Opening en Beleid Bestuur 2022-2023

JAV - Casper Boom.jpeg hoofdartikel

We hebben vrijdagavond een goede workshop gehad over “Sport voor iedereen” van Casper Boom vanuit de John Blankenstein Foundation. Een goed, spiegelend en ook soms kwetsbaar verhaal over diversiteit en inclusie. We omarmden het al en blijven dat doen. Ben wie je bent, iedereen is welkom op Achilles. Punt.

Hoofdartikel.PNGNu de stap naar de overige onderwerpen. Beste aanwezige leden. Welkom voor het tweede deel van de vergadering. Er zijn in totaal 42 handtekeningen gezet, voor een deel II een redelijk mooie oogst. Het quorum van 48 hebben we net niet gehaald. De vergadering gaat wel gewoon door.

Ik wilde, wellicht een beetje tegendraads, de opening gebruiken om terug te kijken en ook een beetje vooruit te kijken; en gelijk een eerste voorzet voor beleidsvisie en specifieker onze Achillesdoelen neer te zetten. Mijn manier van praten is, wat niet altijd even gewaardeerd wordt, maar zo ga ik het toch wel doen, meanderend tussen sfeerbeelden. Hopelijk wel uitkomend op een helder eindpunt.

Terug- en vooruitkijken geeft mooie beelden

Ik wilde nog één keertje terugkijken naar net iets meer dan een jaar geleden. De nieuwe kantine opgeleverd. Achilles 100 jaar krijgt een Koninklijke Erepenning uitgereikt door Burgemeester van Zanen. Het “Loop Spring Vang” galmt door de ruimte. Prachtig. En de dag ervoor een mooie Pubquiz, ramvol met heel veel teams. En dan op de zaterdag een prachtige dag en een ge-wel-dig feest. Een heerlijk openingsweekend. Graag spring ik ook nog even (net iets te ver) door naar het openingsfeest van begin van seizoen 2023. Het was volle bak met meer dan 160 feestgangers van verschillende verenigingen weer bij elkaar, want “het was weer tijd”. Veel waren uitgedost in Oktoberfestkledij. Goed ondersteund met de muziek via de tijdmachine van Ilan. We gebruikten de ingang aan de Mient om minder overlast te geven. Er was een heerlijke sfeer en de kers op de taart, vond ik, was dat de politie uiteindelijk toch langskwamen, zagen en weer gingen: “Allemaal prima hier jongens, vooral zo doorgaan”. Klasse. Een feest dat herinnerd wordt.

Ook korfballend meander ik een beetje. Ik zie nog dat de Selectie in maart 2023 in een kolkende Gaslaan tegen BEP degradatie in de zaal naar de 1ste klasse moest voorkomen. Dat lukte. En nu? 1 én 2 op het veld richting de Hoofdklasse! Het Tweede heel knap, bijna stoïcijns, de promotie “binnengehaald”. De laatste wedstrijd was er zelfs ruimte om de A-jeugd te laten proeven aan het spelen in de Senioren, heel mooi om te zien. En het Eerste tegen Maassluis, na een stroef begin, gewoon zonder schroom zakelijk de trofee behalen. Met ergens in het seizoen ook nog een sensationele overwinning op de Rasechte Eibers.

Strak onder elkaar, de kampioenen in het seizoen van 2022:
1. Eerste helft de D1, E1, C2 en de F1.
2. In het zaalseizoen, de F1 en de D2 kampioen.
3. Tweede helft Achilles 7 kampioen en 1, 2 en 4 naar de (reserve-)overgangsklasse door de nieuwe promotie/degradatie regeling.

En de kampioenen eerste helft veld seizoen 2023 (ja, dit is het nieuwe seizoen en toch):
1. Achilles 1, Achilles 2, 4 en 6, De A2, de C1, de E1 en de F1

Onze conclusie met een beetje bravoure: Achilles zit in de lift.

Deze mooie beelden gaan verder dan de prestaties en feesten

De selectie is enorm actief als trainers en coaches en fluit ook. Mooi om de effort te zien die daarin gestoken wordt. Het zorgt voor een goede verbinding. En wellicht een detail, maar niet voor iedereen: in het nieuwe seizoen is er ook meer keuze in bier (eindelijk voor sommigen, niet nodig voor anderen. Allebei waar wat mij betreft). Ook de verhuur van de kantine begint echt goed op gang te komen, met een prachtige flyer. Er zijn ook weer mooie activiteiten geweest van de AC. Recent nog, een geblinddoekte spooktocht met de DEF met in elke kleedkamer een “experience”. Als je de kids het hele jaar zo verbindt met de vereniging, zijn de kampen dus drukbezocht en per definitie een succes! Aldus Marieke. En wat was het kamp inderdaad een succes met 75 kinderen en 25 personen leiding. Hulde.

En bijna onopgemerkt, maar wel belangrijk: we hebben een nieuw systeem om onze wedstrijddata op de site te krijgen en te gebruiken. Antilopen “hield er mee op om het te doen”. Communicatie heeft de verandering van systeem uitgevoerd. En financieel staan we er in principe ok voor, wat knap is gezien de uitgaven die we gedaan hebben en de verplichtingen die we moeten nakomen.

Ik vergeet hier vast nog een hoop andere voorbeelden te noemen. Weet dat ik al jullie inzet als vrijwilliger enorm waardeer.

De eerste Achillesdoelen zijn opgehaald, samen en in verbinding

Met het intreden van het nieuwe Bestuur zijn Sten en ik gestart met een “rondje commissies”. We wilden en willen verder kijken dan de plannen en in gesprek met alle voorzitters om ambities, ideeën, problemen en oplossingen scherp te krijgen vanuit hun denkraam. We zijn het “net aan het ophalen” zoals dat in jargon heet. En vanuit dat net, hebben we een eerste vertaling gemaakt naar onze Achillesdoelen. Het zijn dus onze doelen.

Onze Achillesdoelen, kort en bondig, een eerste aanzet

Achilles is een sociaal sterke vereniging, waar iedereen welkom is. Een vereniging die óók weet wat presteren betekent en voor die prestatie gaat.

We willen korfballend in de lift zitten. We willen:
1. Het niveau van de ploegen omhoog of minimaal constant houden;
2. De kennis en kunde van onze trainers verbeteren;
3. Voldoende trainers en coaches op de ploegen hebben.
Om sociaal sterk te zijn mag ons kader ondernemend zijn, willen we minder financieel afhankelijk worden van contributies, willen we een solide aanwas van nieuwe leden en een sterk behoud van de bestaande leden. En, we willen een open club zijn en in verbinding staan met onze omgeving.

Overigens, deze doelen zijn niet “leeg”. Ze zijn gevuld met allemaal oplossingen, kansen, en acties; opgehaald tijdens het rondje commissies. Klaar om opgepakt te worden.

Veel gaat dus goed. Het kan nog ook veel beter

Er zijn positieve beelden te delen, dat vind ik mooi om te doen. En toch, ik heb ook echt zorgen. Ik zat te twijfelen, is een positief verhaal met kansen dan niet genoeg voor een aanzuigende werking van nieuwe actieve vrijwilligers? Ik weet het niet.

Iets in mij zegt dat positieve beelden er ook vooral voor zorgen dat iedereen tevreden is: “het gaat toch goed?”. En dat mag. En ondertussen kraakt en piept het door. Wat is er dan nodig? Ten eerste, een sterker en vooral veel voller kader is héél hard nodig. Waar zitten we echt klem? Bijvoorbeeld bij de TC, Wedstrijdzaken, de SponsorCie en het aantal trainers. Het past net met de ploegen, maar we kunnen gewoonweg amper groeien. Ook zonder groei is het elke keer weer een vreselijke puzzel om te leggen. Tot behoorlijke frustraties aan toe. Tom Poes verzin een list. Terwijl we met Marjolein (Ledenwerving) wel de vlag hebben gepland om te groeien naar 5 F en 5 E-teams.

De roep om vrijwilligers is terugkerend. “De tijdsgeest” krijg je dan onder andere terug. Maar toch apart. We hebben 355 leden, waarvan meer dan 200 senioren. Daar zit toch kaderpotentieel genoeg in? Met vijftien man kader erbij zetten we een flinke stap!

Wat kunnen jullie doen? Doe mee! De vacatures worden geüpdatete op de site, bekijk ze. Maar wacht vooral niet af, want die vacatures moeten ook weer geschreven worden en op de site gezet worden. Ook weer door vrijwilligers. Dus, vraag het aan Linda, Sten, Rinus of Paul maar ook René wat je kunt doen, hoe je kunt helpen. En, als je al meedoet en je staat langs de lijn naast iemand die aan het mopperen is over wat er allemaal beter kan, wat er allemaal fout is, zeg:
1. Ten eerste “hou op met mopperen, het zijn allemaal vrijwilligers hé?”
2. Ten tweede “wat doe jij eigenlijk voor de club naast je bardienstje draaien?”

We kunnen ook onze positieve sportcultuur beter naleven. Normaal gedrag langs de lijn, niet zeiken op de scheids. Ik snap dat in de hitte van de strijd het los kan komen, maar hou je hoofd koel. Ik ben ook niet Roomser dan de Paus.

Wat ik ook vreemd vind is dat we geen hoofdsponsor hebben. We spelen Hoofdklasse na de zaal! Eén én Twee! Ken je iemand, heb je een lijntje, geef het door. Voor de Gouden Tip geldt zelfs een beloning. Paul en Rinus doen hun best, maar vele handen maken ook hier licht werk. Wie heeft het netwerk om te helpen een mooie sponsor binnen te halen? Zo’n mooie club, inmiddels in de hoofdklasse met 1 en 2! En met zo’n prachtig pand (het blijft mensen opvallen). We hebben mooie feesten, verbindende sociale activiteiten, heerlijke broodjes (worden ook erbuiten genoemd) een zeer fijne ontvangst voor de scheidsrechters. Et cetera, et cetera. Echt, we zijn meer dan een club. Het kader staat ook echt onder druk. Onder te veel druk.

Wij als Bestuur pakken ook onze rol. We spitten de ledenlijst door om te zien wie wat zou kunnen (niet of hij of zij bereid is of wil). We gaan benaderen en we gaan polsen langs de lijn. Maar ook wij kunnen dit niet alleen. Het is, zoals je dat kan zeggen, “en-en”.

Van doelen, naar kansen, oplossingen en: de uitvoering

Met een steviger en voller kader en meer actieve vrijwilligers kan Achilles makkelijker een sociaal sterke club zijn en blijven én kunnen we eenvoudiger korfballend steeds verder in de lift komen. De prestaties, die zijn er!

De eerste doelen zijn helder, we hebben inzicht in wat er moet gebeuren om die doelen dichterbij te brengen en dat willen we graag gaan doen. Samen en in verbinding. Het kan!

Achilles is meer dan een club.
Vincent

 

Datum 31-10-2023 07:54
Tags