Acht keer wisselen, een flinke administratie!

Daar zit je dan, tegenover de scheidsrechter van dienst en je kijkt vragend naar je coach welke wissels er ook alweer toegepast waren tijdens de zojuist gewonnen wedstrijd tegen Avanti. De scheids wil het allemaal netjes volgens het boekje afhandelen en wij moeten maar zien of we nog kunnen herinneren wie voor wie wanneer in welke helft gewisseld werd. Het is een hele administratie, maar volgens mij is het het wel enorm waard!

hoofdartikel.JPGVorige week speelden wij met Team 3 tegen Avanti 4. Een ploeg met wat jong talent en wat oud gedienden. Maar eerlijk is eerlijk, vooral gewoon een ploeg die het dynamische spelletje al aardig onder de knie had. De eerste helft waren zij zuiverder in de afronding, feller in de duels en vooral strakker in de verdediging. Daardoor zochten wij de kleedkamer op met een 13-8 achterstand.
Toch wonnen wij uiteindelijk de wedstrijd. Waarom..? Onder andere vanwege het feit dat we in de tweede helft net een beetje extra gaven vergeleken met de eerste helft. De ballen gingen er nu wél in en langzaam maar zeker gingen we erop en erover. Maar, ik denk dat de belangrijkste reden van deze wederopstanding toch wel het acht keer wisselen was. Ik zelf werd er na rust direct uit gehaald en vervangen door Jeroen. Ik werd in de eerste helft compleet lam gelegd en Jeroen zorgde voor meer dynamiek in het vak. Vervolgens mocht ik tegen het einde van de wedstrijd weer warmlopen om eventueel voor een goal het veld weer in te komen. Maar met mijn wissel werden er nog 5 andere wisselen tactisch toegepast. Waardoor wij in de tweede helft veel sterker uit de hoek kwamen dan Avanti.

Toegegeven, het zal niet voor iedere ploeg een zegen zijn. Maar in grote lijnen voegt het wel degelijk iets toe aan het wedstrijdbeeld. Je hebt als coach immers vier extra opties om het tij te keren. Of om een voorsprong vast te houden. Of om een voorsprong uit te bouwen.. het kan alle kanten op.
Afgelopen zaterdag stond ik tijdens de wedstrijd van ons Vlaggenschip naast de dug-out. Iedereen weet dat Ton van der Laaken niet alleen een motivator is, maar ook een sterk tacticus. Hij maakte dan ook gretig gebruik van de vele wissels die hij mocht toepassen. Werkelijk een lust voor het oog, want op die manier ben je er als coach niet alleen om aanwijzingen te geven maar kan je ook écht iets doen aan de wedstrijd.

Ik ben fan! Het is tot nu toe alleen lastig gebleken ná de wedstrijd. Want die administratie móét gedaan worden. Gelukkig gaat het tegenwoordig allemaal digitaal en zorgt de app van de KNKV er voor dat het nagenoeg altijd soepel verloopt, die administratie.