Gemengde sport.. Mooi hoor!

Toen ik als kleine jongen op de mooiste basisschool van Nederland zat, zat ik bij veel korfballers in de klas. Veel Achillianen maar ook leden van ALO, Futura en Dubbel-Zes deelden met mij de schoolbanken op de Vlierboom. Toch werden wij korfballers vroeger vaak met een schuin oog aangekeken. We deden aan een mietjes sport, we douchten altijd gemengd en voetbal was gewoon veel cooler. Kringgesprek na kringgesprek werd er vaak lacherig gedaan over onze mooie gemengde sport, veelal door mijn voetballende klasgenoten. Het boeide mij nooit zo, net als mijn korfbalvrienden. De vraag of wij altijd gemengd douchten bevestigde ik altijd met een sarcastische lach.

hoofdartikel.JPGOp mijn beurt kon ik mij nooit iets voorstellen bij een verenigingsleven van een voetbalclub, met nagenoeg altijd alleen maar jongens en mannen. "Wie gaat er nou in de zomer op voetbalkamp, zonder 's avonds stiekem over te kunnen lopen naar de meisjes?" dacht ik altijd. "Daar lijkt me dus écht niks aan hè...?".
Nu, jaren later, kan ik mij daar nog steeds niks bij voorstellen. Afgelopen weekend stond ik daar wederom een aantal keer bij stil toen ik zowel het Pinkster-toernooi van DES en ONDO aandeed. Bij deze clubs worden tijdens het Pinksterweekend traditioneel grote internationale korfbaltoernooien georganiseerd waar onze sport samen met veel gefeest gevierd wordt. Natuurlijk staan deze weekenden niet alleen in het teken van het spelen van korfbalwedstrijden. Voor sommigen zelfs helemaal niet. Maar het feit dat deze toernooien georganiseerd kunnen worden, geeft de charme van onze sport mooi weer.

Het professionaliseren van de korfbalsport staat bij veel clubs hoog aan het verlanglijstje. De KNKV probeert al jaren er alles aan te doen om de korfbalsport aan een groter publiek te verkopen, soms zelf tot het gênante aan toe. Maar waarom eigenlijk..? Natuurlijk is ledenwerving belangrijk. Sterker nog, het professionaliseren van onze sport en vereniging, staat sinds dit jaar met het aanstellen van een Topsportcommissie ook bij ons écht bovenaan de agenda. Maar voor mij is de charme van de korfbalsport ook dat het zo "knus, gezellig en huiselijk" is, gepaard met de grootse prestaties die iedere week geleverd worden. Het Pinksterweekend bij bovengenoemde clubs, maar ook de mooie 21-competitie bij Achilles twee weken geleden bijvoorbeeld, laten nog eens goed zien wat de kracht is van onze sport. Ik stel hier overigens niet mee dat dit alles bij andere sporten niet zo is hoor. Maar het zijn van de enige gemengde sport ter wereld (toch?), heeft voor mij als korfbal liefhebber toch wel écht een grote meerwaarde.

Tijdens het toernooi van ONDO werd ook dit jaar weer het NK 1 tegen 1 gehouden. Achilles toppers Noa Brusse, Rick Pot en Gerald van Dijk vertegenwoordigden ons mooie zwart-witte tricot. Zij deden dit absoluut niet onverdienstelijk. Zowel Noa als Rick kwamen goed mee in het hoofdklasse geweld tijdens het NK. En Gerald maakte zijn naam waar door tijdens de poulefase ongeslagen door te stoten naar de kwartfinale, alwaar hij met een opgeheven hoofd afscheid kon nemen van het hoogste 1 tegen 1 niveau. Achilles. Mede door deze drie mannen weer op de kaart dit weekend dus..

Wat is korfbal toch mooi. Geniet er vooral van dat je lid bent van een korfbalvereniging, met name van Achilles natuurlijk;-). Wees er trots op dat je doet aan korfbal. En voel je vooral geen mietje. Korfbal is namelijk VEUL cooler!

Tot volgende week..
Groeten,

Bart

Datum 17-05-2016 17:16
Tags