Speciale editie van de Leeuwenkrabbels: herinneringen uit 1945

Dankzij een schenking van een oud-Achilliaan hebben we enige tijd geleden 2 bijzondere edities van de Leeuwenkrabbels uit 1945 teruggekregen. De eerste betreft een speciale bevrijdingseditie waarin het einde van de oorlog wordt gevierd met de titel ‘Achilles is herrezen’. In deze speciale editie worden 2 leden herdacht en wordt teruggeblikt op de zware periode die eindelijk voorbij is. Er wordt een speciale dans-cabaret avond georganiseerd, maar wel pas zodra er weer “electrische stroom” beschikbaar is. Op deze avond mag zelfs “Engelsche en Amerikaansche” dansmuziek worden gedraaid. Lees verder voor het volledige artikel en de bijzondere Leeuwenkrabbels uit 1945.

Het feest vindt plaats in De Galerij, want het zou tot 1962 duren voordat Achilles een eigen kantine zou krijgen. De exploitant van de Galerij heeft aan Achilles beloofd dat zij als eerste vereniging gebruik mag maken van de feestzaal die is gelegen op de Laan van Meerdervoort, op de hoek van de Fahrenheitstraat. Tot in de jaren 80 werden hier ook de jaarlijkse biljartkampioenschappen van Achilles gehouden, de zaal had vier of vijf echte biljarttafels.

Leeuwenkrabbels%2040-45%20-%20Achilles%20is%20herrezen.PNG

Er zijn meer opvallende details in de Leeuwenkrabbels te vinden. Zo was vlak na de oorlog toestemming nodig van de Canadezen om te mogen oefenen en werd men op het hart gedrukt voorzichtig aan te doen omdat de voedseltoestand voor veel leden slecht is geweest in de laatste jaren van de oorlog. Ook valt te lezen dat de drukkerij Excelsior, de vaste drukker destijds, tijdens de oorlog stiekem mededelingen bleef drukken voor Achilles. De drukkerij had het na de bevrijding zo druk dat de speciale bevrijdingseditie van Achilles even op zich liet wachten. Er wordt aangekondigd dat de Leeuwenkrabbels vanaf nu weer wekelijks zullen verschijnen. Deze Leeuwenkrabbels geven een mooi tijdsbeeld weer van het leven tijdens en vlak na de oorlog.

Leeuwenkrabbels%2040-45.PNG

In deze Leeuwenkrabbels is er speciale aandacht voor Wim Smid en Frans Britzel. Beiden Achillianen kwamen om tijdens de oorlog. Wim kwam tijdens de verdediging van een militair vliegveld om het leven aan het begin van de oorlog. Frans Britzel werd gepakt tijdens zijn verzetswerk en vervolgens door de Duitsers in Rijkswijk gefusilleerd.

Na de bevrijding van Nederland komt er nog een Achilliaan om het leven door oorlogsgeweld. Het gaat om Bruun Lameijn, geboren 3 december 1905. Hij overleed in een kamp op Sumatra op 15 juni 1945, kort voor het einde van de Japanse bezetting in Indonesië. Hij was al in 1924 lid geworden van Achilles met lidnummer 49. Hij werd benoemd tot lid van verdienste, een eer die slechts weinigen te beurt is gevallen.

Beide Leeuwenkrabbels worden vandaag verstuurd ter ere van de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De Leeuwenkrabbels en de brief zijn al langer in het bezit van Achilles, maar er is wat ons betreft geen beter moment om deze Achillianen opnieuw te herdenken dan komend weekend. Tijdens de Nationale Dodenherdenking zijn we twee minuten stil ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers, ook van alle oorlogen na de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking vult iedereen voor zichzelf in. Het zou mooi zijn als Bruun, Frans en Wim daarbij niet vergeten worden.

Het Bestuur

Datum 03-05-2024 18:15