Strijd en ontlading als er iets op het spel staat

Achilles 1- BEP 1.jpg hoofdartikel

Strijden tegen degradatie is zwaar. En toch, toch brengt zo’n strijd om de rode lantaarn, ook een lekkere spanning met zich mee. De supporters en spelers van BEP zullen daar waarschijnlijk anders over denken, maar man… De ontláding van die strijd als het stuivertje de góede kant op valt. Die ontlading voel je alleen wanneer er iets op het spel staat. Afgelopen zaterdag, rond de klok van half 9, juichten onze Achillianen het dák er af: Achilles 1 speelt ook volgend jaar overgangsklasse.

Hoofdartikel.PNGSoms, soms steekt de kampioensploeg er met kop en schouders bovenuit. Zo’n ploeg waarvan iedereen vooraf weet: die spelen volgend jaar een niveautje hoger. Staat er dan wel iets op het spel? Smaakt die titel net zo goed, als het op het gemakkie binnengesleept werd? In de reserve tweede klasse K, de poule van Achilles 5, was dat Fortuna 5. Veertien wedstrijden, 27 punten, 121 goals in de plus. Bíjna snoepte ook Achilles 5 een puntje in een potje om de spreekwoordelijke Keizers baard. Fortuna allang kampioen, Achilles veilig. In een leuke, sportieve wedstrijd kwamen we in de slotfase ineens toch nog langszij. Zou het…? Maar helaas: in de slotminuut ging de terechte kampioen er toch ook met de laatste overwinning vandoor.

Soms moet een ploeg tot het laatste doelpunt werken voor de titel. In Hoofdklasse B stond in een onderling duel tussen de nummer één Avanti en nummer twee DOS behoorlijk wat op het spel: promotie naar Korfbal League 2. Won Avanti? Avanti kampioen. Won DOS met meer dan 2 doelpunten verschil? DOS kampioen. Enkele minuten voor tijd stond DOS met 21-23 voor, nog 1 doelpunt voor promotie. Het werd uiteindelijk 23-24 voor DOS. Een razendknappe overwinning, maar met een bitterzoet resultaat. Twee doelpunten te kort: tóch Avanti kampioen. Als er voor beide ploegen zoveel op het spel staat… Wát een sfeer, wat een strijd, wat een avond moet dat geweest zijn in Pijnacker.

Soms gaat een seizoen bijna geruisloos voorbij. Zo’n seizoen waar geen enkele wedstrijd in je geheugen blijft hangen. Soms is een ploeg als vanzelf een veilige middenmoter. Verliezen van de top 3, maar winnen van 2 hekkensluiters. Zo’n seizoen dat sluimert. Zo’n seizoen waarbij je elke week een lekker balletje gooit, maar iedereen weet: dit komt wel goed. Niets spannends op het spel. Soms is zo’n seizoen lekker. Veilig. Iedereen weet waar ‘ie aan toe is. Geen stress, geen spanning, geen zorgen. Maar het is ook… wat saai. Hoe leuk is sport als er niets op het spel lijkt te staan?

Bij Achilles 1 stond ook behoorlijk wat op het spel afgelopen zaterdag: welke van de twee ploegen handhaaft zich in de overgangsklasse? Achilles 1 had geen makkelijk seizoen. Soms was het zoeken naar vorm, naar de beste opstelling, naar het ultieme teamgevoel. Soms werd met goed spel toch verloren, soms werd dankzij wilskracht en noeste arbeid de winst binnengesleept. Ga er maar aan staan: in een direct duel met de andere degradatiekandidaat uitvechten wie mag handhaven. Maar wat is het mooi om te zien wat die spanning ook oplevert. Die beleving bij de spelers, staf en supporters, die krijg je alleen als er écht iets op het spel staat. Het is achteraf natuurlijk makkelijk praten, zo op de zondagavond bij het bekijken van alle foto’s en beelden, maar met deze strijd handhaving veiligstellen… Wat is die ontlading lekker!

Desiree de Bruin

 

Datum 04-04-2023 11:00
Tags