Afscheid, afstand nemen, opruimen en ook iets moois terug vinden…

pro-svjBGdTu.jpeg hoofdartikel

Op 16 juni 2023 nam ik samen met Wout en Arthur afscheid als bestuurder van Achilles en begon een er een nieuwe fase in mijn verenigingsleven. Nu kan ik gewoon naar de club en deelnemen aan het verenigingsleven zonder allerlei vragen en opmerkingen langs de lijn over alles wat er speelt omtrent ons clubhuis.

Hoofdartikel.PNGHet is nu ruim negen maanden later en in de aanloop naar het schrijven van dit artikel, loop ik alles wat ik tussen mei 1999 en juli 2023 als bestuurder digitaal bewaard heb nog eens na en maak direct van de gelegenheid gebruik om deze files op te ruimen. Want afscheid nemen van het besturen van Achilles gaat in fasen. Na zo’n lange periode stop je fysiek en formeel, maar in je hoofd dreint het nog na. Op dit moment probeer ik bewust zoveel mogelijk afstand te nemen van de club. Dit betekent concreet dat ik alleen op verzoek nog wat advies en hulp bied. Ons nieuwe bestuur timmert wat mij betreft flink aan de (korfbal)weg en straalt dynamiek en visie uit, precies wat Achilles moet doen. En ben ik ook blij dat ons nieuwe clubhuis steeds beter gebruikt en beheerd wordt.

Tijdens het doorspitten van alle bestanden kom ik een conceptnotitie tegen die ik begin 2008 op verzoek van Harald schreef met daarin een schetsvisie op de toekomst en wat ons nieuwe clubhuis in die toekomst zou moeten gaan spelen. Dit speelde ten tijde van het opstellen van de eerste samenwerkingsovereenkomst met SCOH. Geloof het of niet, maar onze huidige vicevoorzitter/wedstrijdzaken, Sten Verleg, speelde in deze notitie de hoofdrol. Ik had willekeurig wie kunnen kiezen, maar het werd Sten. Over voorgevoel gesproken…

Het verhaal opende met: “Het is zaterdagochtend vroeg als Sten het toegangshek opent en met zijn fiets aan de hand onze vernieuwde accommodatie aan het Pomonaplein oploopt. Met een grote glimlach op zijn gezicht kijkt hij rond en ziet onze prachtige kunstgrasvelden met nieuwe verlichting en als zijn blik verder naar links dwaalt, ziet hij ons nieuwe clubhuis. Pas geopend en van meet af aan hét gesprek van de dag binnen de Haagse korfbalwereld. Modern, ruim, uitnodigend en toch een warm thuis, precies zoals de architect het Achilles beloofd had. Terwijl Sten zijn fiets op slot zet, arriveren er meer kinderen en ouders voor de eerste wedstrijden van wat een lange korfbalzaterdag gaat worden. Iedereen is opgetogen en blij en samen stappen zij het clubhuis binnen voor een eerste bakkie koffie en de kinderen vverplaatsen zich naar de ruime kleedkamers om zich daar om te kleden. Met een kopje koffie in de hand staat Sten voor het clubhuis nog even te genieten van het moment en dan fluit er een scheidsrechter in voor de eerste wedstrijd van deze zaterdag en is het tijd voor korfbal”.

Het is een gek gevoel om deze inleiding van de notitie vandaag de dag terug te lezen met de wetenschap dat veel wat hierin als toekomstbeeld toen geschetst is, min of meer uitgekomen is. Met een beetje verbeelding kun je je voorstellen dat Sten als vicevoorzitter op de galerij staat en uitkijkt over de kunstgrasvelden en geniet van het moment dat het een drukke wedstrijddag gaat worden op onze accommodatie aan het Pomonaplein. De ronkende tekst “modern, ruim, uitnodigend en toch een warm thuis” is, laten we eerlijk zijn, ook voor het grootste deel uitgekomen. Mede dankzij Audrey, haar prachtige ontwerp en de super handige handen van Gerard c.s. is het moderne, ruime gebouw zeer uitnodigend én daardoor een warm thuis geworden voor ons Achillianen. En iedereen die bij ons op bezoek komt, kijkt de ogen uit en complimenteert de club met onze accommodatie.

Wat opruimen van files al niet teweeg brengt en heerlijk om vast te mogen stellen dat al onze inspanningen van zoveel jaren uiteindelijk hebben geleid tot waar we nu staan. Een club gereed voor de toekomst en die haar rol als maatschappelijk betrokken vereniging met haar wortels in de buurt meer dan waar kan (gaan) maken. Achilles een club om trots op te zijn,

Hans

 

Datum 06-02-2024 11:00
Tags