Boekpresentatie in de Sportcampus Zuiderpark

Op zaterdag 3 november tijdens de Haagse Korfbaldagen in de Sportcampus Zuiderpark vond de presentatie en overhandiging plaats van het 1e deel van de boekenserie over de Haagse Korfbalhistorie. Het zal niemand verbazen dat de clubarchivaris bij deze unieke bijeenkomst aanwezig was. Veel bekenden die iets met korfbal in het verleden of heden te maken hebben (gehad) waren aanwezig.

Ruurd Mazure, de zoon van J.P. Mazure (uitvinder van het microkorfbal) Gerard Bos (oud Haagse International met de meeste interlands), Rob Meijer (voorzitter KNKV), Ton van Rijswijk (schrijver, coördinator van het boek en jarenlang korfbalverslaggever bij NOS Langs de lijn), uitgever Chris Willemsen (heeft een indrukwekkende hoeveelheid sportboeken geschreven/uitgegeven), Rob Blokpoel (zeer betrokken bij het boekinitiatief), van origine onze eigen Achilliane Sanne Alsem (Haagse korfbal Jeugdinternational) en oud Phoenix-korfballer Fred Zuiderwijk.

Na de boekpresentatie sloot Fred Zuiderwijk, Haags icoon, in woord en gebaar deze feestelijke bijeenkomst af met een geweldig korfbalverhaal. Fred heeft een eigen café, staat in het theater, maakt radio en geeft rondleidingen in Den Haag.

Harald Braakman

Het Haagse korfbalboek (Van ALO en Tims tot Mulder en PAMS) is een verademing, staat vol met boeiende verhalen over het verleden, maar ook over het heden en de toekomst. Achilles komt veel aan bod, o.a. de beroemde Marnix Rueb Achilles-Haagse Harry tekening (begin november was dit bij Radio West een item waarover werd gesproken). De prijs van het boek (145 pagina’s inclusief foto’s en illustraties) is 17,50. Leuk Sinterklaas-of Kerstcadeau! Volgend jaar komt deel 2 uit. Het boek is te koop bij Van Stockum (Spui 40), bestellen via een reguliere boekhandel kan ook. ISBN: 9789492273246

--

In mijn hoedanigheid als oud korfballer voel ik al jaren de bijna onbedwingbare behoefte om eens iets te doen aan het stoffige imago wat nog steeds om de edele sport korfbal hangt. Hoe vaak ben ik gedurende mijn korte, edoch heftige korfbalperiode wel niet beschimpt met opmerkingen als: "Korfbal een sport noemen is net zoiets als McDonalds een Michelinster geven", "slaplullende mietjes!", "in de zomer stoer doen met je buitensport en dan in de herfst snel naar binnen rennen als het nat en koud wordt" en "met korfbal sta je vaker stil dan tijdens een gemiddelde reis met de NS".

Hoe anders zag het er dik honderd jaar geleden uit toen de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen het korfbal meebracht uit Zweden. Toen had het korfbal tenminste nog het beeld van een geile sport. Door het gemengde karakter zat heel religieus Nederland namelijk en masse aan de prosac omdat ze waanideeën hadden over het wel of niet gezamenlijk douchen. Een paaldame was al helemaal uit den boze en bovendien was het toen überhaupt een schande dat vrouwen aan sport deden, want daarvoor waren ze tenslotte niet op de wereld gezet. Uit een enquête, uitgevoerd door het blad Sport in 1908 en gehouden onder 800 doktoren, kwam korfbal zelfs als minst hygiënische en ethische sport uit de bus. Vervolgens deed onze leading lady Mady Tims er nog een schepje bovenop door in 2004 geheel naakt in de Playboy te poseren. Tel daar ook nog even het korfbalverleden van onze nationale beauty Doutzen Kroes bij op en je hebt in een klap het stoffige imago weggepoetst. De tijden van ‘Truus dekt Mien en Klaasje dekt Piet’ en korfbal dat is molens, dijken, spruitjes, tulpen, bruine boterhammen met kaas en een paar verdwaalde Vlaamse frieten en braadworsten, waardoor de enige tegenstand uit België en een beetje uit Duitsland komt, zijn reeds allang achterhaald.

Tijden veranderen. De finale om het Europees kampioenschap korfbal 2018, die in Heerenveen werd gespeeld en waarin Nederland overtuigend wist te winnen van een verrassend Duitsland, heeft dit jaar een record aantal Duitsers naar ons land getrokken. Dat is maar goed ook, want het oude record stamt nog uit 1940. Tegenwoordig wordt er in meer dan vijftig landen door mannen en vrouwen op korven geschoten. Korfbal in Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Malawi en Papoea Nieuw-Guinea: de bruine boterhammen met kaas zullen er ver te zoeken zijn. Korfbal gaat mondiaal en terecht. Het is de enige zuivere en edele sport die nog dicht bij haar oorsprong is gebleven.
Er staan namelijk geen Argentijnse moordenaars op het middenveld, geen Marokkaanse fopduikers in de spits en Italiaanse benenbrekers achterin. Gewoon 8 jongens en meisjes die keurig in hun vak blijven en zesjes draaien.

Geen doping en bedrog, geen geldwolverij en hopeloze hooligans. Geen homo’s die na een goal bij Ajax-Feijenoord op een hoopje liggen te rollebollen. En………, bij korfbal mag je gewoon nog een biertje nuttigen langs de lijn. Rellen??? No way!! Elk jaar komen er zo’n 10.000 man uit het ganse land naar Ahoy of de Ziggo Dome om de finale om de landelijke titel van deze edele sport te bewonderen. Om te genieten van de onderlinge duels, het tactisch spel en de prachtige afstandschoten. En er wordt na afloop nog geen leeg bierflesje op de tribune gevonden.

Sinds 2005 is de oldskool rieten mand vervangen door een ergonomisch goedgekeurde kunststof korf en werd de schotklok geïntroduceerd. Ondanks al deze vernieuwingen is het toch gelukt het familiaire karakter te bewaren, want er wordt nog steeds door het hele gezin lekker uitbundig ‘Partij’ gegild op de tribunes. Weg met het stoffige karakter, weg met ouwe lullensport en laten we vooral zorgen voor jong bloed op de velden. Ik stel dan ook voor om de aanwas van nieuwe pupillen te waarborgen, door binnenkort de dames subiet te laten dekken door de heren.
Lang leve korfbal!!!!”
Fred Zuiderwijk

Datum 14-11-2018 09:09