Korfbal League seizoen 2016/2017, de kansen voor Achilles 1 in de overgangsklasse + 2e & A1

zaalbal.jpg hoofdartikel

Traditioneel verzorg ik op eigen titel voor alle korfballiefhebbers een doorkijkje richting het komende zaalseizoen. De zaalcompetitie die volgens velen belangrijker is dan de veldcompetitie. Ik voel dat ook zo. De zaal biedt simpelweg meer dynamiek en spektakel. Op het allerhoogste niveau in de Korfbal League gaan we geen aardverschuiving zien het komende jaar, maar een kopie van de vorige editie zal het zeker niet worden.

hoofdartikel.JPG

PKC en Top zijn traditioneel de ploegen die we waarschijnlijk terug gaan zien in de finale in de Ziggo Dome, onze nieuwe korfbaltempel. PKC geef ik de komende editie de meeste kans op het winnen van de titel. Top gaat/wil/moet de komende 2 jaar gebruiken om te verjongen, daar waar de huidige PKC selectie nog jaren mee kan. PKC moet dat voor het eerst sinds heeeeel lang zonder Ben Crum doen. Aan alle goede dingen komt een keer een eind. Versterking in de vorm van Maaike Steenbergen (ex Dos’46) geeft de technische leiding (nu in handen van rode duivel Detlef Elewaut) meer mogelijkheden om te rouleren.
TOP gaat dus verjongen. Een opvallende beslissing die met de middellange termijndoelstellingen te maken zou hebben is de beslissing om niet verder te gaan met topper Friso Boode. Ik vind het toch lastig te geloven dat iemand in de kracht van zijn korfballeven ineens niet meer in het toekomstplaatje van Top past? Friso is (pas) 27 en laat toch elk jaar zien dat hij nog beter wordt. Haaks op dat verhaal zou routinier en clubicoon Daniel Harmsen (32) wel op het opgaveformulier voor aanstaand seizoen staan. Nu goed, hoe het echt zit weten ze in Sassenheim. Ook vaste waarde Rianne Echten besloot te stoppen, waardoor TOP op het oog toch iets minder lijkt dan afgelopen edities. De basis (6) is echter sterk genoeg om toch een finale af te dwingen. De revelatie van het afgelopen seizoen was wat mij betreft de ontwikkeling die Nick Piekaar doormaakt. Waar het bij de heren toch vooral Mick Snel was die de schijnwerpers op zich wist te richten, was het afgelopen seizoen wat mij betreft Nick Piekaar. Wat een coole gast is dat! Hij heeft inzicht, is de rust zelve, beschikt over een fluwelen balbehandeling en steeds vaker ook dodelijk in de afronding. Dat zijn competenties die passen bij een top 10 League speler.
LDO DK uit het hoge noorden was er als de kippen bij om Friso Boode in te lijven en dat hebben ze knap gedaan. Een nog sterkere actie van dat zelfde LDO DK is het binnenhalen van ex KZ topper Marjolein Kroon. Wat mij betreft de beste allround dame van de League. Snel, goed inzicht, atletisch en maakt goals op bestelling. Met deze twee aanwinsten en de broertjes Zwart in de scorende rol gaat LDO DK zich mengen in het gevecht voor de kruisfinales. Kortom, de prijs voor de beste aankopen gaat zondermeer naar LDO DK. De mee scorende rebounder Menno Russchen vertrok naar Dos’46 en dat is wel een aderlating, maar dat gaan ze oplossen in het hoge noorden.
Waarschijnlijk zal Blauw Wit de opponent worden voor de 3e, 4e plek. Ex internationaal Kim Cocu was toch nog niet klaar met afscheid nemen en lijkt redelijk verlost van haar rugklachten. In ieder geval maakt ze voor het komende zaal seizoen weer deel uit van de Blauw Wit selectie en haar routine kan wellicht net het verschil maken. Of good old Marc Broere met al zijn ervaring en scorend vermogen er ook nog een jaar aan vastplakt is me op dit moment niet duidelijk. Ik hoop het wel, want het blijft een van de meest attractieve spelers in de League, al is hij minder dominant dan een paar jaar geleden. Verder kent Blauw Wit geen echte zwakke plekken, maar ze verliezen altijd wel 2 wedstrijden van mindere broeders. Dat laatste stukje hardheid missen ze nog om de finale te gaan spelen. Jeffrey Huibers (ex Ovvo) komt de rebound versterken. Ik denk uiteindelijk plek 3 voor Blauw-Wit en 4 voor LDO DK.

Plek 5 en 6 dat is al wat lastiger om te voorspellen. Ik gok op plek 5 voor DOS 46 en plek 6 voor Fortuna.
Plek 5 voor DOS 46 omdat de jonge groep nu dat jaartje League ervaring in de rugzak heeft en versterking krijgt in de hoedanigheid van Samantha Schorn–Jonkman. Samantha Jonkman? Klinkt als: “blast from the past”, wie was zij ook alweer? Samantha speelde in seizoen 2002-2003 ook al eens voor de rood-zwarten uit Nijeveen en werd in seizoen 2006-2007 speelster van het jaar. Daarna koos ze voor Dos WK en haar eigen cluppie AKC Almelo. Ze heeft een paar caps op haar CV staan en is nog steeds recordhoudster met de meeste doelpunten in één League seizoen. Deze pure aanvalster gaat op 33 jarige leeftijd haar rentree in de League maken, niet als starter waarschijnlijk, maar in de rol van breekijzer/pinch hitter. Toch kan ze kan zomaar eens voor 2 tot 4 extra wedstrijdpunten gaan zorgen en met daarnaast de komst van Menno Russchen (laatste 2 jaar vaste waarde bij LDO DK) denk ik aan plek 5 voor Dos 46. Toch zijn en ook wat zorgen in Nijeveen, met namen over het groot aantal blessures dat zich vorig seizoen openbaarde. Talent Marco Zegwaard en Nynke Sinnema zijn nog steeds aan het revalideren van “kniekrak” blessures en Geertje Hoeksta van haar afgescheurde achillespees. Wellicht dat ze lopende het seizoen nog meters kunnen maken.
Fortuna zie ik voor het 2e jaar op rij geen kruisfinales spelen. Puntspeler Tim Heemskerk (24) is gestopt (motivatie dingetje) en of ze zijn scorend vermogen kunnen opvangen is de grote vraag. Ook routi Tom Kalkman was er klaar mee. Goeie speler, maar wellicht iets makkelijker te vervangen dan Heemskerk. De selectie in Delft is echter altijd breed genoeg en altijd talentvol, maar voor aankomend seizoen zie ik niet zo 1,2,3 wie daar in Delft echt het verschil gaat maken. Nik van der Steen wellicht die van KCC overkomt en schutter van beroep was in de hoofdklasse, maar nog niet de hardheid van de League kent. Michelle van Geffen komt over van Deetos en is versterking in de breedte. Ook good old Robbert van Buuren kan het nog niet laten en gaat het nog eens proberen, maar ik denk niet dat hij nog potten gaat breken voor Fortuna. Dus ik zie niet zo waar ze t.o.v. vorig seizoen sterker zijn geworden. Wellicht dat ze met het collectief toch veel kunnen compenseren. Toch wat mij betreft plek 6 en dat doet pijn in Delft, want niet mee kunnen doen voor de prijzen dat past totaal niet in de clubambities. Fortuna gaat zich heus wel weer bovenin melden. Ze zitten nu even in een tussenfase en die tijd moeten ze goed gebruiken om een team te bouwen dat over 2 jaar wel weer voor de prijzen kan meedingen.
Plek 7, 8, 9 en 10 gaat waarschijnlijk tussen KZ, DVO, AW DTV en promovendus DSC uit Eindhoven.
Tja dat ik KZ tot de laatste plaatsen moet rekenen zullen ze daar in Koog Zaandijk niet willen horen. Gevalletje van te lang doorborduren op de gevestigde namen? Ik ken de line up voor het komende seizoen nog niet, maar als ze toch grotendeels met het zelfde team voor de dag komen, dan gaat dat volgens mij niet goed komen voor de Kogers, ook omdat ze sterspeelster Marjolein Kroon node zullen missen. Daar halen ze wel Anouk Haars (ex OVVO) voor terug en dat is zondermeer een erg goede dame (1.91 mtr. en 85 KG schoon aan de haak), maar minder compleet dan Kroon. De zeer ruim aanwezige ervaring binnen KZ zal er echter voor zorgen dat ze wel boven het rode lijntje blijven. Er zal best een goed plan op de bestuurstafel liggen om talent wellicht sneller dan voorzien toch in te gaan passen, maar degradatie uit de League is natuurlijk onbespreekbaar. Dus wat is dan wijsheid?
AW DTV heeft nu dat jaar League ervaring te pakken en genoeg in huis om nogmaals te overleven. De degradatie duels tegen Top Arnemuiden (van de klok ja) waren energievreters zo aan het einde van het toch al zo zware seizoen en dat smaakt echt niet naar nog eens. Maar ook in Amsterdam kan het niet altijd maar van Ilona v.d. Berg blijven komen. Ook hier zal snel talent ingepast moeten worden om een langjarig verblijf in de League zeker te stellen. Het nieuwe trainersduo Jan Bongers & Arthur Carolus krijgen een zware taak, want er zijn toch wel wat spelers vertrokken/gestopt en ik zie geen indrukwekkende nieuwe gezichten die het verschil kunnen maken.
DVO kon vorig jaar het vege lijf ternauwernood redden en verwees in spannende duels streekgenoot Dalto na 11 jaar Korfbal League terug naar de hoofdklasse. De nog jonge DVO topper Marijn van den Goorbergh kan veel, maar het moe(s)t daar in Bennekom toch vooral van hem komen. Is dat te doen en gaat wederom een seizoen degradatiekorfbal hem niet tegenstaan? Senna van den Bos is weer terug op het vertrouwde nest en dat is wel goed nieuws voor DVO. Maar zie daar …… Ben Crum gaat DVO in de sidekick rol redden van de ondergang. Hij krijgt er maar geen genoeg van, maar waarom ook niet als Korfbal je ding is en je hebt nog zoveel te geven, dan is dat bewonderingswaardig. Als onze enige echte korfbalgoeroe daar het tij kan keren, dan zullen ze hem ereburger van Bennekom maken. Mocht DVO onverhoopt toch degraderen, dan gaan de topteams aan Van den Goorbergh trekken en dan kan DVO opnieuw beginnen. In de League blijven zal daar met bold op het whiteboard staan en hoe dat gaat gebeuren is van ondergeschikt belang. Maar de Bennekomse selectie is gemiddeld nog jong, dus kneedbaar en dat is een kolfje naar de hand van Crum.
Promovendus DSC heeft niets te verliezen en zal de huid zo duur mogelijk gaan verkopen. Per definitie ben je als promovendus ook direct weer het bokje en kieper je er weer net zo snel uit. Vorig jaar voorspelde ik dat Dos’46 het zou redden in hun rentree jaar. Of het DSC zonder League historie ook gaat lukken… ik twijfel. Ze brengen wel goede, potige en veel scorende dames mee en een kwartet heren dat in het rechter rijtje van de League kan meekomen. Ik denk dat ze 10 of 11 punten gaan halen en dat is dus net wel of net niet genoeg. Met coach Andre Kuipers hebben ze in ieder geval een aansprekende naam op de bank. Ook voor hem is het coachen nieuw, maar als iemand weet hoe de hazen lopen in de Korfbal League dan ik hij het wel.

Goed het zal allemaal wel, ver van m’n bed show dat League geweld, laat ons toch weten wat ons eigen Achilles er van gaat bakken! Ons trotse 1e dat zich nu tot de Haagse top mag rekenen. Na 13 afwezigheid zijn we weer terug op Overgangsklasse niveau en dan doe je weer mee. Of we ook mee kunnen doen in het linker rijtje is de grote vraag. Middenmoot is de veel gehoorde consensus. Promotie is volgens niemand aan de orde (want daarvoor zijn we niet compleet genoeg) en degradatie durft niemand in de mond te nemen. Al met al zijn we dus redelijk optimistisch dat we kunnen handhaven. Ik denk ook dat behoud de enige juiste doelstelling is, maar ook dat zal bloed zweet en tranen kosten. Elke wedstrijd is een finale. Elke wedstrijd moet je tegen jezelf kunnen zeggen dat je alles hebt gegeven en als er lopende de wedstrijden kansen komen om een paar potten naar je toe te trekken, dan moet je als Haagse Leeuw het nekkie niet sparen, maar doorbijten. Elke vorm van respect of mededogen is dodelijk. Laat je de prooi ontsnappen dan slaat de twijfel toe en voordat je het door hebt speel je een groot deel van de competitie rond de rode lijn. Daarbij wegblijven is dus het devies.
Er zit echter genoeg karakter en klasse in ons keurkorps om te handhaven en laat ik eens realistisch zijn en Achilles 1 inschatten op plek 5 a 6 en daar hoeven we ons niet voor te schamen. Het gaat wellicht meer om de manier waarop. Zitten we er steeds dichtbij en is het geluk regelmatig met ons, dan kan je wellicht zelfs een klassering in het linker rijtje scoren en spelen we een topseizoen. Valt het kwartje te vaak net naar de verkeerde kant, dan krijg je direct de druk van de onderkant. Wat ik wil zeggen is dat het een super spannend zaalseizoen gaat worden voor ons 1e met veel wedstrijden op het randje van winst en verlies. Wie niet tegen spanning kan doet er beter aan z’n holletje klaar te maken voor een winterslaapje.
De sleutel tot succes (zonder op de stoel van de technische staf te gaan zitten) zit hem in kleine dingen. Aanvallend hebben we een paar wapens in de ploeg en dat is mooi, maar te veel focus op onze spitsen breekt je vroeg of laat op. Tuurlijk, als onze schutters hot zijn, blijf ze vooral ballen voeden, blijf dan vooral in functie spelen, accepteer je rol en vul die zo goed mogelijk in, maar op de momenten dat het minder loopt dan moet er goed plan B zijn. Ik hoor vaak “op de training gaat dat echt super” , dus laat maar (vaker) zien hoe dat er uit ziet.
Dat we geen veel scorende dames hebben is vaak onderwerp van discussie en dat is misschien zo, maar dat wil niet zeggen dat ze niet weten hoe dat moet, want scoren kunnen ze allemaal. Juist die damesgoals maken uiteindelijk vaak het verschil. Ik denk dat je op overgangsklasse niveau gemiddeld 8 damesgoals per wedstrijd moet maken om te winnen. Misschien gewoon eerst maar eens het veld ingaan met de instelling dat je als dameskwartet links of rechtsom van je tegenstandsters wint.
Ook krijgen we voor het eerst te maken met de onverbiddelijke schotklok. Dit is voor de meesten nieuw en dat gaat geheid een paar keer goed mis in het begin. Zeker als de buzzer in de buurt komt is het zaak dat er duidelijke afspraken zijn wie van een schier uitzichtloze situatie nog iets weet te maken. Ik ben erg benieuwd hoe we dit gaan oppakken. Korfbal League ploegen gaan gemiddeld slechts 3.4 keer per wedstrijd door de zoemer.
Laatst las ik een afstudeeronderzoek naar de rol van de formele en informele leider in het veld en hoe het publiek reageert op wat er in het veld gebeurt en andersom. Misschien wel aardig om enkele conclusies te delen.
Meestal is er in een team altijd wel een formele leider die brandjes blust en handig is in de communicatie met de scheidsrechter. Doorgaans is hij of zij de aanvoerder en vaak iemand die op basis van ervaring krediet bij de groep heeft. Het onderzoek gaf echter ook aan dat de formele leider niet altijd perse ook de positieve motivator is binnen een team. De aanjager is regelmatig dus iemand anders dan de aanvoerder en pakt doorgaans de rol van de natuurlijke of informele leider. Ik mis soms wel zo iemand die z’n team op de momenten dat het te doen is even extra oppept. Deze persoon is tevens vaak ook de smeerolie tussen wat er in het veld gebeurt en hoe het publiek dingen oppakt. Je kent ze; de sporters die zich met de handen in de lucht tot het publiek richten om ze mee te krijgen.
Het publiek is dus de echo van wat er in het veld gebeurt. Positieve motivatie wordt snel door het publiek opgepakt en extra versterkt. Negatieve communicatie helaas ook precies zo. Zonder het bellerende vingertje te heffen: weet dus dat mopperen op elkaar of elkaar de maat nemen door het publiek extra wordt uitvergroot en dat wil je niet. Dus kies telkens voor die positieve insteek, want daarmee koop je de hele wedstrijd 100% steun van het veelkoppige Achilles legioen. Tel daarbij Vakkie A als 9e man op en het gaat allemaal helemaal goed komen. Ik hoorde laatst dat Vakkie A met geestig nieuw repertoire gaat komen. Ik verheug me er nu al op. Ockenburgh gaat weer swingen en heel Achilles staat achter jullie. Heel veel plezier en succes Achilles 1!
Maar ik kan natuurlijk niet afsluiten zonder ook de kansen van het 2e en de A1 te belichten en ze veel succes te wensen. Ons 2e zal in de reserve 1e klasse zeker moeten kunnen behouden. Ze laten op het veld leuk en gevarieerd spel zien en kunnen over veel schijven scoren. Zeker bij de dames zit er aardig wat scorend vermogen in het team en dat kan weer van pas komen bij de wedstrijden van 1 als het nodig is. Het 2e is gemiddeld nog jong en elke wedstijd met goede weerstand (geen makkelijke poule overigens) daar leren we van. Ik denk dat een middenmoot notering het hoogst haalbare is.
Onze A1 dan tot slot, ook weer een uniek moment in de Achilles historie, terug op het aller hoogste niveau! Als je in een poule met KCC, PKC, Deetos/Snel, Oranje Wit, Nieuwerkerk, Fortuna en Top weet te overleven dan zou dat echt een prestatie van wereldformaat zijn. Onze A1 heeft voldoende in huis om er niet elke wedstrijd afgeschoten te worden en als dat wel een paar keer het geval mocht zijn, dan is dat geen schande en moet je de leermomenten koesteren. Ook hier geldt; als we er telkens het maximale aan hebben gedaan, we halen individueel en als collectief ons niveau en we boeken dus met de week progressie, dan is dat allemaal pure winst, ondanks dat je misschien niet wint. Maar hoofdklasse A jeugd is topsport en echte topsporters kunnen doorgaans heel slecht tegen hun verlies, dus willen onze A1ers winnen. Elke overwinning die we pakken moet je vieren alsof het een kampioenschap is. Ga er gewoon voor A1ers. Ik zie jullie nog wel een paar keer stunten. Wie ons onderschat krijgt spijt. Elke wedstijd zonder enig ontzag erin knallen is de sleutel tot succes!
Ik wens iedereen een mooi zaalseizoen toe.
Groet,
Peter Frauenfelder

Datum 01-11-2016 16:55
Tags