Update Positieve Sportcultuur

Enkele jaren geleden, in 2019 om precies te zijn, heeft Achilles de eerste stap gezet richting een positieve sportcultuur. Er zijn omgangs- en gedragsregels opgesteld en er zijn vertrouwenscontactpersonen opgesteld. En sinds vorig seizoen wordt de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) door elke vrijwilliger die samenwerkt met jeugd aangevraagd. Er wordt een geldigheid van twee jaar gehanteerd en er wordt jaarlijks gecheckt welke nieuwe vrijwilligers een VOG aan dienen te vragen. Voor sportverenigingen bestaat sinds kort de mogelijkheid de VOG’s dan ook kosteloos aan te vragen bij Justis. En onlangs heeft Casper Boom, oud-international, ons meegenomen in een workshop over diversiteit binnen de sportvereniging.

En nu, vier jaar verder, komt de gemeente Den Haag met aangescherpt beleid voor sportverenigingen. Gelukkig voor onze club niet veel extra werk, want we hadden onze zaakjes al mooi op orde. Zo worden alleen de gedragsregels expliciet voorgelegd aan alle trainers, coaches en begeleiders. Hiervoor gebruiken we de nieuwe Whatsapp Community die speciaal voor alle trainers, coaches en begeleiders is opgericht. De regels zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie pupil en trainer te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Benieuwd naar de volledige omgangs- en gedragsregels? Je vindt ze hier

Achilles%201.jpg

Wel is een extra update over de Positieve Sportcultuur op zijn plaats. Sinds enkele jaren beschikt Achilles over twee vertrouwenscontactpersonen. Momenteel ingevuld door vrijwilligers Bo van Leeuwe en Ruben Maas. Bij deze belangrijke personen kan je terecht voor vragen en opmerkingen als je twijfels hebt over mogelijk ongewenst gedrag binnen Achilles. Hierover lees je ook meer op deze pagina. Schroom in deze gevallen dus niet en neem contact op!

Vragen over de Positieve Sportcultuur? Stel ze aan Linda, Vincent en/of Sten.

Het Bestuur

Datum 11-12-2023 21:38
Tags