop. Achilles 3 blijft niet achter en staat ook bovenaan in hun poule, zij wonnen bij TOP dit weekend. Achilles 6 ging naar de middle of nowhere van ESDO en won daar ruim, het werd 9-20. Ook veel doelpunten bij het Tiende, dat met 7-22 bij KZ Danaïden won. Achilles A1 gaat ook aan kop, een gedeelde plek met Groen Geel. Het had dit weekend geen kind aan Blauw-Wit en maakte er een waar doelpuntenfestijn van: 28-15. De A3 won met 15-9 van Fiks. Dijkvogels B1 kwam op bezoek bij onze B2, maar kon hen niet verslaan. De punten bleven in Ockenburgh! Achilles C1 moest de punten helaas delen en gaf in de slotseconden een punt mee aan TOP. Tot slot ook knappe overwinningen van de C3, D2, E1, F1 en F3. Lees verder voor de wedstrijdverslagen (update: verslagen Achilles 2, 6, 7, C3, D2 en F2 toegevoegd) en foto's van Achilles B1. Foto's van Achilles 1, 2 en A1 zijn nu ook toegevoegd!

Foto's van de wedstrijd Achilles 1 - Merwede 1, maar ook van Achilles 2, B1 & A1 vind je nu in het fotoalbum: Competitie > Senioren (Achilles 1) en Jeugd (de andere ploegen).

Een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan naar ovreijn@hotmail.com en website@hkvachilles.nl (beide!)

Achilles 1 - Merwede 1 22-19

De wedstrijd der wedstrijden, de strijd ter titanen, erop of eronder, pompen of verzuipen, dood of de gladiolen, alles of niets.. Kortom, zaterdag moest het gebeuren tegen koploper Merwede. Een sterke ploeg met vooral een stel felle dames, dat tot nu toe slechts één puntje liet liggen bij Valto. Omdat wij bij RWA niet met onze koppies speelden en daar een verlies moesten incasseren, liepen wij een punt achter op Merwede.

Er was dus maar één optie: winnen en Merwede voorbij! Met weer een bomvolle Ock, goedgevuld met uiteraard Vakkie A, maar nog een heleboel andere bekende, oude vertrouwde en zelfs wat nieuwe geïnteresseerde gezichten was het met kippenvel van start gaan. Omdat Valerie afgelopen week in de sneeuw stond in plaats van in een korfbalhal nam zij plaats op de bank en werd Anne-Roos bereid gevonden haar plekje op te vullen.

Zo'n oliebollenwedstrijd na twee weken vrij, ik sla het eigenlijk liever over. Oliebollen en liters champagne zitten soms nog dwars, de boel is net niet scherp, de voorbereiding niet ideaal.. Gelukkig zet een potje tegen de nummer 1 alles wel direct op scherp en met een steuntje in de rug van een grandioos Achilles-publiek, staan we dan toch na twee keer knipperen met de ogen 'gewoon' 3-0 voor. Drie schoten.. Drie keer raak! Merwede was niet meteen onder de indruk en zette daar twee doelpuntjes tegenover. Gerald trekt het verschil weer naar twee, het kleine gaatje dat daarna nooit meer in gevaar leek te komen. Met opnieuw twee aanvallen en direct twee goals, groeide er iets meer overtuiging, maar Merwede bleef met hun slimme, gevarieerde spelletje knap meescoren. De doelpunten vielen daarna afwisselend bij beide ploegen en bij een stand van 12-9 werden de kleedkamers opgezocht.

Conclusie na helft 1: 'Dit gaat misschien wel eens gewoon lukken, maar we zijn er nog niet.' Na rust volgde eenzelfde wedstrijdbeeld, goaltje hier, goaltje daar, met in zeven minuten zeven goals verder was het verschil nog altijd twee bij 15-13. Een stapje harder in de aanval en de verdediging nóg strakker zorgden er voor dat we iets meer ruimte kregen en zelfs iets konden uitlopen met vier zwartwitte goals op rij voordat Merwede weer wakker werd. Dan volgt er toch een aanvalsdipje, waarin we even stilvallen en Merwede gas bijgeeft en tot drie punten nadert. Dichterbij kwamen zij echter niet en het laatste fluitje klinkt bij 22-19.

Was het briljant? Nee, dat niet. Bij vlagen laten we een heerlijk spelletje zien denk ik en de overwinning is naar mijn mening nooit echt in gevaar geweest, maar het mag allemaal nog wel wat overtuigender. Kan dat ons iets schelen? Vandaag zeker niet! Het was vandaag ruim voldoende en we kunnen trots zijn op het vrij stabiele niveau waar we nu zitten. Een vreselijk goedsmakende overwinning met een nog lekkerder gevolg: we gaan in 2016 verder als koploper. Maar.. We zijn pas halverwege. Met nog altijd ruimte om stappen te maken en te ontwikkelen, kunnen de wedstrijdjes in Ock alleen nog maar leuker worden! Want.. Ockenburgh, het hol van de zwartwitte leeuw, valt nog altijd niets te halen!

Volgende week staat ons volgende thuispartijtje op het programma, tegen DES. Een ploeg die de strijd tegen degradatie aan zal moeten gaan, maar zoals bekend het ons tijdens de Haagse Korfbaldagen onverwachts moeilijk maakte. Wederom niet onderschatten dus, want iedere wedstrijd is vanaf nu een finale! Hopelijk zien we jullie dan allemaal (!) weer, op zaterdag 16 januari, om 19.30 uur.

Vergeet de avond daarvoor overigens de BAV niet, deze start op vrijdag 15 januari om 20.00 uur in de Vlonder en als diezelfde Vlonder toch eens net zo goed gevuld zou zijn als onze tribunes.. Ook tot dan dus!

Desiree

Achilles 2 - Velocitas 2

Lieve korfbal vrienden,

We begonnen de wedstrijd meteen met een 3-0 voorsprong en met rust stond het 8-3, we hebben onze tegenstander geen moment het gevoel gegeven dat ze een kans hadden om te winnen. De eindstand 16-13 was daarom ook prima.

De coach van Velocitas dacht nog te kunnen winnen door spelers van hun eerste team in te zetten, helaas pindakaas. Iedereen heeft zijn doelpunten gemaakt en daardoor hebben we geen moment achter gestaan in de wedstrijd, echte teampresatie, met als nieuwe aanwinst Tjitse Bouwkamp die ook in dit team goed heeft gespeeld.

Volgende week spelen we tegen ODO, daar moeten we ook punten pakken. En dan komt het kampioenschap echt steeds dichterbij! Als we met deze scherpte blijven spelen en het plezier blijven houden dan sluiten we het seizoen zeker af met een feestje. Natuurlijk nog een bedankje voor de wissels en het publiek, tot volgende week!

Groet, Ariën

ESDO 2 - Achilles 6    9-20

Het was allemaal even wennen zo eind 2015: Sandra met een vaste, serieuze relatie, een aftakelende Arjen, de stand op de ranglijst… Als u de verslagen van Team 6 een beetje heeft bijgehouden, dan was het veel van hetzelfde: vaak onnodig puntverlies. Zo vlak vóór de oliebollen was daar dan eindelijk de eerste overwinning van het zaalseizoen, mede mogelijk gemaakt door de wederopstanding van Arjen, tegen ALO 3. Deze pot werd nipt gewonnen, en er zat geen gestolen punt bij. We speelden namelijk in Transvaal en je weet hoe het daar gaat. Eindstand was 12-11 in het voordeel van jullie favorieten.

Ná de eerste overwinning en de oliebollen was het tijd voor een ritje naar het immer gemoedelijke Kockengen. Daar gingen we naar toe zonder de geblesseerde Jeroen en de in tropischer oorden verkerende Shirley. Die ligt lekker met ‘r coulo op ’t strand de rest van Team 6 een beetje jaloers te maken met kiekjes van strand, palmbomen, azuur blauwe zee, cocktailtje erbij. Shirley, ‘t werkt hoor.

Wat u moet weten over Kockengen: “Kockengen heeft een polderreservaat waar vrijwilligers van de Natuurgroep Kockengen werken om vooral rietvogels te laten terugkeren. De roerdomp is één van de gewilde vogels in het gebied. Er zijn ook enkele zwarte sterns die er regelmatig broeden.” En het is natuurlijk de geboorteplaats van Gerard Vianen, meesterknecht van Joop Zoetemelk.

Dan heeft u meteen de hoogtepunten van Kockengen meegekregen. Doet u ermee wat u wilt. De mensen zijn overigens erg vriendelijk. Als je gaat tanken dan komt er een mannetje om je auto vol te gooien. Bovendien heeft ESDO z’n eigen sporthal.

ESDO 2. Die deden het niet zo best in de competitie. Alles verloren, soms nipt, maar ook een keer 29-1 verloren van VZOD. Da’s niet echt lekker voor het zelfvertrouwen. Maar goed, Team 6 was ook verre van topvorm. De eerste helft ging in het begin redelijk gelijk op. Team 6 was de betere ploeg maar wist niet uit te lopen naar een groter verschil dan 2. Dat kwam uiteraard door Jordy die weer voldoende hersteld is om een doorloopbal te nemen, maar nog niet om die erin te gooien. Geeft niks joh, we hebben allemaal wel eens een bad hair day. Gaat steeds beter Jordy. Dat gebeurde trouwens in de tweede helft al. Arjen was zich nog achter de oren aan het krabben hoe het kon dat een tegenstander die ouder (!) dan hij was er zoveel tegen hem in kon schieten, toen Jordy, die inmiddels zo mocht doorlopen van z’n tegenstander, het gat in de mand had gevonden. Beetje bij beetje liepen we uit om voor het eerst dit seizoen de twintig aan te tikken en het doelsaldo een beetje op te vijzelen.

Volgende week gaan we weer richting Noord-Holland naar het altijd gezellige Kudelstaart om het op te nemen tegen VZOD die op de broek kregen van Madjoe, maar een geduchte tegenstander is.

Groeten,

Erwin

Swift 5 - Achilles 7

Voor de derde keer op rij een tegenstander uit Noord-Holland voor Achilles 7, natuurlijk iets wat op ons topsport niveau erbij hoort. Inmiddels kunnen we wel stellen dat de Noord-Hollanders ons niet liggen: drie wedstrijden, één punt. Deze week niet 's-ochtends vroeg maar 's-avonds laat in Amsterdam. Henk moest verstek laten gaan voor het vieren van zijn verjaardag, van harte met je 40ste! Rick was er niet bij vanwege zijn jaarlijkse uitje naar de modelspoordagen en voor Olivier was Amsterdam toch echt iets te ver weg. Voor Nelleke kon de wedstrijd niet vroeg beginnen dus die was ook al ruim op tijd op het veld, de rest hield de tijd in het krantje aan en kwam daardoor wat later. Door alle afwezige hadden we gelukkig Roger en Colin zo gek gekregen om met ons mee te gaan, een reserve werd helaas te veel van het goede. Persoonlijk moest ik daarom op de blaren zitten van mijn verbeterde uitvoering van de Olifiets, het kan dus ook zonder toerist! De wedstrijd zelf was constant van onze kant, vier goals voor en vier na de rust. Met acht goals alleen ga je geen wedstrijden winnen... Na onze voortvarende start in de zaal zakken we de laatste weken weg omdat we de korf nog maar moeizaam vinden. Met een 15-8 nederlaag moesten we gaan douchen met daarna nog een troostdrankje in de kantine. Toen daar op een gegeven moment waar is hier de nooduitgang uit de speakers kwam zetten, was het tijd voor onze lange terugrit. Volgende week gelukkig weer dichtbij tegen onze buren van Futura!

Wat was..

Voor ik aan het verslag begin van de wedstrijd van de B2 van afgelopen zaterdag, nog even snel een terugblik naar de laatste wedstrijd van 2015. Deze was tegen Weidevogels B2, dat nog geen punt gepakt had, terwijl wij nog geen punt verloren hadden. Geen training op donderdag vanwege Kerstgala’s en andere feestjes, begin van de vakantie, laat tijdstip en uiteraard te makkelijk denken over zo’n wedstrijd leidde tot een wedstrijd die we maar snel moeten vergeten. Een beschamende 3-2 achterstand bij rust (overigens zaten er best mooie aanvallen tussen, maar de afronding liet zeer te wensen over) werd in de tweede helft omgezet in een magere 5-3 overwinning. Marlou liet ons nog even schikken door bij een duel haar vinger te blesseren. We dachten aan een gebroken vinger, maar het bleek alleen een verrekte pees (wat blijkbaar net zoveel pijn doet).

Dan afgelopen zaterdag: iedereen twee weken rust gehad, (alhoewel, Rick kwam natuurlijk wel in actie op de Challenge en behaalde met zijn goede spel een vermelding op NLKorfbal) en frisse koppies op de trainingen van afgelopen week. Fabian, die er eindelijk weer een keer bij kon zijn en een tegenstander die iets meer tot de verbeelding sprak, Dijkvogels, dat evenals KOAG en ALO 4 punten achterstand op ons had. Er werd goed begonnen en via 1-1 werd een 3-1 voorsprong gepakt. Mike liep echter plots een bloedneus op en verdween naar de kleedkamer. Even was er hoop dat hij zo weer terug zou zijn en dus speelden we even met zeven man verder. Met drie man in de aanval wisten we na de 3-2 de marge weer naar twee punten te brengen, waarna alsnog Brandon binnen de lijnen werd gebracht op de plek van Mike.

Er volgde een wedstrijd waarbij we voortdurend het gevoel hadden dat we de punten wel zouden pakken, maar waarin we nooit echt afstand konden nemen. De B2 heeft regelmatig laten zien dat het ontzettend goed kan korfballen en hoewel we ook nu goed speelden, kwamen we nooit aan het niveau dat we tegen TOP en Avanti haalden. Via een 6-4 voorsprong bij rust werd het nog even spannend toen Dijkvogels 6-6 maakte, maar daarna werd de marge van 2 goed vastgehouden en uiteindelijk naar 4 getild. De wedstrijd eindigde in een degelijke 13-10 overwinning.

Voor een eerste wedstrijd na de kerstvakantie was dit een prima wedstrijd. Zaterdag tegen ALO zal er ongetwijfeld nog een schepje bovenop gaan!

Sinds een aantal weken mag ik mezelf de trotse vervanger van Jolanda noemen, als coach van de toppers uit Achilles C1. Een ploeg die, stiekem een tikkeltje onverwacht, het helemaal niet onaardig doet in de C Hoofdklasse. Er werd in de zaal tot nu toe alleen verloren van Die Haghe, een geduchte tegenstander die de poule aanvoert. De laatste twee wedstrijden tegen ONDO en KCC werden door onze C1 gewonnen. Niet altijd even overtuigend, maar de punten konden steeds mee in de tas. Waren we dan ook al klaar voor TOP/Quoratio, de ploeg die twee punten achter ons stond? Het werd een lastig potje..

De eerste aanvallen waren rommelig en onrustig, met veel plaatsfoutjes en schoten op het verkeerde moment. Zelfs in de verdediging waren we niet scherp genoeg. Na vele mooie onderscheppingen, gaven we de bal veel te gemakkelijk weer terug aan TOP. Gelukkig werden de schouders er onder gezet en konden we toch een kleine voorsprong pakken. Deze voorsprong kon helaas niet vergroot worden, omdat TOP heel slim en knap rond de korfzone speelt en die korte kansen ook direct afstraft. Een spelletje dat wij ook graag opzoeken, maar dat vandaag niet goed tot uiting kwam.

In de rust werd dan ook benadrukt dat we net dat beetje extra pit misten bij de kids, net dat beetje extra bluf, het gaan en vechten voor iedere bal. We moesten geduldiger zoeken naar de juiste kansen die wij fijn vinden, de passing verzorgen en de druk moet er strakker op in de verdediging. TOP voert ons eigen spelletje verdorie beter uit dan wijzelf!

De minimale voorsprong van één puntje gaven we tot overmaat van ramp ook nog weg en TOP voelde dat er misschien toch iets te halen viel. Achilles C1 herstelde zich nog heel knap, de rollen werden duidelijker verdeeld en de juiste mensen werden uitgespeeld. Zo stonden we vijf minuten voor tijd toch twee puntjes voor, bij 10-8. Dat is dan het moment dat je de rust moet pakken in de aanval, zodat je de wedstrijd netjes uit kunt spelen en de punten binnen kunt slepen. Dat vergt veel geduld en is niet makkelijk bleek helaas. De bal ging nog te vaak terug naar het aanvalsvak van TOP en zo konden zij in de slotseconden van de wedstrijd met een (ik wil niet meteen onterechte, maar zeker twijfelachtige) strafworp langszij komen.

Zo eindigde wedstrijd in een gelijkspel, maar aan de koppies bij spelers en ons als coaches was te zien dat dit als een verlies voelde. Het was zeker niet onze sterkste wedstrijd, maar we hadden hem zo goed als in onze zak en moesten de punten toch nog delen. Heel zuur! Gelukkig baalden we met zijn allen zo flink, dat ik er alle vertrouwen in heb dat we aankomende weken keihard gaan trainen om nóg feller en beter te worden, zodat we dit soort wedstrijden voor onszelf makkelijker maken en eerder beslissen. Er zit nog zoveel meer in jongens en meiden, tijd om dat ook zelf te gaan geloven en daar aan te werken!

Desiree

Zo, in 2015 bleef Achilles D2 in de zaal ongeslagen, 5 uit 5. Dan is daar de kerstvakantie in december, met de welbekende oliebollen, appelbeignets, en het vuurwerk. Op de eerste training kon iedereen gelukkig nog 10 vingers en 10 tenen laten zien en waren wij ook blij dat niemand 10 kilo was aangekomen ;) Vol enthousiasme werkten we dus toe naar de eerste wedstrijd van 2016. Af en toe hoor je dan wel “dit gaan we gewoon weer winnen hoor Marieke, zijn nog ongeslagen”. Dan ben je als trainer toch een beetje voorzichtig en wil je dat de kids scherp blijven. Omdat Niek een eigen wedstrijd had, ging Koos mee als 2e coach (super bedankt, het verslapen is je vergeven ;) en aangekomen bij ODO was ik blij dat iedereen inderdaad goed scherp was. Het eerste aanvalsvak zorgde al vrij snel voor de 0-1 en 0-2! De verdediging moest zich even goed concentreren op de eigen tegenstander, want het lengteverschil was soms aanzienlijk. ODO profiteerde hier slim van en maakte de 1-2. Dat was achteraf wel het enige spannende moment, want hierna liepen we snel uit in de score. Een eindscore van 2-10 is de conclusie. Grote complimenten weer aan de hele ploeg, er werd weer goed voor en met elkaar gespeeld! Scoren kan je immers niet in je eentje en verdedigen doe je ook met z’n vieren. “Maar Marieke, is dit nou de oliebollen wedstrijd?? Zo slecht ging dat toch niet?”, en inderdaad zo slecht ging dit helemaal niet! Dus een tipje aan de ouders: een oliebollen ontbijt af en toe is best geoorloofd. :-)

De F3 moest het zaterdag opnemen tegen Die Haghe F4. Na de eerste tien minuten stond het nog 0-0 en we waren niet scherp, ballen lieten we gewoon rollen en werden in de van handen van de tegenstanders gegooid. In de rust stond het 2-1, we stonden nog wel voor maar we hadden ook dik achter kunnen staan want we waren nog steeds niet scherp. 2-3 in de derde rust van de wedstrijd maar in de laatste 10 minuten hebben jullie echt bewezen dat jullie wel scherp kunnen zijn en wel gewoon ballen in een keer kunnen vangen. De laatste 10 minuten waren echt super, er werd goed overgespeeld en van dichtbij geschoten. Uiteindelijk een mooie overwinning, 6-3, na een wedstrijd. Jullie zijn echt stappen aan het maken en we zijn trots op jullie! Volgende week staat er een spannende wedstrijd op het programma waar we wel gewoon vanaf minuut 1 scherp moeten zijn, dus deze week gaan we hard trainen zodat we volgende week kunnen knallen tegen Fortuna!

WAPC Verslagen

Fortuna A3 – Achilles A4 (19 december)
Het was een leuke wedstrijd, Mike heeft een afstandschot genomen, Mathijs had een doorloop en een afstandschot erin geschoten. Laurens heeft een afstandschot genomen en laura tikte elke bal bij de tegenstander weg! Ik zelf heb een doorloop met een hand gescoord en twee afstandschoten gescoord en we hebben veloren met14-7.

Groetjes Feddy

VEO C3 – Achilles C3
Zaterdag moesten wij uit tegen VEO C3. De wedstrijd begon te laat door vertraging bij de wedstrijd voor ons, dus de wedstrijd duurde maar 40 min.

Thom scoort 1-0 in de derde minuut. Tim scoort 2-0 in de 4e minuut. Guido scoort 3-0 in de zevende minuut. Guido scoort 4-0 in de 17e minuut dat zorgde voor een mooi begin. Het eerst tegendoelpunt van de eerste helft kwam in de 19e minuut. Tweede tegen doelpunt kwam in de 21e minuut. In de derde minuut van de tweede helft zorg ik voor 5-2.

In de 38e minuut van de tweede helft het derde doelpunt voor VEO. In de 39e minuut het vierde tegendoelpunt. De wedstrijd was daarna afgelopen en ook nog maar net op tijd, want VEO maakte het wel erg spannend.

Floris

ODO D3 – Achilles D2
Het inschieten ging wel goed –doorloopballen-uitwijken-scherp gooien dat was wat we gingen oefenen. Toen ging het van FUUTTT en de wedstrijd begon. De aanval van de tegenstanders begon maar werd al snel onderschept en naar de aanval gespeeld van ons en daar was er geen 1 raak toen de bal naar de zoveelste aanval van ons scoorde Ivy helaas scoorde Jip daarna net niet maar ze kreeg herkansing en hij was raakJ maar kort daarna scoorde een meisje van Odo :wissel van vak en bij 2e aanval scoort Silja met een doorloop 1-3 daarna duurde het heel lang voordat er werd gescoord maar Silja’s tegenstander maakt overtreding en Silja mag stip en scoort! Nieks jongetje is snel rood en kan Niek bijna niet bijhouden. FUUTT: rust . FUUT: beginnen . Omdat Nieks zijn tegenstander hem niet kan bijhouden scoort hij en het wordt 1-5 J Ivy mooie bal 1-6 tegenstander scoort !2-6. Maar Quin is lekker bezig en al snel wordt het 2-7!! Jordan is vel op de bal en onderschept goed. Daarna scoort Lideke 2-8! Jill staat te trappelen totdat ze erin mag en als ze er dan eindelijk in mag is ze gelijk vel en geeft Lideke de bal om er 2-9 van te maken en het lukt wordt het nog 2-10 dacht ik? Marijn mag stip dus hele grote kans dat het 2-10 wordt maar helaas……………… Maar dan scoort Lideke 2-10. En dan FUUTTTTTTTT de wedstrijd is afgelopen en ik deed mijn schoenen uit met fijn gevoel en ging daarna naar huis.

Groetjes Lideke ter Weijden

ONDO F3 - Achilles F2
De helft van ons team lag vrijdagavond laat in bed. We hebben met heel veel plezier naar de kampfilm gekeken. Ik (=Dirk) was vorig jaar niet mee op kamp, maar mijn zus Bregje wel. Na het zien van de kampfilm wil ik volgend jaar wel heel graag mee! Al lijkt de greppeltocht me wel heel erg spannend, misschien wel iets te spannend…

Maar goed, zaterdagochtend stonden we fris en fruitig om 08.00 uur voor het veld van Achilles. Mijn ouders moesten rijden maar ze konden niet rijden omdat mijn twee zussen allebei ook moesten korfballen. Gelukkig wilde de vader van Lisette wel voor mijn ouders rijden.

Ik vind het best lastig om goed mee te doen bij de wedstrijd en dan ook nog eens goed opletten om een wedstrijdverslag te schrijven. Er waren gelukkig heel betrokken toeschouwers mee die via appjes het thuisfront informeerden over het wedstrijdverloop. De vorige keer was ONDO erg goed.

09:08 uur: 1-0 voor ONDO
09:09 uur: 2-0
09:10 uur: 3-0
09:11 uur: 4-0
09:14 uur: 5-0
09:16 uur: 6-0
09:17 uur: 6-1

Datum 10-01-2016 22:29