Denk aan de buren

Pomonaplein buren.jpg hoofdartikel

Er zijn weinig dingen die het gevoel van welbevinden van mensen in hun woonomgeving zo negatief kunnen beïnvloeden als ervaren overlast. Burengerucht, zeker als dat vaker voorkomt is daar één van de meest irritante vormen van.

hoofdartikel.JPG

Het houdt mensen uit de slaap, het leidt permanent af van waar je mee bezig bent en het is vaak zo doordringend dat het je hele dag of avond kan vergallen. Probeer zelf maar eens een leuk gesprek met vrienden of je geliefde te hebben terwijl je buurman 120 beats per minuut uit zijn luidsprekers laat schallen. Iedereen snapt dat. En thuis houden we dan ook allemaal rekening met de buren, we zijn nette mensen tenslotte. En zeker geen asociale lawaaimakers.

Toch zijn we als collectief vaak wel zo’n foute buurman. Onze buren zijn de bewoners van het Pomonaplein, en echt die hebben last van ons. Als we tegen de afspraken in tijdens feestjes lekker buiten gaan roken aan de voorkant van de kantine, of net zo erg, aan de zijkant bij de keukendeur. Flarden harde muziek, gelach, gerinkel van glazen, geroep, allemaal leuk als je deel van het feestje bent, maar een gruwel als je alleen maar machteloos kunt toehoren. Roken ‘s-avonds, vrienden, alleen op het Wil Baars-terras! We hebben afgesproken dat bij feestjes de muziek vanaf 1 uur op fluisterniveau gaat en dat de tent om 2 uur dicht gaat. En dan in stilte het veld verlaten! Bepaald geen al te strenge regels voor een horecagelegenheid midden in een woonbuurt, sterker, we mogen onze handen dichtknijpen dat we dit af en toe mogen. Maar laten we dan wel een paar weken tevoren de buren informeren en ons aan deze tijden houden!

Ook overdag kan het wel een tandje minder. Het is echt niet fijn om op een doodgewone Hemelvaartsdag, terwijl je graag in je tuin of op je balkon zou willen zitten, geconfronteerd te worden met buren die de boxen lekker buiten hebben gezet om iedereen te trakteren op doordringende muziek, ter opluistering van een 21-competitie.

Gejuich bij doelpunten, kreten van vreugde of teleurstelling, kindergejoel, en zeker af en toe een feestje met wat overlast, het hoort allemaal bij het wonen aan het Pomonaplein. En onze buren hebben daar ook een grote tolerantie voor ontwikkeld. Maar we moeten ze niet tarten. Het zijn de buren, ze hebben niet om herrie gevraagd, ze hebben recht op woongenot. Laten wij allen onze verantwoordelijkheid nemen, onszelf en elkaar aanspreken op het beperken van de overlast voor de buren. Wat gij niet wilt dat u geschiedt….

Kortom:

  • Roken tijdens feestjes uitsluitend op het Wil Baars-terras
  • Na 01.00 de muziek op fluisterstand
  • Om 2.00 is iedereen van het veld vertrokken
  • Tijdens ons vertrek van het veld zijn we zo stil mogelijk
  • Overdag zijn we zelf kritisch op overlast aan de buren ten gevolge van muziek uit de boxen.

 

Drank aan de lijn

Nu we het toch hebben over afspraken, brengen we graag nog even in herinnering dat het op het Achillesveld niet is toegestaan alcoholische versnaperingen te nuttigen buiten de directe omgeving van de kantine. We zien de laatste tijd steeds meer mensen die deze redelijke grens verre overschrijden, dat geeft echt een uitstraling van de club die we niet willen. Zo hebben we dat afgesproken, en laten we ons daar dan ook aan houden.

En zowel hiervoor als voor het burengerucht geldt; het zijn geen bestuursdingetjes, het zijn de afspraken die we als leden met elkaar maken om een goede, verantwoordelijke club te kunnen zijn. We hebben geen conrectoren of handhavende veldwachters in dienst. De bedoeling is dat we onszelf en elkaar aanspreken op acceptabel gedrag en op de afgesproken regels.

Wout Broers

 

Datum 17-05-2015 00:29
Tags