Een drukke zaterdag aan het Pomonaplein!

Met heel veel thuiswedstrijden was het afgelopen zaterdag al vanaf 9.15 uur gezellig druk aan het Pomonaplein. Het 1e moest de aansluiting houden met koploper DOS en deed dat door met 16 - 6 van Atlantis te winnen. Achilles 2 gaf in een wedstrijd met weinig doelpunten uiteindelijk de punten mee aan Fiducia. De A1 wist een belangrijke wedstrijd te winnen op weg naar het tweede kampioenschap: directe concurrent Valto werd met 18-13 verslagen. Ook de B1, C2 en F1 wonnen hun thuiswedstrijden. In uitwedstrijden werden er punten opgehaald door de D1 (gelijk tegen Rapid) en Achilles D2 & D3.

Kijk voor foto's van Achilles 1 en Achilles A1 in het foto-album.

Achilles 1 – Atlantis 1

Korfbal bestaat uit twee vakken. Het is de kunst om de vakken zo samen te stellen dat je in ieder vak mensen hebt die doelpunten maken, rebounds winnen en in de aangeef een belangrijke rol kunnen vervullen (dus ook kansen zoeken). Korfbal is geen spelletje dat je individueel in je voordeel kunt beslissen. Korfbal is een teamsport.

Afgelopen zaterdag stonden er niet twee teams op het veld, maar drie. Drie? Ja, drie. Ik heb de teams hieronder ingedeeld en heb ze onderling met elkaar vergeleken (zoals ik de wedstrijd heb ervaren). Dus als mijn teamgenoten hier anders over denken, kunnen we daar wat mij betreft prima over discussiëren. Dat gezegd hebbende… hieronder mijn vergelijkend warenonderzoek:

Een wedstrijd met twee gezichten die ‘we’ met 16-6 hebben gewonnen (want ook vak 2 heeft een positieve score gehaald). Wij (vak 2) leverden te weinig energie, waren niet voldoende explosief in de korfzone en verzanden, omdat er geen variatie was, in een statisch één-tegen-één spelletje. Om vervolgens, na het eerste schot, de bal weer naar het andere vak te zien gaan, omdat we ook geen rebounds wonnen.

Goed. De complimenten aan vak 1 (Desiree, Lisa, Michael en Kjeld). De volgende wedstrijd zal mijn vak (Raquel, Anne-Roos, Bart en ondergetekende) er alles aan doen om weer niveau te halen. Dan hoeven we ook niet meer in termen van ‘vak 1’ en ‘vak 2’ te praten, want dan zijn we weer een team. Dat we kunnen korfballen staat in mijn ogen namelijk buiten kijf!!!

Dan rest mij nog de A1 te feliciteren met een mooie overwinning op directe concurrent Valto. Keurige pot gespeeld mensen! Erg belangrijk!

Publiek bedankt en tot een 9 mei! Dan spelen we thuis tegen Velocitas. Volgens mij herinnert u zich de ‘zaalfinale’ in Ockenburgh nog… Wij zullen ons in ieder geval opladen: tot dan!

Tjitse

GKV 4 – Achilles 5 14 – 9

Gelukkig was het afgelopen zaterdag niet hard gaan regenen, want Achilles 5 moest uit bij GKV spelen. Op een nat en blubberig veld zou Achilles erg in het nadeel zijn geweest. Nu op een droog veld kon ook Achilles op kunstgrasschoenen goed uit de voeten. GKV startte goed en kwam 2 – 0 voor. Lars H bracht Achilles op het turflijstje van de scheidsrechter (bij gebrek aan scorebord) met een schot van afstand. Helaas scoorde GKV direct weer tegen, maar Achilles wist het gat te dichten tot een 3 – 3 ruststand. Scores van Alex uit een korte kans en Ivo met een schot. In het begin van de tweede helft had Achilles het betere van het spel. Colin schoot van afstand raak, maar GKV maakte weer gelijk. Dat ging zo door tot 8 – 8. Scores van Lars E (schot), Alex (weer korte kans), Ivo (schot) en Colin (schot). Ondanks het betere spel lukte het Achilles niet om afstand te nemen van GKV, dat telkens weer aansloot. Halverwege de tweede helft kon Achilles het goede spel niet voorzetten. GKV greep zijn kans en liep uit naar 12 – 8. Ivo deed nog iets terug met een schot, maar de winst ging uiteindelijk met 14 – 9 naar GKV. Heel jammer, want er had meer ingezeten voor Achilles. Lars H bedankt voor het meespelen. Maaike en Teddy bedankt dat jullie op het laatste moment mee wilden als reserves.

Vorige week vergeleek ik de C2 zoals ze tegen Pernix speelden nog PSV, niet goed, niet slecht, maar degelijk en goed genoeg voor de overwinning. Als ik dan deze week een vergelijking zou moeten maken, dan is het met Bayern zoals afgelopen week tegen Porto. Met overigens als enige verschil, dat wij de tegenstander nog wel op voorsprong lieten komen, maar daarna was het over en uit voor Pernix. De C2 vloog erin afgelopen zaterdag. Met zeer gevarieerd aanvalsspel in een hoog tempo werd Pernix bijna volledig weggespeeld. Bijkomend voordeel was dat ons rendement in de eerste helft vrij hoog lag, in no-time stond het 6-1. Ook verdedigend hadden we de zaakjes goed op orde. Dit leidde tot een volkomen terechte 9-2 voorsprong bij rust.

Zoals je wel vaker ziet in dit soort wedstrijden, is dat het dan de tweede helft moeilijk is om diezelfde flow als de eerste helft terug te vinden. Bayern deed het niet tegen Porto, en ik herinner me vorig jaar een B1 die op het NK als een wervelwind begon tegen Die Haghe, maar dat ook niet een hele wedstrijd volhield. Zo dus ook bij de C2. Waar de kansen in de eerste helft volledig ontstonden uit het spel en het hoge baltempo, werd er de tweede helft teveel gezocht naar de flow van de eerste helft. Ik vergeleek het met het niet op een woord kunnen komen in een gesprek. Hoe harder je ernaar zoekt, hoe lastiger het is om erop te komen, maar als je met iets anders bezig bent, schiet het je opeens te binnen. Zo hadden we de tweede helft misschien iets minder hard moeten zoeken. Overigens was het zeker niet zo dat de tweede helft slecht was, zeker niet zelfs. Alleen na zo’n wervelende eerste helft, ontstaat er al snel een contrast. Ook al omdat het rendement van de eerste helft ook niet meer gehaald werd. We hadden veel kansen nodig om tot scoren te komen.

Er was dus veel te genieten langs de kant bij de C2, maar hoewel ik het niet vaak doe, wil ik toch even het ijzersterke verdedigingskoppel Anna en Sterre noemen. Hun dames moeten welhaast wanhopig zijn geworden, want zelfs bij de lastigste overnamesituaties kregen ze geen kans. Sterre en Anna vlogen heen en weer, geweldig om te zien!

Aan het einde van de wedstrijd stond er 13-3 op het scorebord en waren de punten dus binnen. Volgende week zijn we vrij, daarna spelen we tegen Fiks, waartegen we nog wat recht te zetten hebben. De vorige wedstrijd tegen hun ging immers nipt verloren.

Danique, ontzettend bedankt voor het reservestaan op de vroege ochtend! En dat op zo’n korte termijn. Top dat je er was!

De D1 moest al vroeg op weg naar Haarlem voor de wedstrijd tegen Rapid D1. De eerste helft leek het alsof de D1 nog niet helemaal wakker was. De scherpte en vooral de felheid ontbrak en het leek alsof alleen Sebas er alles aan deed om de twee punten mee terug te nemen. Meer dan terecht keken we dan ook tegen een 4-2 achterstand aan met de rust. Met Sebas en Yara voorop in de strijd een betere tweede helft met meer felheid waardoor de wedstrijd uiteindelijk eindigde in een 7-7 gelijkspel. Jammer want ik denk echt dat jullie meer kunnen dan jullie laten zien. Er is nog 1 wedstrijd om dit te laten zien want ZKV D1 komt 9 mei op bezoek. Hopelijk een wedstrijd waarin iedereen de gehele wedstrijd fel en scherp is net zoals de tweede helft van afgelopen zaterdag!!

De wedstrijd tegen de Meervogels stond om 11 uur op het programma. Vorige week tegen dezelfde ploeg gespeeld op eigen veld. De E1 was hierin niet kansloos en door een weekje hard te trainen zou het nog best wel eens spannend kunnen worden. Het weer zat niet echt mee, dus gelukkig kon de wedstrijd op kunstgras worden gespeeld.
De wedstrijd begon en helaas was het verdedigen nog wel aardig lastig. We kwamen al gauw op een achterstand. Het voor verdedigen bleef moeilijk en het overnemen van elkaars tegenstanders liep nog niet vloeiend. Aanvallend wilde de kansen ook niet vallen en was er veel bal verlies. In de rust duidelijk gemaakt dat er echt meer pit in moest, dit was niet de E1 die we gewend waren.
Helaas was het derde kwart ook niet veel beter. De scherpte was wel iets terug maar de aanval liep nog steeds niet vloeiend. De bal kon vaak niet worden afgespeeld en er werd veel onderschept. Verdedigend was er wel verbetering zichtbaar, het voor verdedigen ging een stukje beter waardoor er veel goaltjes voorkomen konden worden. Er werden wat ballen onderschept en er werd weer voor elkaar gewerkt. Toch nog een paar goaltjes aan de kant van Achilles in het vierde kwart, waarin de aanval een stuk beter liep. Helaas niet genoeg voor winst,
Even een weekje rust en dan gaan we de volgende wedstrijden weer knallen! Onze toppers kunnen natuurlijk niet altijd zo goed zijn.

Wedstrijdverslagen kunnen worden gemaild naar Wim den Dulk via willem1603@ziggo.nl en direct naar de webredactie via website@hkvachilles.net.

Dijkvogels D3 - Achilles D3

In de 1e paar minuten werd er lekker overgespeeld door Achilles. Helaas wist de tegenstander in de 5e minuut te scoren en begonnen we met een achterstand. Na 10 minuten raakte een van de tegenstanders geblesseerd en werd het spel even stilgelegd. Nadat de wedstrijd werd hervat maakte Melissa dankbaar gebruik van de verwarring en maakte de 1-1 gelijkmaker. Het tweede kwart bleef de tegenstander aanvallen en maakten na de wissel 2-1. Joshua wist gelijk te maken met een prachtige worp.

Na de start van het derde kwart bracht Melissa Achilles op een voorsprong. En vlak erna scoort Melissa weer! Vlak voordat de wedstrijd is afgelopen weet Joshua nog een keer te scoren en brengt de eindstand op 2-8. Al met al een hele spannende wedstrijd waarin Achilles D3 lekker overspeelden en goed wisten te verdedigen.