Stille en bescheiden krachten achter de schermen

Stichting Semmy Tobias Dionne Marinus.jpg hoofdartikel

Iedereen die de selectie weleens in haar wedstrijdtenue heeft zien spelen (even off topic… vonden jullie de beslissingswedstrijd op de Gaslaan ook zo geweldig?) weet dat Stichting Semmy op het wedstrijdshirt prijkt. Hoe de relatie tussen Stichting Semmy en Achilles ontstaan is, zal de meeste mensen bekend zijn en die kunnen de volgende alinea’s overslaan, maar voor de nieuwe mensen onder ons toch nog een keer, om duidelijk te maken waardoor onze relatie met Stichting Semmy zo belangrijk is en moet blijven bestaan.

Zaterdag 3 december 2005 tijdens een korfbalwedstrijd begon onze Iris Rog (zusje van Ivo Rog) dubbel te zien. Een paar dagen later hebben artsen geconstateerd dat er iets in haar hoofd zat wat er niet hoorde. Dit noemden ze een ponsglioom. Dit is een tumor die bij je hersenstam zit en daardoor kunnen ze hem niet opereren.

Maandag 19 december zijn ze begonnen met de bestraling. Vier weken lang, vier keer per week. Daarna toen alles voorbij was, begon zij zich steeds weer wat beter te voelen. Zij is twee jaar klachtenvrij geweest. In februari 2008 tijdens een controle MRI hebben ze helaas gezien dat de tumor weer aan het groeien was, De schok die toen door de vereniging ging was gigantisch.

Op maandag 11 mei 2009 is Iris thuis op 12-jarige leeftijd overleden. Drie en een half jaar nadat de diagnose werd gesteld.

De impact was groot, de saamhorigheid enorm en Iris heeft nog steeds een plekje in het hart van de vele Achillianen die haar gekend hebben.

Stichting Semmy heeft als doel het verlengen van de levensverwachting en uiteindelijk het vergroten van de overlevingskansen van kinderen die getroffen zijn door hersenstamkanker. Met de gelden van Stichting Semmy worden nu de eerste onderzoeken in Nederland naar hersenstamtumoren uitgevoerd. Helaas wordt voor onderzoek dat nog in de beginfase staat, zoals deze, vrijwel geen geld ter beschikking gesteld.

Ieder jaar wordt de landelijke sponsorloop (Run4Semmy! maar voor Achillianen Run4Iris!) gelopen. Eerst als onderdeel van de Marathon van Amsterdam en nu als onderdeel van de Vechtloop in Weesp (Mini kids Run, 2,5 kilometer, 5 kilometer en 10 kilometer).

Kijk vooral op https://stichtingsemmy.nl/ren-voor-semmy.

Iedereen die de selectie weleens in haar wedstrijdtenue heeft zien spelen (even off topic… vonden jullie de beslissingswedstrijd op de Gaslaan ook zo geweldig?) weet dat Stichting Semmy op het wedstrijdshirt prijkt. Hoe de relatie tussen Stichting Semmy en Achilles ontstaan is, zal de meeste mensen bekend zijn en die kunnen de volgende alinea’s overslaan, maar voor de nieuwe mensen onder ons toch nog een keer, om duidelijk te maken waardoor onze relatie met Stichting Semmy zo belangrijk is en moet blijven bestaan.het verleden hebben veel Achillianen met Iris in gedachten, met Iris in hun hart en met een foto van Iris op hun hart geprikt door Jolanda, de moeder van Iris en Ivo, meegelopen.

Ik ben begonnen met hardlopen om mee te kunnen lopen met de Run4Iris.

Ik ben na Corona etcetera wederom in de opbouwfase. Dit is een prachtig doel om mij (samen met mijn hardloopmaatjes, waaronder Arie, de vader van Iris en Ivo) op te focussen.

Wat niet iedereen weet is dat niet Stichting Semmy sponsor is van onze selectie, maar iemand anders die ten behoeve van Stichting Semmy afstand heeft gedaan van naamsvermelding. Veel jonge Achillianen hebben in zijn stoel gelegen en dankzij hem een mooi en recht gebit gekregen.

We hebben het over Stefan Beckmann, onze “huisorthodontist” in de Frambozenstraat. Stefan heeft zelf ook eenmaal meegelopen met de Run4Semmy! en vond het een kippenvelmoment. Het is bijzonder, zo niet uniek, dat een sponsor afstand doet van vermelding van zijn naam ten faveure van een goed doel. Dat siert Stefan en zo kennen wij hem ook.

Stefan is altijd aanwezig op sponsorborrels (zo probeert Achilles haar sponsors te bedanken en in het zonnetje te zetten) en heeft altijd een vriendelijk woord paraat voor alle aanwezigen. De bescheiden mensen die in de luwte opereren worden vaak niet opgemerkt en dat is volgens mij onterecht.

Mensen zoals Stefan moet je koesteren en af en toe in het zonnetje zetten.

Bij deze!

Groetjes,
Dionne van Dongen

Zie ook Stichting Semmy

Datum 18-04-2023 11:00
Tags