Wedstrijdverslagen: Achilles D1 en E1 kampioen!

Achilles 1 had een relatief makkelijke wedstrijd tegen Sporting Trigon, het werd 24-9. Team Twee had het daarvoor behoorlijk wat moeilijker, tegen KVS moest een 9-17 nederlaag geïncasseerd worden. Achilles 3 kan met 10 goals tegen concluderen dat het verdedigend wel goed zit, helaas had de ploeg scorend een collectieve off-day: 3-10 werd het tegen Excelsior. Achilles 4 moest de punten helaas aan TOP laten, Team Zes haalde wel twee punten op bij DES. Achilles A1 versloeg Maassluis met 7-23 en de B2 won uit bij 't Capproen. Ook de C2, E2 en F1 wonnen hun wedstrijden. Tot slot een speciale vermelding voor de E1 en D1: zij werden dankzij hun overwinningen deze week kampioen. Gefeliciteerd! [Update: verslag Achilles B1 toegevoegd]

• Niet iedereen kan álle wedstrijden kijken, maar met de verslagen houden we elkaar toch een beetje op de hoogte. Bij de Opstellingen staat - naast wie er spelen, rijden of fluiten - ook altijd aangegeven wie er verantwoordelijk is voor het verslag.
  • Ook een wedstrijdverslag geschreven? Mail deze dan voor maandagochtend 12:00 uur naar website@hkvachilles.nl.

Achilles 1 - Sporting Trigon 1

Nadat wij allemaal weer bijgekomen waren van het jubileumweekend mochten wij weer aan de bak. Sporting Trigon staat onderaan zonder punten. Scherpe analyses van Teun wezen ons erop dat wij meer ruimte zouden krijgen deze wedstrijd en dat het van belang is dat wij onze kansen goed selecteren.

De dag begon goed met een lekker zonnetje, maar ook met af en toe een sterke wind. Tijdens het spelen klonk dan weleens ‘vanaf de bankkant aanvalluhh!’ over het veld. Dit kon tot verwarring leiden want deze bank verplaatst zich zo nu en dan. Na de eerste 20 minuten bij een 10-3 stand lieten we meteen zien dat er bij ons geen punten te halen valt voor Sporting Trigon en wij ons niet gek laten maken door wat wind. Sterre en Tobias mochten op dit punt al beide 3x hun naam op het score formulier zetten. Toch was het aan ons om deze wedstrijd goed uit te spelen. In het laatste deel van de eerste helft kwamen wij minder tot scoren en gingen we een rust in met een stand van 11-6.

In de tweede helft moesten we ons daarom meer aan onze afspraak gaan houden, namelijk de juiste kansen selecteren. En dat deden we, mooie lange aanvallen werden gespeeld en beloond. De doelpunten vielen aan onze kant en de verdediging stond sterk. Sporting Trigon kon amper nog een bal gooien en raakten zeer gefrustreerd. De wedstrijd eindigde in een ruime 24-9 overwinning.

Op naar volgende week, dan mogen wij op bezoek bij de tot nu toe ongeslagen nummer 1 Velocitas om 15.30 in Leiderdorp. Dat kan een hele spannende wedstrijd gaan worden, tot dan!

Mariska

Achilles 2 - KVS 4

Na een week weer hard getraind te hebben, was het weer tijd voor een wedstrijd. Dit keer tegen KVS 4, een ploeg waar wij als 2e team wel vaker tegen gespeeld hebben. De opdrachten waren duidelijk en we waren allemaal gebrand om deze wedstrijd te gaan winnen.

Het begin van de wedstrijd was al spannend. Waar het begon met een 1-1, 2-2, 3-3.. hierna liep KVS wat meer uit dit omdat wij verdedigend scherpte miste. In de aanval wilden we er dus alles aan doen om weer duidelijkheid en scherpte terug te krijgen. Met goede aanwijzingen van o.a. Dylan (die na een lange tijd eindelijk weer mocht spelen) kwam daar gelijk een goal uit! Toch moest er wat nieuwe energie in de wedstrijd komen. Net voor rust werden er dames van het derde ingebracht, om juist die scherpte en energie te brengen!

Alles eruit halen wat erin zit dat was de conclusie in de rust en zo gingen we de tweede helft ook in. We stonden wat punten achter, maar we hadden alsnog het vertrouwen dat we nog konden winnen als we als team voor elkaar gingen strijden. De tweede helft begon ook met veel energie zoals we dat gewend zijn. KVS bleef goed spelen en schieten waardoor het lastig werd om de punten in te halen. Helaas deze wedstrijd uiteindelijk verloren.

Even flink balen afgelopen weekend, maar nu gaan we ons weer richten op de volgende wedstrijd. We kunnen beter en dat gaan we ook zeker laten zien!

Jamie

Achilles 3 - Excelsior 2

Achilles 3 - Excelsior 2 ……. 3-10. 3 Doelpunten in een gehele wedstrijd, dat is natuurlijk bedroevend weinig. Toen we de poule indeling zagen vreesden we al dat we het heel zwaar zouden krijgen. Dat is helaas ook de realiteit. Mijn Friese schoonzus zou zeggen: “Het is wat het is”.

Waar we trots op mogen zijn is dat we deze wedstrijd heel erg goed hebben verdedigd en er maar 10 hebben doorgelaten. Excelsior staat niet voor niets stijf bovenaan in onze poule. Vorige wedstrijden hebben zij er 21, 24, 13 en 23 kunnen scoren.

Verdedigend zit het dus helemaal goed bij ons, maar het daadwerkelijk afronden van de (toch echt veel gecreëerde) kansen wil —> nog <— maar niet lukken. Positief benaderen: Genoeg punten voor supertrainer/supercoach/Superman (inside joke) Bas om aan te werken en op te trainen.

Waar ik heel erg trots op ben is dat de kanjers van het 3e iedere keer weer positief en optimistisch het veld in stappen voor de training en de wedstrijd en - als het toch weer niet meezit - elkaar proberen op te peppen en moed in te praten. Het is echt een geweldig en hecht team met stuk voor stuk fantastische, enthousiaste en betrokken mensen.

Gisteren kwamen Dannis en Peter van ACTOS (onze sponsor!) op bezoek. Dannis vertelde dat Peter de voorzet had gegeven v.w.b. de sponsoring, maar dat Simon echt gas heeft gegeven om het rond te krijgen. Simon accepteerde simpelweg geen nee. Dat vond Dannis geweldig en mede daarom is hij met ons in zee gegaan. Een enorm dikke, vette en welgemeende shoutout naar ONZE Simon dus!

Volgende week mag het team naar Zeeland. Ik moet/mag/ga naar een concert dus ik kan helaas niet mee. Ik heb uiteraard zin in het concert, maar ik ga “mijn” kinderen toch wel erg missen volgend weekend. Raar om ze niet te zien spelen en ze niet te kunnen verwennen met druiven, meloen en winegums. Met mijn knuffels en opbeurende woorden blijf ik nu ook zitten. Het is niet anders. Ik spaar ze wel op tot de volgende keer. Gelukkig kan ik de beelden dankzij aanvoerder Mark bekijken, zodat ik er toch nog een ietsiepietsie bij ben.

Dionne (trotse teambegeleider van het 3e)

Achilles B1 - IJsselvogels B1

Op zaterdag 8 oktober om 09:35 hoorde je het eerste fluitsignaal, de wedstrijd was begonnen. We begonnen er sterk met een 2-0 voorsprong door 2 prachtige doelpunten van Bradley. Het begin van de eerste helft verliep goed, maar op een gegeven moment kwam de tegenstander terug het stond na 20 minuten 3-3 gelijk. En toen gaven we de voorsprong weg. We gingen de rust in met een stand van 3-5.

We kwamen zelfverzekerd het veld oplopen door een goede preek van Sander en Sterre. We begonnen de tweede helft sterk. We kwamen terug. Het stond na een paar minuten al 5-5. We kregen daarna veel en kansen en iedereen was ervan overtuigd dat wij de betere ploeg waren, maar helaas kwam de tegenstander terug. Hierdoor maakten we ver fouten. Uiteindelijk is het 5-9 geworden.

Bradley Smit

Achilles D1 - Maassluis D1

De D1 speelde afgelopen week twee keer en het contrast tussen de wedstrijden kon bijna niet groter. Vorige week woensdag traden we aan tegen concurrent Maassluis om het kampioenschap. Bij winst was de D1 kampioen, bij een andere uitslag werd het feestje één of twee weken of volledig uitgesteld. Zoals altijd werd er ruim van te voren ingeschoten en er was al merkbaar dat de spelers wat drukker waren dan anders. Of dit kwam doordat het een doordeweekse dag was of doordat het de kampioenswedstrijd was, was niet helemaal duidelijk, aangezien de coaches het geen moment over het kampioenschap hadden gehad.

Het eerste kwart verliep aanvallend moeizaam. Het tempo was laag, de spelers waren zoekende. Er werd wel gedaan waarop we al weken aan het trainen zijn, maar om dat echt effectief te laten zijn, moet het tempo wat hoger dan dat het nu was. Verdedigend stonden we echter goed ons mannetje en uiteindelijk wisten we toch de 1-0 te maken. Dat stond het nog steeds bij de vakwissel, al was het daarna Maassluis dat gelijk maakte. Het tweede aanvalsvak gooide het tempo flink omhoog en creëerde flink wat kansen. Deze wilden er echter maar niet in, waardoor het lang spannend bleef. Uiteindelijk wisten we twee keer te scoren en leken we met een 3-1 voorsprong de kleedkamers op te zoeken. Maassluis wist echter vlak voor het rustsignaal nog een kansje te benutten en zo was het 3-2 met rust.

De tweede helft ging het aanvallend beter, alleen leidde het niet tot doelpunten. Verdedigend hadden we het lastiger, vooral één dame van Maassluis was gevaarlijk en zij beloonde zichzelf dan ook met de 3-3. Daarna kon het alle kanten op. Maassluis kreeg kansen, wij kregen misschien wat betere kansen, maar de bal wilde er aan beide kanten maar niet in. Met nog drie minuten op de klok wisten we dan toch de 4-3 te maken en ondanks wat hachelijke momenten daarna, stond deze stand ook bij het eindsignaal nog op het scorebord.

Medailles werden uitgereikt, chips en kippetjes gegeten en een kampioensfoto gemaakt.

KCR D1 - Achilles D1

Drie dagen later reisden we af naar Ridderkerk voor de tweede confrontatie tegen KCR. De eerste wedstrijd hadden we met 7-1 gewonnen, maar KCR had tegen Maassluis meer weerstand geboden, 7-5, waardoor scherpte vereist was. Die scherpte was ver te zoeken. KCR gaf veel druk en in plaats van daar gebruik van te maken met gooibewegingen en veel diepte in het spel, bleven we ballen steeds naast ons gooien waar KCR voortdurend tussenzat. Het tempo lag te laag en we lieten de kaas ronduit van ons brood eten. Als we de bal wel bij een medespeler kregen, dan vingen we de bal bijna net zo vaak niet als wel. Waar wij steeds de bal snel kwijt waren, wist KCR wel lange aanvallen op te zetten. Verdedigend boden we goed tegenstand, maar met zulke lange aanvallen is het uiteindelijk een kwestie van tijd voor er eentje ingaat. Dat lukte KCR in de eerste helft twee keer, waar wij nul doelpunten tegenover zetten. Bij 2-0 achter kwam de rust.

Voor de tweede helft werd afgesproken meer gooibewegingen en diepte te zoeken en de paal wat vaker leeg te laten. Dit koste aardig wat moeite, gewend als we zijn om snel die paal in te vullen. Toch leverde de diepe ballen ons uiteindelijk twee doelpunten op, terwijl we het verdedigend goed dicht hielden. Echter met nog maar een paar minuten te gaan wist KCR toch weer dat ene gaatje te vinden. Dat gaatje werd gedicht met een overtreding en de resulterende strafworp werd helaas voor ons afgemaakt. In de ons resterende aanval wisten we de gelijkmaker niet meer te produceren, maar eerlijk is eerlijk, dat zou ook niet terecht zijn geweest. KCR boekte een verdiende overwinning.

Of het nou uiteindelijk een typische postkampioenswedstrijdinstelling was of de kwaliteit van KCR, we zijn weer even met beide voeten op de grond gezet. Als we scherp zijn, kunnen we van iedereen winnen, maar als we dat niet zijn, kunnen we ook van iedereen verliezen. Zaterdag nog een laatste wedstrijd en dan zit de eerste veldcompetitie er alweer op. Laten we tegen VEO net zo scherp zijn als tegen Maassluis om te laten zien dat zaterdag een foutje was.

Luuk, bedankt voor het haasten en reserve staan op woensdag. Uiteindelijk bleek het niet nodig, maar het was erg fijn dat je er was.

Joost

Achilles E1 - Nieuwerkerk E3

Het is 08:30u zaterdagochtend 8 oktober en het zonnetje breekt voorzichtig door: het wordt een mooie dag.

Terwijl de ouders van de E1 hun kantinedienst draaien, gasten en supporters van koffie en thee voorzien, werken de spelers van de E1 toe naar hun wedstrijd tegen Nieuwerkerk E3. Gooien, vangen en veel schieten: focus op de bal, de korf en de wedstrijd.
De E1 heeft geen gemakkelijke wedstrijd in het vooruitzicht, want bij Nieuwerkerk werd gewonnen met ‘slechts’ 5-7. Nieuwerkerk E3 is een goede ploeg waar geconcentreerd tegen moet worden verdedigd en waar je echt moet werken om in de aanval vrij te komen.

Om 09:10u fluit Susan voor het begin van de wedstrijd. De E1 begint de wedstrijd voortvarend. De ploeg speelt heel goede aanvallen. Iedereen zoekt naar kansen, werkt hard en is zorgvuldig in de passing.
Langs de lijn glunderen de coaches. “Het is mooi om te zien hoe de E1 samen speelt en bereid is voor elkaar te werken. Bovendien verkiezen alle spelers een betere kans van een ploeggenoot boven een eigen doelpoging. Op zulke momenten kunnen wij alleen maar trots zijn”, aldus trainer/coach Bas Maessen die de onderlinge ‘gunfactor’ prijst.
De vele gecreëerde kansen worden helaas niet allemaal omgezet in doelpunten. En wanneer de bal wordt onderschept blijkt Nieuwerkerk uiterst effectief in de omschakeling: 4 momenten, 3 doelpunten. Met rust leidt de E1 met een minimaal verschil. En ondanks het spelbeeld kan de wedstrijd nog alle kanten op.
Achilles houdt het goede spel de hele wedstrijd vol en blijft met mooie doelpunten aan de goede kant van de score. Susan fluit af bij een stand van 6-4.

Een echte wedstrijd waarin veel strijd is geleverd en hard werken wordt beloond. We hebben doelpunten van afstand gemaakt, een strafworp gescoord, de aangeef ingevuld en vanuit daar ook doorloopballen gescoord. Daarnaast hebben we heel weinig ‘fouten’ gemaakt en goed verdedigd. Kortom; we waren gewoon goed en dat is erg leuk om te zien. Na het laatste fluitsignaal van Susan kwam Mieke van de Technische Commissie het veld op met heugelijk nieuws; de E1 is na het spelen van vier wedstrijden niet meer in te halen door andere ploegen in de poule en daarom dus KAMPIOEN. Een dikke pluim, mooie woorden en een echte medaille. Opdat nog vele prijzen zullen volgen! Esmee trakteert op cup cakes en natuurlijk mag de champagne niet ontbreken.

Susan; bedankt voor het leiden van de wedstrijd. In de kangoeroes en de F-jes heb je deze kinderen al gefloten. Leuk dat je zo ‘meegroeit’ met de jeugd. Veel dank!