Stand van zaken mbt nieuwbouw

werkinuitvoering.png hoofdartikel

Beste Achillianen, Als we als bestuurders onze accommodatie aan het Pomonaplein oplopen duurt het over het algemeen minder dan vijf minuten of de vraag "hoe staan we ervoor met de nieuwbouw?" wordt ons gesteld. Gezien de voorgeschiedenis, we zijn er per slot van rekening als vereniging al sinds eind 2009 mee bezig, geen rare of impertinente vraag. Verre van dat. Ook tijdens de laatste jaarvergadering werd het bestuur nadrukkelijk gevraagd de leden met enige regelmaat op de hoogte te houden van de voortgang. Vandaar dit artikel, mede naar aanleiding van mededelingen vanuit SCOH/CBS De Vliermeent aan haar MR over de planning.

hoofdartikel.JPGSinds eind juni j.l. loopt de omgevingsvergunningsaanvraag voor het totale bouwplan bij de gemeente Den Haag. In deze aanvraag doorloopt het plan diverse afdelingen en adviescommissies voordat er begonnen kan worden met het afgeven van de gevraagde bouwvergunning. Voor zover het jullie nog niet duidelijk is ons nieuwe clubhuis maakt integraal onderdeel uit van het totale renovatie en nieuwbouwplan van CBS De Vliermeent. Dit betekent ook dat ons plan niet los gezien kan en mag worden van het grote integrale plan. Dus als er tijdens de behandeling ergens een opmerking gemaakt wordt dan heeft het gehele bouwplan er "last" van.

Tijdens mijn vakantie van ruim twee weken geleden werd ik gebeld door de projectleider van SCOH, zijnde de opdrachtgever voor de renovatie en nieuwbouw van de school en ook integraal opdrachtgever van het totale plan (is dus ook inclusief ons gebouw). Zijn boodschap was kort en bondig "het plan is integraal afgewezen door de Welstandscommissie". Reden voor deze integrale afwijzing was dat de in deze commissie zittende architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten e.d. ons integrale plan onvoldoende samenhang vertoont. Zij wezen daarom het plan integraal af en daarmee moest onze architect opnieuw naar de tekentafel om de gevels en de materialisatie ervan te herzien.

Het afwijzen van het plan door Welstand betekent vertraging in de aanvraag en wellicht zijn er nog meer verstrekkende gevolgen als de bouwinspecteur het plan in zijn geheel afwijst en de gehele procedure weer opnieuw gevoerd moet worden. Inmiddels hebben Patrick, Wout en ondergetekende met de gemeentelijke afdelingen OCW Sport en Sportsupport, maar ook met SCOH gesproken om samen te bezien hoe we de "schade" zo klein mogelijk kunnen houden.
Onze architect heeft inmiddels nieuwe voorstellen gemaakt voor de gevels en de materialisatie ervan en deze worden nu doorgerekend om te bezien wat of de eisen van de Welstand voor financiële gevolgen hebben voor ons plan. Zodra deze extra kosten bekend zijn kunnen wij het met SCOH hebben over hoe dit financieel opgelost kan gaan worden. Per slot van rekening hebben wij een vast budget afgesproken met SCOH en bij eventuele overschrijdingen dienen wij samen te komen tot sluitende bezuinigingen.

Dan de planning. Natuurlijk kan deze vertraging verstrekkende gevolgen hebben voor onze planning. Indien het bouwplan integraal afgewezen wordt dan start de procedure weer opnieuw en zijn we zo tussen de zes en negen maanden verder. Uiterlijk rond de Kerst komen we met een nadere update voor wat betreft de nieuwe planning.

In het bestuur zijn we diverse opties aan het doornemen met het oog op de vertraging, waarbij we alle opties bespreken met betrekking tot bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting, wel of niet verhuizen e.d. Dit mede ten gevolge van de beperkte bespelingsmogelijkheden aan de Escamplaan (maximaal 1 goedgekeurd kunstgrasveld) en het niet bereid zijn vanuit gemeentewege om voor maximaal 1 jaar te investeren in een nieuw (kunst)grasveld aldaar.

Resumerend het zijn spannende tijden voor het bouwplan en daarmee ook voor ons. Het bestuur doet er alles aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de huidige vergunningsaanvraag, zodat wij indien nodig de nodige alternatieven kunnen uitwerken.

Zoals al eerder gemeld komen wij uiterlijk rond de Kerst met een nadere update voor wat betreft de nieuwe planning.

Met vriendelijke sportgroet,
namens bestuur HKV Achilles,
Hans Lijmbach

Datum 25-10-2016 16:42
Tags