Vrijheid

pro-W6Cu1UZr.jpeg hoofdartikel

We staan alweer aan de drempel van de maand mei. De maand mei, waarin we traditiegetrouw herdenken en onze vrijheid vieren. In de aanloop hiervan komen in de (social) media de oproepen om te delen wat vrijheid voor jou betekent en hoe je dat ervaart.

Zo las ik dit keer deze oproep in het AD en de aanvullende vraag om dit te delen in een tekst, foto of gedicht en besloot ik mijn hoofdartikel hieraan te wijden.

Ieder jaar ben ik, sinds ik mij kan heugen, twee minuten stil op 4 mei. De vlag hangt halfstok en gaat voor donker naar binnen. De volgende dag gaat de vlag weer naar buiten en wappert deze fier. Er wordt in ieder geval geproost deze dag en als we kunnen en de muziek is leuk, gaan we naar het bevrijdingsfestival. De combinatie herdenken en vieren houd sinds vorig jaar bij mij niet op op 6 mei. Het vieren doen we dit jaar alweer voor de 10e keer, want op 8 mei vieren we Brandon zijn 10e verjaardag. Het herdenkingsdeel is voor mij dit jaar voor het eerst. 1 juni vorig jaar overleed mijn moeder en de maand mei was één lange aanloop naar haar einde. Helaas wat het begin van haar laatste reis verweven met het voor de familie en vrienden vieren van Brandon zijn verjaardag, want voor het eerst was ze niet op de verjaardag van één van haar kleinkinderen. Is dit een reden om een dubbel gevoel te hebben bij het vieren van zijn verjaardag? Ja… Maar niet op een negatieve manier. Dit maakt voor mij de combinatie van herinneren en vieren extra krachtig. Gelukkig heb ik de vrijheid om te vieren en te herdenken op mijn manier.

Tekst, foto of gedicht las ik in het AD. Ik doe het alle drie.

Vrijheid is de kleine dingen in het leven kunnen waarderen
Want je weet maar nooit wanneer je belevingswereld om kan keren

Vrijheid is waar de dood niet straffen is, maar bevrijden
Wanneer het leven uitzichtloos is door het lijden

Vrijheid is waardig afscheid kunnen nemen van iemand waarvan je houd
Maar er in gedachte altijd bij laten zijn, zodat de herinnering nooit afbouwt

Vrijheid is herdenken en vieren op je eigen manier
Het koesteren van de herinnering van toen en het vieren, nu en hier

Vrijheid is kunnen en mogen leven in een combinatie van toen en toekomstwens
En geniet ook van het nu, want Lennon zei het al: Life is what happens to you, while you are busy making other plans

Leef in het nu, droom, koester de herinnering, vier wat je kan
Je hebt de vrijheid om dat te doen. Geniet er van.

Leon

Datum 30-04-2024 08:15
Tags