Nieuwjaarsspeech van de Voorzitter

1000031388.jpg hoofdartikel

'Dressed to impress of gewoon in je eigen outfit, het is allemaal goed. Belangrijkste is dat jullie even hier zijn en dat we samen dit moment pakken. Proosten op het verse nieuwe jaar.' Lees de nieuwjaarsspeech van voorzitter Vincent Wiekenkamp van zaterdag 6 januari...

Beste Achillianen,

Fijn dat jullie er zijn. Dressed to impress of gewoon in je eigen outfit, het is allemaal goed. Belangrijkste is dat jullie even hier zijn en dat we samen dit moment pakken. Proosten op het verse nieuwe jaar.

Laat ik dan ook vooral beginnen met jullie allemaal namens het Bestuur en ook namens mij persoonlijk een gezond en sportief 2024 te wensen. Met een beetje geluk af en toe, blijdschap, humor en ook veel liefde.

Dit doe ik straks nog een keer en dan gaan we proosten. Ik wil het alvast gezegd hebben.

Ik wil verder niet veel tijd claimen en wel een aantal dingen benoemen. 2023 vond ik echt een mooi jaar voor Achilles. Nu net een half jaartje met Sten verschoven naar onze rollen, ervaar ik over de gehele linie verbinding, plezier, ondernemerschap, met ook momenten van prestatie, of de kansen erop.

Een kleine bloemlezing:

  1. De Selectie is naar de Hoofdklasse op het veld en in de zaal wordt ook echt goed gespeeld. Ja, ook tegen Die Haghe. Bij 1 ging het pas in de tweede helft van de tweede helft echt minder en 2 had gewoon kunnen winnen, maar het muntje viel net verkeerd. Ik kijk verder, voorbij deze details. Ik zie vooral een jonge ploeg, die ook veel doet vóór de vereniging en die af en toe een fantastische pot neer kan zetten. Soms is het dan weer taai en stroef, dat hoort erbij. Wat er voor mij overheerst, is wat er wél allemaal lukt en hoe jullie in de wedstrijd zitten. Complimenten! Jullie zijn met recht een voorbeeld voor de club: ons vlaggenschip.
  2. We hebben een nieuwe hoofdsponsor! En wat voor één! World Form Theater én ‘We support War Child'. Echt een topsponsor en een zeer bekend “merk” in Den Haag en daarbuiten. Het feit dat War Child moet bestaan is natuurlijk niet fijn, maar dat we dit mogen uitdragen, zullen we met eerbied doen. René, excuus dat ik je weer even mondeling naar voren trek, maar echt heel goed gedaan. En Rinus, Paul, mannen, goed ondersteund, geholpen en het samen afgemaakt. Ik vond het een eer om als jullie voorzitter de handtekening te mogen zetten.
  3. Het ondernemerschap binnen de KC gaat onverminderd door. De verhuur van onze mooie ruimte(s) neemt steeds mooiere vormen aan. Laatst hadden we 180 man over de vloer van een nabijgelegen tennispark. Het zag en klonk er goed uit. We lijken hier te kantelen van “start-up” naar “grow-up”. Daar zit ook gelijk een spannend moment in: gaat ons dat lukken?
  4. Het Kerstdiner, 90 kinderen. Prachtig. Ik vind het tof dat de opkomst niet alleen zo was, de aankleding klopte en dat ook de kwaliteit (drie gangen!) goed was. Volgens mij hebben we, als ik dat goed onthouden heb, een ouder die in dit vakgebied actief is en zijn (?) hand niet omdraait voor het meehelpen organiseren van “270 happen” en logistiek (ik weet dat er verdeling was tussen de kleintjes en de wat groteren, maar ik wil soms gewoon even overdrijven, vergeef me dat).
  5. Er lonkt ook potentie naar succes en prestaties: de C1 is echt best goed bezig. In de zaal staan ze stijf bovenaan met 12 uit 6 met een net doelsaldo van +28 en, naar horen zeggen, bestaan er kansen op NK-achtige taferelen. We zijn een club die sociaal krachtig is, mét oog op prestaties. Het oog is er, ik gun de C1 zijn versnelling naar dit soort NK-hoogtes. De kwaliteit is er (ik heb het zelf gezien, ook de mindere wedstrijden werden met één punt verschil netjes gewonnen). Aan die kwaliteit doen de trainers met vreugde mee. Kwaliteit die we moeten koesteren.
  6. Maar ook sociaal krijg ik een glimlach. Laatst een gesprek met ouders van de E3. Wat even als bijvangst langs kwam, is dat de Achilliaantjes, die echt soms kersvers in het spelletje zitten, soms zelfs samen met hun ouders, af en toe dik verliezen (ja das jammer), maar met een evenzo dikke glimlach genieten van het spelletje. En daar gaat het óók om: genieten van het spelletje, het korfballen gewoon vrij en spelenderwijs gaan leren en lekker meedoen.
  7. En tenslotte: er begint voorzichtig aan aanwas te komen in het kader, ook op kwetsbare plekken. Bij de Sponsorcommissie, Erwin van Veen (en nog iemand die op de lijn is gekomen, leuk), bij Wedstrijdzaken lopen gesprekken en ook bij de TC staan we niet per se stil (alles in goede harmonie en in due time).

Dit is niet een top 7, of misschien toch wel. Zit je er niet tussen, voel je niet minder gewaardeerd. Ik zou het kort houden, dan moet ik dat ook doen.

Onze koers nu en de komende jaren, even een herhaling:

  1. We zijn een sociaal sterke club, mét oog voor de prestatie,
  2. Je mag bij ons ondernemen, nieuwe ideeën hebben en: doe vooral mee,
  3. We willen korfballend krachtig in de lift zijn, in het tempo dat we aankunnen,
  4. We zijn een open club, willen verder in verbinding komen met onze buurt,
  5. En als laatste, maar misschien wel als eerste: ben wie je bent, wordt wie je wilt zijn bij ons; je bent welkom.

Achilles, meer dan een club.

Oh, vind je deze volzinnen vaag, loop bij Sten of mij langs, er zitten genoeg acties, projecten of kansen achter. We lichten het graag toe wat we daar mee bedoelen.

Dan terug naar het begin. 2023 was wat ons betreft een mooi jaar, met veel beweging. Letterlijk en figuurlijk. Voor 2024 zeg ik “vooral doorgaan” en als club verder sterker worden en groeien. Groeien in aantallen en ook met de leden die er al zijn.

Veel belangrijker, het Bestuur en ik persoonlijk, wensen jullie voor 2024 allemaal ten eerste een goede gezondheid en ten tweede, een beetje fijn geluk af en toe, met mooie sportieve prestaties, een goede en liefdevolle verbinding met je naasten, familie, vrienden, gezin, partner, kat, hond of hoe je je leven ook hebt ingericht. Tenslotte, ik gun jullie allen wat blijdschap, liefde, lekker veel lachen en goede humor. Zonnestralen op het gezicht. En warmte in je omgeving.

Beste Achillianen, lekker aan de gang in 2024. Maak er wat van. Samen.

Proost!

Vincent Wiekenkamp

Datum 09-01-2024 11:00
Tags