Een nieuwe lente

Achilles logo transparant.jpg hoofdartikel

Twintig jaar geleden, in de dagen dat de Leeuwenkrabbels nog gedrukt, gevouwen en per PTT-post verzonden werden, schreef de toenmalig voorzitter van Achilles een artikel over de vraag hoe de club duurzaam in de (sub-)top van de korfbalwereld zou kunnen opereren. Belangrijkste voorwaarde in zijn optiek was een zowel kwalitatief als kwantitatief sterke jeugdsector, met drie teams in alle jeugdcategorieën, en met tenminste drie teams in de hoogste klasse.

hoofdartikel.JPGHoewel het toen met Achilles bepaald niet slecht ging, was het een wensdroom, waar we nog heel ver van af stonden. Weliswaar was de A1 in 1991 in Ahoy landskampioen geworden, stonden diverse spelers uit die ploeg in het eerste, dat ook nog eens in de Overgangsklasse (één na hoogste niveau, er was nog geen League) speelde, deden ook tweede en derde op hoog niveau mee, maar in de jeugd was het kwetsbaar. Vandaar het pleidooi voor een bredere basis, zodat geselecteerd kon worden en alle kinderen met medespelers en tegenstanders van hun eigen niveau zouden kunnen spelen.


Aan het begin van de eenentwintigste eeuw werd het allengs minder. Terrein werd, ondanks enkele onmiskenbare oplevingen, prijsgegeven en het eerste en tweede daalden uiteindelijk steeds verder de trap af, tot, treurig dieptepunt, de derde klasse. Na 2010 kwamen er ook lichtpuntjes. Een zeer talentvolle generatie kinderen diende zich aan, en dat deed het geloof dat herstel mogelijk zou zijn toenemen. Maar hoe? Met zo’n wankele basis en een selectie op bedenkelijk niveau, kun je die goede spelertjes niet aan je blijven binden. Al zo vaak in de geschiedenis heeft Achilles bij de geboorte van een goede generatie spelers tevreden achterover geleund, genietend van het moment en in de overtuiging dat het altijd lente zou blijven. Tot de zwaartekracht het won van het toch te spaarzame talent, en de val weer werd ingezet. Hoe kun je zorgen dat een keer anders gaat? Duurzame groei, naar een duurzaam hoger niveau begint met doordouwers, mensen die blijven geloven in de kracht van de club, mensen die plannen durven maken en uitvoeren, voor een nieuw en prachtig clubhuis bijvoorbeeld, of een bloeiende tennisafdeling, mensen die anderen weten te enthousiasmeren om de handen uit de mouwen te steken. Het begint ook met een breed aanbod aan redenen om lid te worden, zijn en blijven. Niet als enig focus de top, met als gevaar dat als het tegenzit, de boel in elkaar stort. Mensen moeten meer redenen hebben om bij de vereniging te willen horen. Daar zijn we eigenlijk altijd goed in geweest.


En dan komt het moment dat je een beetje geluk nodig hebt om een sprong te kunnen maken. Dat geluk lachte ons de afgelopen periode toe, al leek het aan het begin even meer op het paard van Troje dat de club zou verscheuren dan op de blessing in disguise die het nu steeds meer lijkt te worden. De samensmelting met Ready zorgde eindelijk voor die gewenste drie teams per jeugdcategorie, voor de broodnodige uitbreiding van het aantal seniorenteams, voor de verbreding van de selecties, en ook niet onbelangrijk een impuls voor het kader. Daarbij het grote geluk dat Gerald bij ons aan kwam waaien, en er, met alle respect voor de niet geringe bijdrage van alle andere spelers, voor zorgde dat we eindelijk weer naar de Overgangsklasse zijn gepromoveerd.


Op die basis, geholpen door een beetje geluk op het juiste moment, kunnen we nu echt voortbouwen. De club groeit gestaag verder, onze aantrekkingskracht wordt steeds groter, we beginnen straks aan de bouw van een prachtige nieuwe accommodatie, compleet met oefenhal, het eerste heeft de dubbel, we hebben dit jaar een record aantal kampioenen verwelkomd en we hebben komend jaar drie jeugdteams in de hoofdklasse. Laten we het succes vieren, laten we trots zijn op ons zelf en op de club, laten we het goede nieuws verspreiden. En laten we vooral doorpakken, nu we het momentum hebben. Een nieuwe lente en een nieuw geluid, of om het in de termen van ons clublied te houden: Loop, spring, vang, schiet, stel goed op, geef je tegenstanders klop. A C H I LL ES, enzovoort, enzovoort.


Wout Broers

Datum 03-05-2016 14:43
Tags