Achilles B2 kampioen!

Achilles 1 herpakte zich na vorig week en versloeg Futura in een echte Haagse derby. Loskomen van de paarsblauwen ging niet moeiteloos, maar in de tweede helft kon Futura niet meer aanhaken, het werd 17-22. Achilles 2 behoudt de ongeslagen status en won eenvoudig van Madjoe. Overige overwinningen waren er voor Achilles 3, 4, 7 en 8. Het derde en zevende strijden hiermee nog voor het kampioenschap! Eerder op zaterdag wist de B1 met 20-17 te winnen van KVS/Maritiem. Achilles B2 sleepte het kampioenschap binnen, door uiteindelijk ruim te winnen van Fortuna, het werd 16-8. Van harte! De B3 won van stadsgenoot Die Haghe. Dankzij de overwinning van de C1 tegen ONDO, zijn zij nog maar 2 punten verwijderd van het NK. Grote klasse en veel succes tegen KCC op 5 maart! Dan nog een eervolle vermelding voor Achilles D2, deze ongeslagen koploper wist ook hun 9de zaalwedstrijd te winnen: het werd 5-15 in de Lier. Lees verder voor de wedstrijdverslagen en voor foto's door Joost van Soest en Maxine van Kester.

Foto's van de wedstrijd Futura 1 - Achilles 1, maar ook van Achilles B2 en C1 vind je in het fotoalbum: Competitie > Senioren (Achilles 1) en Jeugd (de andere ploegen).

Een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan naar ovreijn@hotmail.com en website@hkvachilles.nl (beide!)

Futura - HKV Achilles

Afgelopen zaterdag mocht ons eerst aantreden tegen stadsgenoot Futura, de wedstrijd vond plaats in Sporthal Zuid Haghe, waar wij de week ervoor mochten trainen. De wedstrijd was wat vroeger dan gewend, dit zorgde er echter voor dat er wat meer echte jonkies konden komen kijken. Zo zat oud eerste speler Mark Wiekenkamp met zijn kleintje op de tribune. Hij zag zijn cluppie 17-22 winnen.

Het publiek, dat voornamelijk in zwart wit gekleed was, zag een gelijkopgaande eerste helft. Een moeizame start waar Gerald van Dijk ons in de wedstrijd hield, mede dankzij sterk reboundende Laura, Valerie en Dylan. Het scoren ging oké, 12 goals bij rust. Misschien iets wat weinig tegen de hekkensluiter. Maar er werden ook zeker (te) veel verdedigende fouten gemaakt. Dit resulteerde in 11 blauw-paarse goals. Een echte derby leek het dan ook te zijn en worden.

Niet was minder waar. De tweede helft begon beter, er werd uitgelopen naar een stand van 15-20. Minder overtredingen, er werd degelijker verdedigen. Dylan nam de spitspositie over, scoorden even 4 goals (fenomenale acties!) en kreeg wat stippen mee. Dit weer mede dankzij sterke rebound van de dames. In het andere vak was meer onrust. Maar ook Kjeld scoorde behoorlijk mee. Er was in ieder geval genoeg stof om mee te nemen naar komende trainingen.

Nu zijn we twee weken vrij, tijd om ons volledig voor te bereiden op de wedstrijd tegen Excelsior. Door de winst van vandaag spelen we sowieso een kampioenswedstrijd. Merwede staat op moment van schrijven flink voor tegen hekkensluiter RWA en ervan uitgaande dat zij ook volgende wedstrijd winnen vindt de kampioenswedstrijd plaats op 12 Maart tegen en bij Merwede.

Bekende uitslagen op het moment:
Excelsior - Valto 22-21
Merwede - RWA 23-14

Erg knap van Excelsior!

Voor ons eerst de wedstrijd tegen Excelsior, 5 maart in Ockenburgh, 19.30 uur! Zorg dat je erbij bent! Schreeuw ons eerste naar de overwinning!

Tot dan,
Raquel

Achilles 2 en de magische grens van dertig goals

Achilles 2 speelde afgelopen zaterdag tegen Madjoe 2. Dit was een confrontatie tussen de kampioen en de nummer laatst, waarbij door het enorme kwaliteitsverschil eigenlijk op voorhand al vast stond dat de wedstrijd in een ruime overwinning zou eindigen. Om nog iets van uitdaging te ervaren stelden we onszelf tot doel om minimaal dertig keer te scoren. Madjoe stelde daar een iets minder ambitieuze doelstelling tegenover: voorkomen dat wij de dertig zouden halen. U kunt zich voorstellen dat deze wedstrijd een bijzonder schouwspel zou opleveren.

We begonnen furieus. Met een aantal snelle scores namen we het initiatief en liepen we uit tot een ruime marge. Vooral Tjitse (uiteindelijk 9 goals in deze wedstrijd) en Jeroen waren in deze fase vlijmscherp. Bij de rust lagen we dan ook goed op koers om onze doelstelling te behalen: 4-16. Nog maar 14 goals te gaan dus.

In de tweede helft bleef het wedstrijdbeeld onveranderd. Een aantal Achillianen kreeg wel last van de nek van het veelvuldig bekijken van het scorebord: hoeveel goals hebben we nog nodig en hoeveel tijd hebben we nog om ze te maken? Om de vermoeide nekspieren rust te geven plaatste coach Frank Baars een aantal wissels: Jeanette, Twan en debutant Anne (zeer goed gedaan!) kwamen in de tweede helft binnen de lijnen.

In de eindfase ontpopte deze ‘wedstrijd’ zich tot een ware thriller . Twee minuten voor tijd stond het 8-29. Madjoe onderstreepte nog maar eens dat het niet van plan was om ons de dertigste goal te gunnen. Zo werd de bal gerust tien seconden vastgehouden en zonder enig risico rondgespeeld. Ik had eigenlijk nog nooit een ploeg gezien die bij een achterstand van 21 punten probeerde tijd te rekken, maar Madjoe was duidelijk bereid ver te gaan.

Gelukkig wisten wij ook in deze fase de bal te onderscheppen en nog twee niet te missen kansen te creëren. Op miraculeuze wijze belanden deze toch niet in het mandje. Het vingertje van de scheidsrechter ging in de lucht voor de laatste minuut. Was onze kans hiermee verkeken? Er werd toch nog een keer onderschept en de bal kwam nog één keer in de aanval. Er werd fanatiek gecombineerd, op zoek naar die laatste kans. Precies toen de scheidsrechter affloot werd het laatste schot gelost.

De bal was lang onderweg, aanwezigen hielden hun adem in, Frank sprong al op van de bank… de bal plofte droog door de mand, onze dertigste goal van de avond viel!

Maar helaas… de scheidsrechter was bij zijn laatste fluitsignaal kort van adem geweest en oordeelde dat de goal niet meer telde. Eerlijkheid gebied ons ook te zeggen dat dit waarschijnlijk een terechte beslissing was. Op het wedstrijdformulier bleven wij dus steken op 8-29. Voor onszelf verlengen we de wedstrijd met 2 seconden en zien we het als een 8-30 overwinning!

Dit soort wedstrijden, met weinig uitdaging en weerstand, zijn eigenlijk niet zo leuk om te spelen en vast ook niet leuk om naar te kijken. Daarom zegt het voor ons veel dat er een aantal supporters toch de moeite hadden genomen om ons te komen aanmoedigen in Rijnsburg. Erg veel dank daarvoor!

We hopen jullie ook tijdens ons laatste thuiswedstrijd in Ock te zien. Wij zullen er alles aan doen om er een leuke wedstrijd van te maken, ook als de tegenstand beperkt is.

Sportieve groet,

Marcel Noordam

Phoenix 7 – Achilles 10 14-7

Een paar weken geleden voor het eerst een verslagje van Achilles 10, nadat we de koploper versloegen. Deze week geen overwinning voor Achilles 10, daarvoor waren we niet zuiver genoeg. Phoenix is een goed op elkaar ingespeelde ploeg en daar hadden we flink moeite mee. Waar wij meestal na één schot de bal kwijt waren, konden zij lange aanvallen opzetten met meerdere schoten. Tel daarbij op dat we veel moeite hadden om überhaupt de korf te vinden en de eindstand is verklaard. Na 19 minuten spelen hadden wij de korf nog niet weten te vinden, terwijl Phoenix er al 4 in had liggen. Uiteindelijk was het Monique die met haar eerste goal uit haar korfbalcarrière de ban brak. Uiteindelijk stond het bij rust 7-3.

De tweede helft begonnen we voortvarend en leek het nog een wedstrijd te kunnen gaan worden. Phoenix herstelde echter goed en liep verder uit, waardoor de wedstrijd gespeeld was.

Rinus en Gylian (prima opgepakt!!) bedankt voor het meespelen!

Alex bedankt voor het reservestaan!

Sophie en Lisanne (sterkte met je enkel!), bedankt voor de (gedwongen? ;-) ) support.

Joost

Wat was...

Afgelopen weekend was het dan zover voor de B2, het verwachte kampioenschap kon worden binnengehaald. Op papier een makkelijke wedstrijd tegen Fortuna, maar de uitwedstrijd was zeer moeizaam (4-2 achter bij rust) en bovendien zat de nederlaag tegen Avanti nog vers in het geheugen. Zoals ik al eerder schreef, is de B2 echter scherp in de wedstrijden waar het er echt om gaat en zo dus ook vandaag.

Het ene vak had het makkelijk in de aanval, het andere vak door een achterverdedigend Fortuna wat moeilijker. Beide vakken lieten echter goede aanvallen zien, de een nog mooier dan de ander. Dat de mooie aanvallen niet altijd een doelpunt opleverde, mocht de pret niet bederven. Zo was er de prachtige actie van Danique en Rick, waarbij Rick achter zijn rug langs de bal meegaf, Danique met een schotbeweging haar dame nogmaals het bos instuurde en hem daarna onderhands er net uit zag draaien. Het publiek liet duidelijk merken dat het deze aanval zeer kon waarderen.

Fortuna kon aanvankelijk nog een beetje bij blijven, maar moest uiteindelijk lijdzaam toezien hoe de B2 steeds verder uitliep tot een 8-2 stand bij rust.

De tweede helft waren we verdedigend iets slordiger, waardoor Fortuna iets beter mee kon scoren. Toch bleef Achilles de bovenliggende partij. Het vak waar werd achterverdedigd ging daar steeds beter mee om, waardoor ook zij steeds mooiere aanvallen lieten zien. De mooiste was de strakke pass van Marlou op een naar binnen trekkende Steijn, die hij al indraaiend afmaakte. Het was het slotakkoord van een heerlijke wedstrijd en bracht de eindstand op 16-8.

Mike, Danique, Gylian, Anna, Rick, Zoë, Steijn, Laura, Brandon en Marlou: van harte gefeliciteerd met een dik verdiend kampioenschap! We hebben genoten langs de kant!

De laatste twee wedstrijden ook nog knallen tegen Weidevogels en Dijkvogels, zodat we met een goed gevoel het veld opgaan om te proberen dit kunststukje te evenaren.

Kayleigh en Stef, wederom bedankt voor het reserve staan!

We durven het zelf soms nog niet hardop uit te spreken, maar het is natuurlijk wel ons doel.. Gaat Achilles C1 dan écht richting het Nederlands Kampioenschap?

Vorige week werd, zoals bekend, revanche genomen tegen Die Haghe. In ons eigen Ockie was het tijdens de eerste confrontatie geen leuke wedstrijd en trok Die Haghe aan het langste eind. Vorige week knokte de C1 vooral aanvallend voor iedere meter en kon zo sportieve wraak genomen worden. Met een wedstrijdje minder gespeeld, naderden we zo officieus koploper Die Haghe tot één punt.

In de zaalhoofdklasse bij de C gaan de nummers 1 en 2 naar het Nederlands Kampioenschap, dus wat dat betreft deden we hele goede zaken. Dat betekent dat iedere wedstrijd vanaf nu een echte finale is, ook de wedstrijdjes tegen de ‘mindere’ tegenstanders. Vandaag kwam ONDO op bezoek en zij staan op het laatste plekje. Het kan nogal eens lastig zijn om scherp te blijven tegen deze ploegen, dus een extra tegenstander vandaag: wijzelf.

We stelden onszelf als doel om er zelf minimaal tien te maken en maximaal vijf goals te incasseren. Bij rust was de stand 7-2, dus de helft van onze eigen doelstellingen behaald. Aanvallend zaten er leuke aanvallen tussen, maar zijn we soms nog te afwachtend en niet scherp genoeg. Schepje er boven op en gas geven was het advies. Ook verdedigend mocht de boel meer op slot, we waren nog iets te lief voor ONDO.

In de tweede helft durfden we verdedigend meer te sluiten, werden de ballijnen soms goed verdedigd, maar liepen we daarmee ook meer risico op balletjes naar binnen. Daar leren we alleen maar van gelukkig, dus daar mogen we zeker nog meer lef in hebben! Er kwamen een aantal mooie blokjes voorbij, klasse en gaaf natuurlijk, al is laag op je benen op armlengte aansluiten en ook die vervloekte doorbraak tegenhouden nog veel effectiever! Aanvallend moesten er deals met zakken snoep aan te pas komen om de acties naar binnen door te zetten, maar dat leverde dan ook wel een aantal mooie doelpunten op. Helaas Maaike, er zat nog geen doorloop bij dus die zak snoep blijft nog even staan! Het werden er helaas geen tien in een helft, dus genoeg materiaal om nog even door te trainen. Aan het eind van de wedstrijd werden Kaj, Max en Yara ingezet en kon Kaj zijn invalbeurt zelfs bekronen met een mooi doelpunt. Invallers bedankt en datzelfde geldt natuurlijk voor onze overige reserves, fijn dat we iedere week op jullie kunnen rekenen!

Deze overwinning betekent ook dat we nog twee punten verwijderd zijn van dat ticket naar het Nederlands Kampioenschap. Er staan nog twee wedstrijden op het programma na twee weken vakantie, op 5 maart thuis tegen KCC en op 12 maart uit tegen concurrent TOP. Mochten we béide potjes winnen, dan mogen we zelfs een kampioensfeestje vieren. Spannende weken dus voor onze toppers van de C1! Ik zou in elk geval ook het Nederlands Kampioenschap op 19 maart vast in de agenda zetten, want wie weet, wie weet.. De coaches hebben in elk geval veel vertrouwen en zin in de komende weken!

De D1 speelde afgelopen zaterdag tegen De Meervogels D1. Misschien wel de beste ploeg uit onze poule. Vorige week kondigde ik aan dat we er vol in zouden gaan en dat het een spannend potje zou worden. Helaas bleek dat niet waar. Misschien lag het aan het vroege tijdstip. Of aan de zieken van deze week. Of aan het grote verschil met vorige week (Fiks: 16-3). Uiteindelijk waren we gewoon niet goed genoeg. Tegen de mindere tegenstanders uit onze poule spelen we leuk korfbal. Maar het is natuurlijk de uitdaging om dat ook tegen de goede tegenstanders te kunnen. Daarvoor zal je scherper moeten gooien, scherper moeten lopen en scherper moeten schieten. Dat hebben we nu gemerkt. Daar gaan we van leren. Het lopen van rugkantjes, het richting de korf aanbieden in plaats van naar de zijlijn, het zoeken van de achterkant van de korf, het spelen met een hoog baltempo. Daar komen goede kansen uit. En die schieten wij altijd raak. Hopelijk weten we nu wat er nodig is om moeilijke wedstrijden te winnen. Gelukkig spelen we over twee weken tegen Avanti. Ook een goede ploeg. Dan kunnen we gelijk laten zien dat we hiervan geleerd hebben (iets met ezels en stenen) en dat we heel goed kunnen korfballen!

Zaterdag konden we bij de D2 tegen Valto helaas niet over Ivy en Niek beschikken, de ene was afwezig door een bruiloft, de ander door ziekte. Laatstgenoemde ligt zelfs nog steeds ziek in bed, beterschap Niek! Versla die griep maar snel, net zoals wij zaterdag in de wedstrijd deden. Degenen die goed in rekenen zijn, begrijpen dat wij nu 1 persoon tekort kwamen. Gelukkig was de E1 vrij en konden we (weer) beschikken over Jill en Nikki. Deze toppers hebben al eerder een keer ingevallen en waren meer dan welkom. Omdat Jill de meeste overeenkomst had met Ivy mocht zij beginnen: net zulke lange benen en tikt daardoor ook bijna de 2 meter aan, enz, enz..haha J

Dan de wedstrijd: zoals altijd begonnen we weer flitsend. De combinaties vlogen je om de oren en de ruststand van 1-8, in het voordeel van jullie lievelingen, zegt genoeg. Het lengteoverwicht van Valto zorgde niet voor problemen; door slim te profiteren van de eigen snelheid en de balsnelheid hoog te houden kregen we veel kansen. In de rust werden de koppies weer op scherp gezet door te zeggen: “het is weer 0-0, en jullie moeten opnieuw laten zien dat je kan scoren en ook de tweede helft winnend afsluiten”. Jill werd vervangen door Nikki, waardoor Valto moest oppassen niet gespiest te worden in dat vak! Opnieuw kregen we in de tweede helft aardige wissels te verduren, maar die konden niet voorkomen dat wij lekker doorscoorden. Met een eindstand van 5-15 waren er heel veel blije gezichten, want ja, volgende week is dan eindelijk de kampioenswedstrijd. Laten we de ongeslagen reeks voortzetten en volgende week onszelf al belonen met een vroeg kampioenschap!

WAPC-verslagen

Achilles B1 - KVS B1
Zaterdagmiddag stond de wedstrijd tegen KVS op het programma. We hebben dit seizoen al 3 keer tegen ze gespeeld en ook 3 keer gewonnen, dus wat dat betreft waren wij in het voordeel. KVS moest winnen om volgende week zonder degradatiezorgen te zitten en wij wilden heel graag winnen om volgende week voor de vierde plek te strijden. Een spannende pot dus en dat werd het ook. KVS begon sterk en kwam al snel op een 1-3 voorsprong. Die voorsprong hielden ze een tijdje vol, maar aan het einde van de eerste helft kwamen wij sterk terug en stonden we 12-9 voor met rust. De tweede helft werd heel spannend en lag de score de hele tijd heel dicht bij elkaar. Maar gelukkig wonnen we uiteindelijk met 20-17. Nu kunnen we met een goed gevoel naar volgende week toeleven.

Zaterdag spelen we om 11:10 thuis tegen OVVO om de vierde plek, we zouden het leuk vinden als je ook komt kijken en ons komt aanmoedigen naar de overwinning!

Mark

HKV Achilles C2 - VEO C1
De C2 speelde tegen VEO, de koploper in de poule. Sabine was helaas ziek (beterschap!) en Max en Yara stonden reserve. We hadden de bekende en goede scheids van KVS. Floor, Mikki, Quincy en Kaj begonnen in de aanval. Rachel, Nova, Lucas en Julian begonnen dus in de verdediging. VEO begon met het scoren van twee doelpunten daarna scoorde Julian een mooi afstandsschot. We merkten dat zij een goed schot hadden en wij veel balverlies. Hierdoor liep VEO al snel uit tot 1-7 daarna begreep Kaj dat hij er heel makkelijk voorlangs kon doordat Rob dat had gezegd, hierdoor kon Kaj snel een mooie doorloop maken, aangegeven door Quincy. Daarna had het vak van Floor nog een mooie aanval doordat ze de bal de hele tijd goed afvingen en daarna ook meteen weer goed aangespeeld konden worden. Helaas ging hij er niet in. Het was rust. Na de rust werd goed door de verdedeging druk gegeven maar helaas scoorde VEO wel en gingen we wisselen. Nova en Julian hadden nog twee mooie schoten, maar die gingen er helaas niet in. Julian pakte nog even een srafworp mee en de stand stond op 3-8. Daarna scoorde Mikki nog. Helaas was hij verdedigd. Daarna kreeg dit vak nog een vrije bal mee waarbij Kaj probeerde opzij te trekken helaas scoorde hij deze bal niet. Quincy scoorde daarna nog wel en zorgde er voor dat het 4-10 werd. Er waren nog een paar mooie aanvallen en hierdoor scoorde Quincy (5-13). Lucas schoot ook nog, alleen ging die er niet in. De eindstand was 5-14. We hebben goed gespeeld alleen hadden we er veel meer moeten maken van de kansen die we hadden.

Groeten,
Kaj
P. S. Goed gedaan allemaal.

KVS/Maritiem F2 - Achilles F3 (verslag vorige week)
Het gaat aardig gelijk op. De teams zijn aan elkaar gewaagd. Binnen 4 minuten van 1-1 naar 3-3. Spannend spel.
Eerste rust en daarna weer snel verder.Ook nu weer een spannend spel met veel kansen aan beide kanten. De uiteindelijke eindstand bij rust 4-5. Bij laatste rust 6-8

Veel gemiste kansen, maar aardig geweerd. En Eva heeft volgens de scheids ook nog een goal gescoord. Lachebekje met open mond. Eindstand 6-10. Goed gewerkt allemaal, kanjers!

Het was een superleuke wedstrijd! Bedankt allemaal!