Onze Sanne Alsem, bij Fortuna inmiddels een dame om rekening mee te houden!

sanne alsem.png hoofdartikel

Vorige week had “onze” Sanne Alsem haar droomdebuut in de mooiste en grootste korfbalcompetitie van Nederland, de Korfballeague. Ik schreef vorig jaar al, toen “onze” Joren zijn debuut had, dat wij hier als club enorm trots op mogen zijn. Sanne en Joren zijn mooie voorbeelden van hoe sterk onze jeugdopleiding is geworden de afgelopen jaren. Met onze huidige A1 wederom in de top van de Overgangsklasse kunnen we toch wel zeggen dat de jeugd ook bij ons nog steeds de toekomst heeft. Sanne en Joren zien we echt nog wel een keertje terug in het Zwart-Wit. Hieronder “gepikt” van Korfbal.nl, het interview met Sanne waarin zij trots verteld over de voor haar mooie avonturen bij Fortuna en haar eerste goals in de hoofdmacht van de Delftse club. Geweldig!

hoofdartikel.JPGSanne Alsem: “Overwinning dankzij ons energieke spel”

Met een enigszins gewijzigde opstelling begon KZ/Hiltex zaterdag in Delft aan de clash tegen Fortuna/Delta Logistiek. De rood-witte formatie raakte echter niet van slag. Integendeel, de ploeg walste met 27-17 over de Koogers heen en het publiek mocht zijdelings meemaken hoe Sanne Alsem tijdens haar basisdebuut voor haar eerste Korfbal League-doelpunten liet aantekenen.
Onder andere Anouk Haars en Marjolijn Schenk maakten deel uit van het op Fortuna aangepaste strijdplan van Wim Bakker, de oefenmeester bij KZ. “Onze tactiek veranderde daardoor echter niet”, verklaart Sanne Alsem. “We hadden afgesproken veel pressie te geven, positief te blijven en veel te communiceren. In de loop van de eerste helft sloegen we een gaatje, waarop zij heftig reageerden met maar liefst vier wissels. Deze ingrepen hadden voor hen niet het gewenste effect, want in plaats van in te lopen, raakten zij alleen maar verder achterop. In de tweede helft konden wij de goede flow doorzetten. Hun spel was door de wissels ondertussen alleen maar rommeliger geworden. Daarbij hadden ze moeite om onder onze verdedigende druk uit te komen en hadden wij aanvallend het beste van het spel. We namen de juiste kansen en dat was uiteindelijk terug te zien in de score”, analyseert de jongeling. Na een 11-8 ruststand bouwden de Delftenaren hun voorsprong gestaag uit, tot de teller uiteindelijk stilhield bij 27-17. Aan het einde was er zelfs nog wat ruimte voor show, waarbij met name de goals van Fortuna-talenten Daan Preuninger en Joren van Nieuwenhuijzen een lust voor het oog waren.
Energie
Hoe anders was dat een week ervoor, toen KZ zich een waardige tegenstander toonde aan topfavoriet PKC en Fortuna in Gorredijk een ware oorwassing van LDODK/Rinsma Fashion te verduren kreeg (32-22). Alsem, die tegen de Friezen niet in de basis stond, verklaart: “Vorige week kwamen we gedurende de tweede helft op acht punten achterstand. Daarna gaven we min of meer op. Er was geen power meer in het spel te bekennen. Uiteindelijk verliezen we dan met tien punten verschil en dat was naar mijn mening niet nodig. Zondag tegen KZ legden we veel energie en vechtlust in de strijd. Uiteindelijk zie je dan dat de goals wél vallen en dat de score positief uitpakt.”
Debuut, eerste goals
Voor Alsem was de zondag met de winst op KZ echt compleet. Bij aanvang van de wedstrijd mocht zij namelijk genieten van haar eerste basisplaats in de Korfbal League. “Het eerste team bestaat bij ons niet uit vaste spelers. Er wordt per wedstrijd bepaald wat de beste opstelling is om de tegenstander te bespelen. Zondag kwam ik in die beste opstelling voor en ja, dat vond ik natuurlijk super. De reden voor de keuze heb ik eigenlijk niet eens gehoord. Misschien is het omdat ik verdedigend sterk ben. Ik leg mijn directe tegenstanders graag veel druk op en beperk hen zoveel mogelijk in het leveren van aanvallende dreiging.” Alsem was al eens ingevallen, maar had nog geen pogingen verzilverd in het eerste team op het hoogste podium. Zaterdag kreeg ze daar met haar basisplaats dus uitgebreid de mogelijkheid voor en ze greep die kans met beide handen. Kort na haar eerste treffer, die in de tweede helft viel en met enthousiast gejuich werd ontvangen, volgden nummer twee en drie in rap tempo. “Heel fijn natuurlijk”, grijnst het achttienjarige Haagse talent. “In de wedstrijd was ik er niet zo mee bezig. Ik besefte me pas na de goals dat het mijn eerste in de Korfbal League waren. Ik sta normaal gesproken niet bekend om het maken van veel doelpunten, mijn kracht ligt vooral bij het verdedigen. Zondag kreeg ik desondanks veel vertrouwen van medespelers om te blijven schieten.”
TOP/SolarCompleet uit
Komend weekend hoopt Alsem aan te mogen treden tegen de regerend landskampioen, TOP. Dat Fortuna naar Sassenheim af zal reizen is zeker, maar achter de basisplaats voor de debutant van afgelopen weekend staat nog een vraagteken. “Donderdag weet ik daar meer over. Als ik naar zaterdag kijk denk ik dat de kans wel groter is geworden dat ik weer mag spelen, maar om eerlijk te zijn heb ik geen idee.” TOP is favoriet in het duel, maar Alsem acht haar ploeg allesbehalve kansloos: “Het zal spannend worden, denk ik. We hebben in de zaal al tegen ze geoefend en wonnen toen. Als we de flow van afgelopen zaterdag meenemen, dan zou Fortuna aan het einde van de rit nog wel eens met het volle pond naar huis kunnen gaan.”
Datum: 23 november 2017 - 09:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl

Tot volgende week!

Groeten,
Bart

Datum 28-11-2017 17:00
Tags