Sellicha (20): Ardennenkamp

In het hoofdartikel een tijdje geleden kondigde Harald twee wekelijkse rubrieken aan: de 'Foto van de Week' en 'Sellicha'. Op weg naar ons honderdjarig jubileum neemt Harald ons mee in een 'trip down memory lane' in 'Sellicha'. Een rubriek vernoemd naar onze clubnaam tussen 1929 en 1935, toen de club door de Nederlandse Korfbal Bond geen Achilles mocht heten (vanwege de gelijknamige club in Almelo), waarop besloten werd de lettervolgorde om te draaien. Deze week lees je de laatste 'Sellicha' van dit seizoen!

Ardennenkamp 1956

Leeuwenkrabbels nummer 42, 18e jaargang 8 mei 1956

De Ardennenkampen worden dit jaar gehouden in Membre in het dal van de Samois 20km ten westen van Bouillon. Het eerste kamp is van 3-11 Augustus, het 2e van 11-19 Augustus. De kosten zijn: F.25,- reisgeld: F.10,50 kampgeld: F.6,50 warme maaltijden. Deelnemers moeten in het bezit zijn van een paspoort of bewijs van Nederlanderschap. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij de secretaris. Definitieve opgave dus storting reiskosten (F.25,--) voor 18 mei bij Karel.

Naschrift Harald:

Achilles-kampen in het buitenland, dat zijn nog eens andere tijden. De laatste decennia vertoeven we meestal in Noord-Brabant of het oosten van het land. Buitenlandreisjes zijn Achilles overigens niet vreemd, vele korfbalbezoeken zijn gebracht aan Engeland (denk aan onze Engelandvaarders) en aan België, meer specifiek de Paastoernooien van Scaldis.

Sellicha%20Noord-Brabant.jpg

 

Vorige edities Sellicha gemist?


Over... Sellicha

H.K.V. Achilles Opgericht 1 oktober 1922

Toen Achilles in 1929 naar de N.K.B. (Nederlandsche Korfbal Bond, koninklijk werd de bond in 1938) promoveerde, moest de naam van onze club worden veranderd. In Almelo speelde (en nu nog steeds) een korfbalvereniging met dezelfde naam. De bond vond dat de eerste rechten op de naam Achilles in Almelo lagen (oprichting 15 mei 1920, ruim twee jaar eerder dan de Hagenaars van de Hoek van Hollandlaan vlakbij Kijkduin). Dit probleem speelde niet bij de H.K.B. (de Haagsche Korfbal Bond) waarin we voor onze promotie uitkwamen.

Wim Fortanier kwam op het idee de lettervolgorde om te draaien, maar liet Jeanne Fortanier de eer van deze vondst. De uitgeloofde prijs was een theezeefje! Op 6 april 1935, kregen wij onze naam weer terug van de N.K.B.-voorzitter de heer S.A. Wilson. Hij was de opvolger op 15 juli 1934 van Nico Broekhuysen, de uitvinder van de korfbalsport. Het terugkrijgen van onze naam was in hoge mate te danken aan Wim Fortanier en Harry Stempels, die niets onbeproefd hadden gelaten dit gedaan te krijgen. Passende naam dus voor deze rubriek, aangevuld met een naschrift.

Harald Braakman

Datum 15-06-2020 10:00
Tags