Het belang van archiveren

IMG_0003.jpeg hoofdartikel

Vandaag heb ik twee thema’s die ik wil bespreken en ik ga proberen ze aan elkaar te verbinden. Aan het einde heb ik nog een kleine quiz met twee vragen. Allereerst het archief. Op het moment ben ik bezig een nieuwe ordening aan te brengen in het rijke archief dat Achilles in de loop van honderd jaar heeft opgebouwd. Ik weet dat de belangstelling voor het verleden bij velen niet heel groot is (“ouwe meuk, wat moet je ermee, ik ken die mensen niet, kan die zooi niet weg”), ik hoorde zelfs kort geleden een bestuurder vragen of de archiefcommissie nog wel moest blijven bestaan. Het antwoord op die laatste vraag is ja, absoluut.

Het verleden, mits goed toegankelijk, kan ons inzicht geven in vragen die in het heden en in de toekomst spelen. We kunnen leren van fouten en van successen uit vroeger dagen. Hoe ga je om met conflicten die de leden ernstig verdelen? Hoe bereid je je voor op een finale in Ahoy? Wie is er vijfentwintig, vijftig, zestig jaar lid? En noblesse oblige. Wie trots wil kunnen zijn op de club die al meer dan een eeuw oud is en die bruist als nooit te voren is het aan zijn stand verplicht te weten wat zijn geschiedenis is. Dat betekent niet dat iedereen de hele clubgeschiedenis moet kennen en alle voorzitters sinds 1922 moet kunnen opdreunen, maar dat verleden moet wel geborgd zijn in een goed toegankelijk archief, onderhouden door mensen die namens de club dat archief aanvullen en beheren.

De archiefcommissie (Monique Overwater, Bastiaan Linse, Wout Broers en ik) is daarvoor verantwoordelijk maar wij kunnen het niet alleen. Ieder jaar zijn er wel evenementen, gebeurtenissen, bijzondere wedstrijden, kampioenschappen die het verdienen niet te worden vergeten. Vaak worden daar ook verslagjes, foto’s, filmpjes van gemaakt, maar die belanden lang niet altijd in het archief. Daar willen we ze wel graag hebben. En voeg bij het beeldmateriaal informatie over de gebeurtenis en de namen van degenen die we zien. Want dat lijkt misschien nu overduidelijk maar we hebben in het archief honderden prachtige foto’s zitten waarvan we niet mee weten wat ze voorstellen en wie er op staan. Binnenkort hopen we met een richtlijn te komen hoe je makkelijk informatie kan uploaden naar het archief. Voorlopig kun je je materiaal sturen naar archief@hkvachilles.nl .

Dat brengt me bij mijn tweede thema. Laat ik me voorzichtig uitdrukken en zeggen dat we niet bepaald verwend worden met informatie over het wel en wee van het vlaggenschip, ons eerste team. Van de competitie 1930-31 kan ik precies achterhalen wie er in welk vak stond, wie de doelpunten maakten en hoe er door de club over de prestaties van het eerste werd gedacht. Maar nu is het voor een eenvoudige sterveling die een beetje te veraf woont om iedere week zelf te komen kijken, niet eens mogelijk om er via Leeuwenkrabbels of website achter te komen wie in het eerste speelt, laat staan informatie te vinden over de spelers, de coach en begeleiding en ploeg- en spelersstatistieken. Gelukkig zijn er mensen die in de groepsapp de provincie op de hoogte houden van het scoreverloop maar het duurt meestal tot de dinsdag na de wedstrijd voordat er iets verschijnt in onze eigen media.

Heel soms is er een livestream, maar dat is dan omdat de tegenpartij die verzorgt. Ik neem toch aan dat we de wedstrijden opnemen, zou toch aardig zijn om de dag na de wedstrijd een korte samenvatting op de site te kunnen zetten. En kort na de match een kort verslagje op de site. Ik denk dat dit soort dingen hoort bij de slag die we moeten maken om onze selectie echt serieus te nemen. Er is vast wel iemand te vinden die het leuk vindt om de communicatie rond de selectieteams te organiseren. En dan kunnen we dat meteen voor het nageslacht bewaren.

Dan nog de beloofde quiz over een archiefstuk:

  • Vraag 1: waar hing dit bordje?
  • Vraag 2: wat kostte een biertje daar?

De eerste die het goede antwoord inzendt,.wint een Kamper slof. Inzendingen naar stevenbroers@ziggo.nl

Steven Broers

 

Datum 27-02-2024 11:00
Tags