Zondag 25 juni: Ren4Semmy in Weesp

Menig Achilliaan heeft zich het snot voor zijn of haar ogen gelopen tijdens de 8 km loop van de Amsterdamse Marathon voor Stichting Semmy: de Run4Semmy. En loop die voor veel Achillianen een heel andere naam had: de Run4Iris. Iris was een jonge, sprankelende Achilliaan die in 2009 door een hersenstamtumor veel te vroeg afscheid van het leven moest nemen. De Run4Iris werd vaak niet gelopen om een wereldtijd neer te zetten, maar om Iris te blijven onthouden. Én omdat je er wel bij wilde zijn als de grote blauwe wolk van Semmy-lopers het Olympische Stadion als 1 geheel naar binnen sjokten om op deze manier aandacht te vragen voor Stichting Semmy. En het is weer broodnodig om aandacht te vragen voor deze stichting, dus er wordt weer gerend voor Semmy. Tijdens de Vechtloop (2.5, 5 of 10 km) in Weesp dit keer, op zondag 25 juni. Lees verder hoe je je aanmeldt en waarom meer geld voor Stichting Semmy hard nodig is.

Run4Semmy

Menig Achilliaan heeft zich het snot voor zijn of haar ogen gelopen tijdens de Marathon van Amsterdam en dan wel de 8km loop voor Stichting Semmy. Vaak niet om een wereldtijd neer te zetten, maar meer omdat het ongetrainde lijf er wel bij wilde zijn als de grote blauwe wolk van Semmy-lopers het Olympische Stadion als 1 geheel naar binnen sjokten om op deze manier aandacht te vragen voor Stichting Semmy. Daarnaast had je ook Ivo Rog en slechts een paar andere waaghalzen die altijd vooruit snelden om wél een wereldtijd neer te zetten, of beter, wie was de snelste Semmyloper en nog belangrijker, wie zou de snelste Achilliaan zijn? Deze snelheidsduivels liepen vervolgens ook met de joggende Semmywolk het stadion in, zij hadden immers tijd genoeg over voor bijna 2 rondjes. Een aantal Achillianen en Semmylopers zie je nog steeds bij andere loopevenementen aandacht vragen voor Stichting Semmy.

Een aantal Achillianen en Semmylopers zie je nog steeds bij andere loopevenementen aandacht vragen voor Stichting Semmy. Zo ook bijvoorbeeld met de onlangs gelopen CPC, toen waren Martin Vrolijk op de 10 km en Arie Rog op de 21 km te bewonderen in hun blauwe Stichting Semmy-shirt.
Op 25 juni is er tijdens de Vechtloop in Weesp weer een echte Ren4Semmy. Lees verder voor meer informatie en het vervolg op de Run4Semmy.

Ren jij meer voor Semmy tijdens de Vechtloop?

Ren4Semmy? Geen Run4Semmy… En in juni? Ja dat klopt allemaal!

Jarenlang was het voor velen van jullie een vast gegeven, in oktober de Run4Semmy, in het Olympisch stadion als blauwe wolk over de finishlijn komen tijdens de marathon van Amsterdam. Maar nog voor corona was er eigenlijk al afscheid genomen van dit event. Overleg werd steeds lastiger en het enthousiasme verdween. Onderzoek was niet meer geconcentreerd in Amsterdam en zo verdween ook de binding met de locatie. De komst van de Corona pandemie was de laatste genadeklap.

Maar zoals altijd gezegd wordt, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Al jaren zijn wij het goede doel van de Vechtloop, een grootschalig loopevenement met meerdere afstanden en enthousiaste vrijwilligers. Met enthousiaste sponsors als NH1816 en Van Wijngaarden ontstond het idee om deze loop te combineren met een sponsorrun voor Stichting Semmy.

Want ondanks de prachtige actie van Lak door Tijn en de inmiddels in gebruik genomen Robotarm is er helaas nog niets verbeterd aan de overlevingskans van kinderen met hersenstamkanker. En wetenschappelijk onderzoek in meerdere instituten in Nederland en België is dus absoluut nog steeds noodzakelijk. En dus gaan wij weer verder en hopen dat je met ons meedoet!

Op 25 juni kan je meedoen aan ‘Ren 4 Semmy’. Tijdens de Vechtloop in Weesp rennen voor Stichting Semmy met als mogelijke afstanden 2,5 , 5 of 10 km.

Meer weten of je meteen aanmelden? Dat kan hier!

Onderzoek, onderzoek, onderzoek

Al jaren is de kans op het overleven van hersenstamkanker 0%. Maar we komen dichterbij, alle kleine stapjes zouden samen tot een doorbraak kunnen leiden. Om uiteindelijk DIPG te kunnen genezen is de verwachting dat de behandeling zal bestaan uit een combinatie van medicijnen, immuuntherapie en bestraling.

Tijdens de Ren4Semmy halen we geld op om onderzoek te bekostigen, en dat is nodig omdat de medische wereld verwacht dat een genezende behandeling voor DIPG zal bestaan uit diverse behandelingen zoals bestraling, immuuntherapie, klassieke chemotherapie, wellicht CED behandeling. En dus moeten er vanuit meerdere aanvalshoeken gekeken worden. Twee vernieuwende onderzoekers die wij al jaren sponsoren zijn Esther Hulleman en Hans Meel.

In de nieuwsbrief van Stichting Semmy vertellen ze waar ze de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest. Ze vertelden allereerst over de ontwikkeling van een nieuw model waarbij de invloed van behandelingen op het immuunsysteem onderzocht kan worden. Belangrijk hierbij is dat dit nieuwe model ook op het immuunsysteem van de patiënten aansluit en hierdoor het meest geschikte en betrouwbaarste is voor het testen van immuuntherapie voor DIPG. Hans en Esther willen zo snel mogelijk een genezing voor hersenstamkanker en hebben dit model nu kosteloos ter beschikking gesteld aan de internationale onderzoekswereld. Een belangrijke stap denken zij, want immuuntherapie zal uiteindelijk zeker onderdeel uitmaken van een genezende behandeling.

Verder beschrijven Esther en Hans het tweede onderzoek dat gunstige resultaten behaalt.

“CRISPR-Cas9 is een techniek die heel gericht manipuleren van DNA van cellen mogelijk maakt. Wij hebben deze techniek zo aangepast dat we in DIPG cellen op ieder gewenst moment elk gen gericht kunnen uitschakelen. Door dit te doen in cellen die een tumor vormen in onze muismodellen – zowel met als zonder immuunsysteem – kunnen we bepalen welke genen noodzakelijk zijn voor tumorcellen om te overleven in hun natuurlijke omgeving.”

Door deze nieuwe techniek toe te passen, hebben ze zwakke plekken gevonden in DIPG cellen die eerder nooit gevonden zijn. Ook heel doorslaggevend hierbij is dat ze kunnen voorspellen of de resultaten die uit laboratoriumonderzoek komen ook zullen werken in de patiënt.

De opgedane kennis is dus veelbelovend en geeft ons de hoop dat we echt dicht bij een behandeling zijn waardoor de overlevingskans omhooggaat. De komende jaren zullen voor deze onderzoeken meerdere grote experimenten uitgevoerd worden om de genen te identificeren die betrokken zijn. Vervolgens gebruiken we de resultaten uit deze onderzoeken als aangrijpingspunten voor nieuwe behandelingen van DIPG. Esther en Hans zijn als onderzoekers zelf verantwoordelijk voor de financiering van hun onderzoeken en vanwege de aard van hun onderzoek, hoe noodzakelijk ook, is dat vaak lastig. Stichting Semmy is daarom erg belangrijk voor dit onderzoek!

Na de corona pandemie zijn onze reserves laag, er is echt dringend geld nodig. Help mee om kinderen een toekomst na diagnose te geven. Meld je nu aan voor Ren4Semmy of doneer!

Datum 01-05-2023 13:35
Tags