Het is een kikker

pro-z1RWMpFI.jpeg hoofdartikel

Een vrij opvallende titel dit keer. Nee, dit wordt geen filosofisch hoofdartikel over wanneer iets een kikker is of een ode aan Freek Vonk. “Het is een kikker” is al jaren de naam van het pubquizteam waar ik onderdeel van ben. Het antwoord op de vraag waarom wij onszelf zo noemen laat ik in het midden, want wie weet wordt dat nog eens een pubquizvraag.

Hoofdartikel.PNGDe pubquiz is, tot mijn grote blijdschap, populair binnen Achilles. Aanstaande vrijdag is er weer een editie in De Vlonder en uiteraard doet team “Het is een kikker” weer mee. Wist je dat de pubquiz rond 1970 in Engeland is ontstaan? De pubquizzen waren voor de kroegeigenaren een manier om op rustige weekavonden klanten te trekken. De vragen zijn divers en gaan dus niet alleen maar over biergerelateerde zaken. Dat neemt niet weg dat er geen vragen gesteld kunnen worden over bier.

Een vraag in die categorie kan bijvoorbeeld zijn: Wie is al 40 jaar recordhouder bier drinken? De recordhouder dronk binnen 6 uur maar liefst 119 glazen bier van 35cl en na afloop bleef hij gewoon rechtop staan. Dit was trouwens niet het meeste bier dat hij ooit dronk. Hij presteerde het ooit om 156 bier op één avond te drinken, maar dit telde helaas niet omdat hij toen buiten westen ging. Een hint: zijn naam is André.

En nee, het is niet André Hazes. Wie weet had hij wel Nederlands recordhouder kunnen zijn, want bier drinken kon hij. Zo heb ik hem een keer zien optreden tijdens mijn introductieweek van de universiteit. Tijdens deze week probeerde de studentenverenigingen zich goed in de markt te prijzen om nieuwe leden te werven. Eén van de verenigingen had Hazes gestrikt. Voordat hij het podium op kwam werd er een tafel neergezet en deze werd rijkelijk gevuld met bier. Tussen de nummers door smeerde hij daar zijn keel mee en in de zaal volgden wij zijn voorbeeld.

Het repertoire van Hazes behoord niet tot mijn expertise binnen de muziekvragen, maar zeker vijf nummers kan ik wel op het antwoordformulier schrijven. Muziekvragen zijn trouwens mijn favoriete vragen. Muziek speelt namelijk, bewust of onbewust, een grote rol in ons leven. Muziek kan zelfs invloed hebben op het politieke wereldtoneel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de protestsongs. Wie is er niet bekend met nummers zoals Sunday Bloody Sunday, Zombie, Goodnight Saigon en Imagine. Ook in Nederland hebben we ze, denk maar aan De Bom, Weltrusten meneer de president, Dansen op de vulkaan en Over de muur.

Over Over de muur gesproken: Wisten jullie dat er twee artiesten met de naam David zijn waaraan is toegeschreven dat zij met een nummer en een optreden een katalyserende werking hadden op de val van de muur? De eerste is David Bowie en in het bijzonder met zijn nummer Heroes. In 1987 trad hij op in West-Berlijn. Het podium stond tegen de muur en aan de oostkant van de muur hadden mensen zich verzameld om wat van het optreden op te vangen. Duizenden mensen aan beide kanten van de muur zongen het nummer Heroes mee.

En de tweede artiest? Niemand minder dan David Hasselhoff! Dat klinkt ongeloofwaardig en misschien is dat ook wel zo. Waar Bowie de credits kreeg van het Duitse volk en de Duitse politiek, kreeg ‘The Hoff’ vooral de credits van zichzelf. Aan de andere kant kan er wel een kern van waarheid in zitten, want in Berlijn heb ik vorig jaar met eigen ogen gezien dat er een heus David Hasselhoff museum is in de stad.

Een uitgebreide vertelling van bovenstaande is te horen in een fantastische podcast van Leo Blokhuis. Deze is écht de moeite van het luisteren waard. 

Wie weet komen bovenstaande vragen een keer terug in een pubquiz en heeft dit hoofdartikel bijgedragen aan het juist beantwoorden van de vragen. Als je wil weten wie de André van het wereldrecord bierdrinken is en je hebt geen zin om het op te zoeken: Aanstaande vrijdag wil ik je dat met alle liefde vertellen.

Wie weet tot vrijdag!

Leon

P.s. Let op, er gaan valse links rond met betrekking tot loten kopen voor de grote clubactie. Klik er niet op. Als je loten wil kopen om de vereniging te steunen, en wie wil dat niet, gebruik dan aléén deze link ;-)  https://lot.clubactie.nl/lot/hkv-achilles/brandon-e/6063124

 

 

Datum 10-10-2023 11:00
Tags