“Zuh moetuh het van die wêvuh hebbuh!”

Juichen.JPG hoofdartikel

Afgelopen zaterdag won ons vlaggenschip in een niet al te goede wedstrijd van oude bekende BEP uit Purmerend. De ploeg uit Noord-Holland kwam naar Den Haag om de te kloppen ploeg uit Overgangsklasse-C te trakteren op de eerste nederlaag, maar in een matig duel won ons Vlaggenschip terecht voor de vierde keer op rij. Zo heeft Achilles na vier speelrondes al meer punten dan vorig jaar aan het einde van het zaalseizoen. Waarom doet Achilles het op dit moment zo goed? En wat is dan het verschil met vorig jaar?

hoofdartikel.JPGOp die vragen zijn een aantal antwoorden te verzinnen. Maar de aller belangrijkste is toch wel dat de dames van ons Vlaggenschip op beslissende momenten het verschil maken met de tegenstander. Sterker nog, in de meeste wedstrijden zijn de dames qua scorend vermogen zelfs de steunpilaren van het team. Dit geeft eens te meer aan hoe belangrijk het is om scorende dames te hebben. Want je heren kunnen nog zo sterk zijn, als de dames aan alle kanten voorbij gelopen worden, verlies je alle wedstrijden. Kijk maar bijvoorbeeld naar TOP uit Arnemuiden. Met een veel geroemd dames-kwartet bereikten zij twee seizoenen geleden als promovendus uit de Overgangsklasse direct de kruisfinales in de Hoofdklasse. Ondanks het feit dat zij uiteindelijk promotie naar de Korfballeague misliepen, hebben zij dat seizoen het verschil gemaakt met de dames.
Of kijk eens naar de wedstrijden in de Korfballeague. Daar is het hebben van een scorend dames-kwartet essentieel in de strijd tegen degradaties. De teams onderin de League hebben dan ook meestal de mindere dames.

Afgelopen zaterdag stond ik in onze nieuwe hal te genieten van ons Vlaggenschip. Niet zo zeer het spel maar wel de vechtlust was een lust voor het oog. Naast mij stond Katinka Foss, een van de dames die jaren lang als “steunwêf” de heren tot scoren moest brengen in ons Vlaggenschip. Zij stond vol bewondering te kijken naar onze scorende dames. Toen zij een groot compliment gaf aan de spelende dames, sprong Frits Broers voor haar in de bres door te benadrukken dat zij in haar tijd ook zo'n topper was. Dat was zij zeker, maar de bewondering die Katinka uitsprak voor dit dames-kwartet met ondersteuning van de bank spreekt toch wel boekdelen denk ik. Het is een nieuw spelletje wat Achilles wil spelen. Scoren over alle schijven, niet alleen over de heren. Dynamisch korfbalspel met gevaar uit alle hoeken van het veld. En dat heeft Ton van der Laaken op dit moment goed voor elkaar. Iedereen kan scoren. Waar het twee jaar geleden in de 1e klasse nog de grote Gerald van Dijk show was, ben ik echt heel erg blij om te zien dat die tijd voorbij is. Achilles kan steunen op acht scorende steunpilaren, in plaats van op twee of drie. En dat is vooral te danken aan onze dames. Want je kan er op gaan spelen, maar als zij die goals niet maken gaat het erg lastig worden.

Ik liep na de wedstrijd in de catacomben van de Sportcampus de vier basis dames tegemoet, Shera, Laura, Anne-Roos en Julia en ik had echt de behoefte ze in de armen te springen. Want wát een verademing is dit zeg! Mede mogelijk gemaakt natuurlijk door de vier heren die erbij staan. Want waar het voorgaande jaren altijd andersom was, hoe tof is het om nu eindelijk eens te kunnen zeggen dat die dames het niet kunnen zonder de steun van de heren... Geweldig!


Tot volgende week!
Groeten,

Bart

 

Datum 05-12-2017 15:59
Tags